Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

LGT: Legendás dalok, 1. rész (Sanoma/Hungaroton)

LGT - LGT: Legendás dalok, 1. rész (Sanoma/Hungaroton)

A banda, mely az évről évre nemzetközi sztárokat felvonultató Kapcsolat koncerteken magyar formációként elsőként kapott főszerepet, rá épült a 2007-es Sziget nulladik napja – 40 ezer néző örömére, s dalait többek közt Auth Csilla, Császár Előd, Hevesi Tamás és a Rapülők is feldolgozta. Hogy mi a titkuk? Meg kell hallgatni őket!
 

Ó, azok a hetvenes évek, amikor megalakult és slágert-slágerre halmozott az LGT! Rég volt, ám igaz volt. A banda szerencsés csillagzat alatt született, hiszen az Ifjúsági Magazin közönségszavazatai alapján a kor legnagyobb hazai csapataiból összeállított képzeletbeli Supergroup félig-meddig megvalósult formája. (Presser Gábor és Laux József az Omegából, Barta Tamás a Hungáriából, míg Frenreisz Károly a Metróból érkezett.)

Bár az évek során négyféle felállásban játszott a csapat, s mindössze a Megasztár zsűrijéből is ismert Presser Gábor az egyetlen állandó tag, a hat évnyi repertoárból szemezgető gyűjteményt hallgatva az összhatás így hihetetlenül erős.

A nyitódal azonnal megadja az alaphangulatot: minden idők leggyorsabb Loksi-nótája, a Gyere, gyerek ki a hegyoldalba feszes tempójával, szédítő iramú zongorajátékával, rövid és egyszerű szövegével azonnal lefegyverzi a hallgatót. Jóval rafináltabb az Egy elfelejtett szó, s ez nem csak az improvizációs zenei betétnek, de Adamis Anna kiváló dalszövegének és a fülbemászó dallamnak is köszönhető. Nem csoda, hogy amikor az egykori vokalista, Auth Csilla szólókarrierbe kezdett, önálló albuma címadójának választotta e tételt, s a feldolgozásba még Geszti Péter is beszállt. Az a szövegíró-szövegmondó, aki a kilencvenes években MC Gesztenyeként élere hívta a Rapülőket, és az LGT-s Somló Tamást megnyerve újraértelmezte az ezen a lemezen joggal hallható Nem adom felt!

Apropó feldolgozásoknak alapot adó nóták! A Loksi keserédes gyöngyszemei közül az itt is megtalálható 1973-as Kék Asszonyt Hevesi Tamás, az 1975-ös Álomarcú lányt pedig többek közt Császár Előd vitte sikerre a kilencvenes években. Sőt, Somló Tamás a saját szerzeményét, az LGT-vel 1977-ben bemutatott, eredendően dzsesszes-funky-s Boogie a zongoránt pörgette fel '96-ban...

A becenevekből címet alkotó, a tagokat és a bandát sajátosan-játékosan bemutató A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián az együttes egyik legjobb alkotása e gyűjteményen is. Nem véletlen, hogy néhány évvel ezelőtt az Irigy hónaljmirigy e nóta paródiájával (A Pici az Agy...) tisztelgett az LGT előtt.

A fenti, zömében slágerekkel szemben helyezkedik el a Kotta nélkül: a hatperces, grandiózus szerzemény Hammond-orgonás improvizációival ad ízelítőt az LGT pszihedelikus-vonalából, a Ha a csend beszélni az annak idején sorok mögött üzenő dalok egyikeként van jelen, a Jóbarátok vagyunk különlegessége pedig, hogy Demjén Rózsi és Zorán éneke színesíti!

Egészen sokszínű, a rádióbarát sikerdalok mellett más szempontból is fontos, legendás LGT-dalok sorakoznak e gyűjteményen, s bár jó pár kulcsnóta hiányzik, bizakodásra és folytatásra ad okot a jelzés: 1. rész. Ezzel együtt csillagos ötös!

Tracklista:
1. Gyere, gyere ki a hegyoldalba
2. Egy elfelejtett szó
3. Kék Asszony
4. A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián
5. Álomarcú lány
6. Nem adom fel
7. Boogie a zongorán
8. Kotta nélkül
9. Ha a csend beszélni tudna
10. Jóbarátok vagyunk

Balajti Péter

2014. 06. 17. 14:14

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

LGT: Legendás dalok, 1. rész (Sanoma/Hungaroton) cikk képei
LGT - LGT: Legendás dalok, 1. rész (Sanoma/Hungaroton)