Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album /Luxus kiadás/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album /Luxus kiadás/ (Sony Music)

32 oldalas, kemény táblás könyv rejti az idei focivébé hivatalos válogatáslemezének két ráadás remix-szel megfejelt luxus kiadását. A hivatalos labdát mintázó hanghordozó minden idők egyik legbulisabb FIFA-korongja, Shakirával, Pitbull-lal, Jennifer Lopezzel, Santanával, Avicii-vel és Ricky Martinnal.

Így kell ezt csinálni! A 2014-es labdarúgó-világbajnokság karneváli hangulatú, hologramos matricával díszített borítójú hivatalos válogatáslemeze egyszerre korrekt és kifejezetten erős. Nem meglepő, hogy a szerkesztők napjaink legnépszerűbb előadóira koncentrálva Pitbullnak és Aviciinek is kulcsszerepet szántak, de több, korábbi hivatalos FIFA dal előadójával (Shakira, Ricky Martin) és brazil sztárokkal is terveztek, így Sérgio Mendes, Bebel Gilberto, Carlinhos Brown, Arlindo Cruz és, Gilberto Gil lánya, Preta Gil is hallható az idei gyűjteményen.

A vébé hivatalos dalát, az esemény megnyitóján is előadott telitalálatos nyári slágert, a We Are One (Ole Ola)-t Pitbull adja elő, két sztárénekesnő társaságában. A Miamiban született rapper nem először dolgozik együtt Jennifer Lopezzel (akinek Let's Get Loud című slágere még a 2002-es FIFA válogatásra is felkerült!), hiszen az ő nevükhöz fűződik a 2011-es On The Floor és a 2012-ben megjelent Dance Again, illetve Live It Up című nóta is. A nemzetközi hírességgel ellentétben Claudia Leitte neve Európában ismeretlenül cseng, ám a brazil énekesnő szülőhazájában nagy kedvenc, nem véletlenül választották a brazil The Voice egyik mesterének.

Joggal merülhet fel a kérdés, ha már a világraszóló sportesemény elején elsütötték Pitbullék slágerét, mi marad a záróeseményre?! Nos, július 13-án a 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos himnusza, a Dar um jeito (We Will Find A Way) csendül majd fel. A fergeteges klubnótában nációk és generációk parádéznak: a mexikói Carlos Santanának, a Haitin született Wyclef Jeannak, a svéd Avicii-nek meg a brazil Alexandre Pires-nek köszönhetően.

Ráadásul a sporteseményhez illő bulihangulat e két dallal nem ér véget! A Who Let The Dogs Outtal egy életre nemzetközi népszerűségre szert tevő Baha Men a Night & Day című daluk kellemesen lüktető remixével, Ricky Martin a tempót fokozó, spanyolul és angolul énekelt új slágerével, a Vidával segíti a jó hangulatot, Shakira pedig a vébére aktualizálta a pörgős Dare (La la la) című nótáját, mely a lemezen a La La La (Brazil 2014) címmel és Carlinhos Brown közreműködésével fut. A brazil énekes egyébként az egyetlen, aki két különböző dalban is hallható a 2014-es FIFA válogatáson. Shaki mellett az élő legendával, a 73 esztendős Sérgio Mendes-zel is osztozik egy, a mester korát meghazudtolóan dinamikus felvételen, a One Nationön.

Hiába no, a foci összehoz népeket, kultúrákat, generációkat. Ahogy ez a lemez is: napjaink zenei trendjei mellett a tradicionális hangszerek és dallamvilág is érvényesül a korongon. Utóbbira jó példa Arlindo Cruz, aki nem csak előadóként, de társszerzőként is jegyzi a Tatu bom de bolát. Vagy ott vannak az olyan feldolgozások, mint az 1917-es latin standard, a Tico Tico felfrissítése Bebel Gilberto és Lang Lang előadásában, no meg a The Isley Brothers idén 45 éves funkjának önismétlése. A funk-fiúk az  It's Your Thinget porolták le, s finoman latinos lüktetéssel, no meg a Studio Rio közreműködésével dobták fel.

Mindezek mellett akad pár utánérzés is:  a Coca-Cola 2014-es Világkupa himnusza, az Aloe Blacc X David Correy előadásában felcsendülő The World is Ours igencsak emlékeztet az üdítőgyártó cég négy évvel ezelőtti kulcsdalára, a K'naan-féle Wavin' Flagre, míg Psirico hangulatos nótájáról, a Lepo Lepóról garantáltan Michel Teló világslágere, az Ai Se Eu Te Pego jut az ember eszébe... A norvég Adelén előadásában hallható Olé refrénje pedig egy az egyben a Steam együttes 1969-es, számos feldolgozást megért Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye-ja, ami azért durva...

A mérkőzések közötti lazításról a kanadai MAGIC! slágerelemekből patikamérlegen méricskélve összerakott dala, a This is Our Time (Agora é a nossa hora) gondoskodik, a kelet és nyugat találkozását a két japán énekesnő, Mika Nakashima és Miliyah Kato közös dala, az eredetileg elektromos gitárral kísért, ám e válogatásra dübörgő dobokkal és szintikkel megbolondított Fighter jelképezi. Furcsa, hogy ami nekik bejött, az a brazil Rodrigo Alexey-nek nem: hiába hívta segítségül Preta Gilt, a korábbi brazil kulturális miniszter Gilberto Gil lányát, a breakbeatet elektronikával keverő Go, Gol 12 évvel ezelőtt működött volna, ám az akkori FIFA válogatáson a Bomfunk MC's-nek jutott hely...

A normál kiadás itt véget ér, ám a könyv formátumú, 32 oldalas, a 2014-es labdarúgó-világbajnokság helyszíneit bemutató, s a kiadvány összes felvételének dalszövegét is kínáló tokba bújtatott luxuskiadás két további remixet is rejt.

A 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalának Olodum Mixe annyira jól sikerült, hogy a We Are One (Ole Ola) dalhoz készült klipben végül nem az eredeti, hanem ez a változat hallható. A másik csemege a vébé kabaladalának kikiáltott Arlindo Cruz-féle Tatu bom de bola latin dzsesszes remixe, DJ Memê jóvoltából, amire szintén büszkék lehetnek a készítők.

Bátran kijelenthető, minden idők legjobb FIFA-válogatáslemeze az idei, meglepően sok jó, pörgős és tradicionális alapokon nyugvó nótával, valódi sztárparádéval. Igazi nyári örömzene – két szurkolás közé vagy csak úgy. A normál változat is teljesen rendben van, ám a luxuskiadás a dicséretes külcsín mellé további két korrekt remixet is kínál, köztük a nyitóeseményen elhangzó friss Pitbull+Jennifer Lopez+Claudia Leitte-siker, a We Are One (Ole Ola) buliváltozatát. Öt alá.

Tracklista:
1. Pitbull: We Are One (Ole Ola) /közreműködik: Jennifer Lopez & Claudia Leitte/ – A 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos dala
2. Santana & Wyclef: Dar um jeito (We Will Find A Way) /közreműködik: Avicii & Alexandre Pires/  – A 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos himnusza
3. Arlindo Cruz: Tatu bom de bola – A 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos kabaladala
4. Ricky Martin: Vida (Spangol verzió)
5. Aloe Blacc X David Correy: The World is Ours – A Coca-Cola 2014-es Világkupa himnusza
6. Psirico: Lepo Lepo
7. Sérgio Mendes & Carlinhos Brown: One Nation
8. Shakira: La la la (Brazil 2014) /közreműködik: Carlinhos Brown/
9. The Isley Brothers + Studio Rio: It's Your Thing (Studio Rio verzió)
10. Bebel Gilberto & Lang Lang: Tico Tico
11. Adelén: Olé (Stadium Anthem Mix)
12. Magic!: This is Our Time (Agora é a nossa hora)
13. Baha Men: Night & Day (Carnival Mix)
14. Rodrigo Alexey: Go, Gol (közreműködik: Preta Gil)
15. Mika Nakashima X Miliyah Kato: Fighter (Tachytelic World Cup Brazil 2014 Remix)
A luxus változat ráadásdalai
16. Pitbull: We Are One (Ole Ola) /Olodum Mix – közreműködik: Jennifer Lopez és Claudia Leitte/ A 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos dala
17. Arlindo Cruz: Tatu bom de bola (DJ Memê Remix) A FIFA labdarúgó-világbajnokság hivatalos kabaladala

Balajti Péter

2014. 06. 13. 22:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album /Luxus kiadás/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: One Love, One Rhythm – The 2014 FIFA World Cup Official Album /Luxus kiadás/ (Sony Music)