Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Koncz Zsuzsa: Valahol egy lány – Koncz Zsuzsa 10 legszebb dala (Sanoma/Hungaroton)

Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Valahol egy lány – Koncz Zsuzsa 10 legszebb dala (Sanoma/Hungaroton)

45 évvel ezelőtt jelent meg a Ki Mit Tud?-on feltűnt énekesnő első nagylemeze, aki az azóta eltelt évtizedekben az egyik legtermékenyebb hazai előadóvá vált. Könnyen megjegyezhető-dúdolható, nem egyszer rejtett üzenettel bíró dalai közül 10 kulcsdalt kiválasztani komoly kihívás – e bravúr mégis szinte kifogástalanul sikerült.

Koncz Zsuzsa azon előadók közé tartozik, akinek a neve fogalommá vált. Mind a mai napig képes telt házas koncertekkel és vadonatúj dalokkal megörvendeztetni rajongóit. Nála szöveg és zene kéz a kézben jár, mindkettő szerepe egyaránt fontos: együtt érintik meg a hallgatót. Gigantikus repertoárjában betiltott album, arany- és platinalemez egyaránt helyet kapott, így aztán finoman szólva is bátor vállalkozásnak tűnik a hatalmas dalrengetegből tíz igazán erős, emblematikus nótát kiválasztani. Pláne úgy, hogy mindössze három eredeti tétel szerepel csak a válogatáson, három újrázás és négy koncertfelvétel társaságában...

Aztán jön a meglepetés! A kiadványt hallgatva egyre jobban tudatosul az emberben: a dalok kiválasztása, sorrendje egészen bravúros. Csak papíron tűnik furcsának az 1966-os Rohan az idő után az abban a korban született, ám 33 évvel később újra feljátszott-rögzített Valahol egy lány, merthogy a friss változat jobban szól, mint az eredeti! Ugyanez érvényes a Ne vágj ki minden fát című klasszikus „2.0-ás verziójára” is, melyet szintén Závodi Gábor hangszerelt. Az 1972-ben betiltott és csak 11 (!) évvel később megjelent Jelbeszéd című korongot a címadó tétel mellett a Kertész leszek hitvallás képviseli – jogosan.

A további öt felvétel közül négy a 2011-es Aréna koncertanyagból való, ráadásul a válogatást záró három tétel egy az egyben az élő előadás fináléja! Ugyanakkor a Jöjj, kedvesem, a Ha én rózsa volnék és a Miért hagytuk, hogy így legyen megkerülhetetlenek, a szívből jövő és szívbe érkező, közönség-vokállal kísért előadásokban jóval több van, mint e dalok régi és „steril” stúdióváltozatában... S e kijelentés alól még az egykori kívánságműsorok nagy kedvence, a Mama, kérlek sem kivétel.

A kiadvány egyetlen gyenge pontja A Kárpáthyék lánya. E helyett sokkal fontosabb lett volna a tragikusan fiatalon elhunyt Bódi László Cipő szerzeményét, az Ég és föld között című dalt szerepeltetni ezen a Bródy-, Illés-, Szörényi- és Tolcsvay-szerzeményeket felvonultató válogatáson. Akkor csillagos ötöst érne e mini gyűjtemény, így viszont „csak” ötöst kap.

Tracklista:
1. Rohan az idő
2. Valahol egy lány
3. Ne vágj ki minden fát!
4. Kertész leszek
5. Jelbeszéd
6. Mama, kérlek (koncertfelvétel)
7. A Kárpáthyék lánya
8. Jöjj, kedvesem (koncertfelvétel)
9. Ha én rózsa volnék (koncertfelvétel)
10. Miért hagytuk, hogy így legyen? (koncertfelvétel)

Balajti Péter

2014. 06. 16. 0:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Koncz Zsuzsa: Valahol egy lány – Koncz Zsuzsa 10 legszebb dala (Sanoma/Hungaroton) cikk képei
Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Valahol egy lány – Koncz Zsuzsa 10 legszebb dala (Sanoma/Hungaroton)