Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hofi Géza: Lazítani... A legnagyobb Hofi slágerek (Sanoma/Hungaroton)

Hofi - Hofi Géza: Lazítani... A legnagyobb Hofi slágerek (Sanoma/Hungaroton)

A humor egyik legnagyobbja, máig aktuális poénjai mellett számos olyan slágert jegyez, amik a szilveszteri házibulikon és karaoke-esteken jó eséllyel előkerülnek. E tízdalos, három évtizedet felölelő gyűjtemény tuti befutók mellett paródiaegyveleget és musicalfeldolgozást is kínál.

A Kossuth-díjas művész, aki hol a szilveszteri rádiókabarékat, hol a szilveszteri tévéműsorokat dobta fel, miközben év közben színházi estjei telt házzal futottak, nem csak naprakész, egészen egyedi humorával, de dalaival is jogos sikereket ért el. Bár Hofi Géza 2002-ben elhunyt, népszerűsége azóta is töretlen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a művész halála után bő egy évtizeddel megjelent tízdalos válogatása több hetet töltött a MAHASZ Top 40 album-listáján, melynek első harmadába is bekerült!

A gyűjtemény az 1970. és 2000. közötti időszakból, harminc év repertoárjából szemezget. A sort minden idők legnagyobb Hofi-dala, a Próbálj meg lazítani nyitja, ami napjaink retro-bulijainak és karaoke-partijainak egyik állandó tétele. A fülbemászó dallamú, boogie-woogie-s Gondolj apádra kommunista-korszakos kikacsintásai és dilis refrénje miatt hat a táncos lábakra és a rekeszizmokra. Tökéletes folytatás lehetne a feszes tempójú, a dalszövegbe frappáns effekteket és beszólásokat illesztő Felmegyek hozzád, ám a remek ütemet és hangulatot megtöri a tulajdonképpen sem ide, sem a lemezre ne igazán illő, blues-os Söprik az utcát.
 
Bár a Kicsit szomorkás a hangulatom című 1965-ös Németh József-nótát alaposan megdolgozta a Kispál és a Borz 1997-ben, Hofi fúvósokkal megtűzdelt, szvinges megoldása pont a két véglet között helyezkedik el: se nem avítt, se nem alternatív-rockos. Viszont nagyon jól esik utána a szójátékos Fogsz te a fox helyett charlestont járni, melyben a humorista partnere a 2014-es A Dal zsűritagja, Kovács Kati. A Kossuth-díjas énekesnő egyébként még egy tételben, a helyenként A Macskafogóból ismerős Postássy Juli-féle Miú, mi újságot idéző Kell egy kis csavargásban is duett-társként vesz rész.

A lemez másik kakukktojása, a Söprik az utcát mellett a Minden asszony életében. E két tétel helyett szerencsésebb lett volna a Ne sírj kislányt, illetve a szívbemarkolóan megindító Egy kiöregedett vadászkutya dalát feltenni a lemez végére, a Hegedűs a háztetőn musicalből ismerős Ha én gazdag lennék, no még a Koós Jánossal közösen előadott paródia-egyveleg, a Macska-duett után.

Egy művész, aki felett nem járt el az idő, és számos sláger, melyek kiállták az évtizedek próbáját: a Lazítani... – A legnagyobb Hofi slágerek című gyűjtemény stílusos és hatásos tisztelgés, igen jól megkomponált dalsorrenddel. Két dalon múlt, hogy nem kapott csillagos ötöst, de az öt alás értékeléssel sem kell szégyenkezniük a szerkesztőknek.

Tracklista:
1. Próbálj meg lazítani (közreműködik: Kovács Kati)
2. Gondolj apádra
3. Söprik az utcát
4. Felmegyek hozzád
5. Kicsit szomorkás a hangulatom
6. Fogsz te a fox helyett charlestont járni (közreműködik: Kovács Kati)
7. Kell egy kis csavargás (közreműködik: Kovács Kati)
8. Minden asszony életében
9. Ha én gazdag lennék
10. Macska-duett (közreműködik: Koós János)

Balajti Péter

2014. 06. 07. 0:21

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

mama 2015. 07. 25. 7:13
Szeretem))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hofi Géza: Lazítani... A legnagyobb Hofi slágerek (Sanoma/Hungaroton) cikk képei
Hofi - Hofi Géza: Lazítani... A legnagyobb Hofi slágerek (Sanoma/Hungaroton)