Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

R-Go: Szikora Róbert legnagyobb slágerei (Sanoma/Hungaroton)

R-Go - R-Go: Szikora Róbert legnagyobb slágerei (Sanoma/Hungaroton)

Szikora Robi zenekara ugyan mind a mai napig létezik, az alapító ma is aktívan zenél, legújabb dalai 2013-ban jelentek meg, az R-Go legaktívabb időszaka mégis a nyolcvanas évekre tehető. E gyűjtemény is erre az időszakra fókuszál – több-kevesebb sikerrel.

Melyik az a három dal, ami azonnal beugrik Szikora Robi neve hallatán? Na jó, a hungáriás Ciao Marina kivételével! Szinte biztos, hogy megtalálható az R-Go: Szikora Róbert legnagyobb slágerei című tízdalos válogatáson, mely sajnos ezzel együtt sem teljesíti teljes mértékben a címében ígérteket.

1983: az R-Go Proletars-on innen, a Hungárián túl, megalakul az R-Go, s a zenekar nevét címként viselő bemutatkozó album nyitótétele azonnal robban. Ergo: létezem – szól a mottó, az új jelszó és az új sláger, s a bő három évtizedes sikerdal máig az egyik legnépszerűbb Szikora-szerzemény. Top státusa két éven át nem csak felülmúlhatatlanak, de még csak megközelíthetőnek sem tűnt. Ám '85-ben, az új R-Go nagylemez címadója egy csapásra tarolt, s a korabeli kívánságműsorok állandó szereplőjévé vált a középtempós Szeretlek is + nem is. A dal az abban az évben először megjelenő Pop-Tari-Top válogatáslemeznek is az egyik legfontosabb tétele lett. Nem csoda, hogy mindezek után az egy évvel későbbi album címadója, a Rég várok valakire szintén a romantikus-középtempós vonalat képviseli – némi karácsonyi beütéssel.

Ráadásul ez az az időszak, amikor az R-Go megelőzte a nemzetközi trendet! A szafari szerkót romantikus-légiós uniformisra cserélő frontember előadásában hallható Ballag a katona nem csak témájában, de hangulatában is párhuzamba állítható az 1986-os Status Quo-világslágerrel, az In The Army Now-val. Csakhogy Szikoráék egy évvel korábban jelentették meg a dalukat, minthogy a brit banda elindította volna „zenei invázióját”. (Igaz, az angol nyelvű tétel eredetileg 1981-ben, You're In The Army Now címmel látott napvilágot a holland Bolland előadásában, ám a dal és a nemzetközi military-divat csak öt évvel később robbant az angol csapat jóvoltából.)

 A védjegyszerű R-Go klasszikusok mellett a jellegzetes csikidam-életérzésről időről időre olyan dalok gondoskodtak, mint a Bombázó vagy a refrénje alapján sokak által Megy a lányként emlegetett Egy alacsony férfi dilemmái a szerelem körül, melyeknek szintén helye van a csapat dalainak legjobbjai között. Ugyanakkor bármennyire is színesítik a válogatást, nehezen sorolható a best of-kategóriába a rock'n'rollos Kriszti, a latinos-karibi lüktetésű Zanzibár, az egzotikus-keleties Szeráj és a lírai Ne félj, te kis bolond.
Utóbbiaknál még akkor is találni fontosabb felvételeket, ha a borítón szereplő, igencsak megtévesztő 1983–2013-as felirat helyett a dallista tükrözte 1983–1988-as időszakra fókuszálunk! Ezekben az években jelent meg ugyanis a Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú, a Tavaszi bezsongás, az emlékekben Legyen nyárként élő Béke már, a Te csak mindig akkor sírsz és persze a Fiatal lányok című sláger is. Ennyi sikerdal hiányára pedig nincs mentség! Hármas.

Tracklista:
1. Ergo: létezem
2. Kriszti
3. Bombázó
4. Szeretlek is + nem is
5. Zanzibár
6. Rég várok valakire
7. Egy alacsony férfi dilemmái a szerelem körül
8. Ne félj, te kis bolond!
9. Szeráj
10. Ballag a katona

Balajti Péter

2014. 06. 08. 0:07

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

R-Go: Szikora Róbert legnagyobb slágerei (Sanoma/Hungaroton) cikk képei
R-Go - R-Go: Szikora Róbert legnagyobb slágerei (Sanoma/Hungaroton)