Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland (Bár Produkció Kft.)

Budapest Bár - Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland (Bár Produkció Kft.)

Húszezret ugyan nem, de egy álmatlan éjszakát okozott nekem a Budapest Bár. Késő este hallgattam meg először az új CD-jét. Mindegyik dalról tudtam, kik vitték sikerre az eredeti változatát, a címadót kivéve. Az nem volt ismerős. Többször felmerült bennem a kérdés, vajon honnan való. Reggel aztán fény derült rá.

A Húszezer éjszakás kaland vadonatúj szerzemény. Az előadó Szűcs Krisztián szövegírói zsenialitását mutatja, hogy a dal beleolvad a környezetbe. Igazi meglepetés ez, hiszen az együttes eddig javarészt a régmúlt és itt-ott a közelmúlt slágereit porolta le, dolgozta át. Farkas Róbert zenekarvezető úgy látja, a források kiapadóban vannak, főleg ezért kell új dalokat írni. Szűcs Krisztián szerint a jó nótának valahol Szécsi Pál és a Madness között kell lennie. A Húszezer éjszakás kaland ott van, pont félúton. Varázslatosan ötvözi a régit az újjal. A nagylemez mélypontja is köthető Szűcshöz. (Bárcsak másoknál is ilyen mélypontról beszélhetnénk.) Ez együttese, a Heaven Street Seven 2002-es Kisfilmek a nagyvilágból című albumán szereplő Dél-Amerika című kuplé átirata. Bizonyára örökre ez marad az első számú kedvencem a HS7-től, mivel olyan, mintha nekem íródott volna, arról szól, ami velem akkortájt megtörtént. Az elektroszvinges átdolgozást Behumi Dóri énekli. Ez a baj vele, ugyanis ez „fiús zeneszám”, az üzenetét az énekesnő eltörpíti, bár az is igaz, jó kis bulis felvétel lett belőle. Dóri egy másik slágerben is hallható, a Multimilliomos jazzdobosban, amelyet Ferenczi Györggyel ad elő. A Hungária örökzöldjének átirata a táncos miliő egyik húzószáma. Ferenczi is énekel szólóban, zenekara, a Herfli Davidson Meglépek című dalát. Kazal László feledésbe merült klasszikusa, a Troli-trolibuszra vártam én Keleti András előadásában szintén elektroszvingesen szólal meg. Az átdolgozás a Titina címűbe megy át, ezt is Keleti énekli. A Budapest Bár előadói gárdájában újonc a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi, aki nagy kedvence, a Locomotiv GT slágerét, Az utolsó szerelmes dalt adja elő. Groove-os változat készült belőle. Egy másik LGT-klasszikus, a Boogie a zongorán Lovasi Andrástól hallható, ennek hangszerelése alig változott az eredetihez képest. A Mr. Alkohol, Koncz Zsuzsa slágere szvinges zeneszámmá alakult, Rutkai Bori énekli. Az ABBA Money, Money, Money című szerzeménye instrumentális változatban szerepel a CD-n. Az örökzölddé Psota Irén előadásában vált Énmellettem elaludni nem lehet Németh Jucitól csendül fel, amely Magay Clementina elfeledett dala, az Ákom-bákom átiratába megy át, amelyet szintén Juci ad elő. David Bowie Tonight című slágerét Frenk énekli, gyorsított tempóban, funkys, reggae-s lüktetésben szólal meg. Utolsóként napjaink egyik népszerű dala, a Kistehén Ezt is elviszem magammal című felvételének átdolgozása hallható, Kollár-Klemencz Lászlótól. Ez Erdős Virág verse, a megzenésített költemény tökéletesen lezárja a nagylemezt.

A Budapest Bár táncosabb, mint valaha. A Húszezer éjszakás kaland című album hangzásvilága az előzőekhez képest modernebb, bőven használ elektronikus tánczenei elemeket, mégis hű marad a gyökerekhez, a cigányzenéhez, az élőzenés kávéházi szórakoztatáshoz. Farkas Róbert szerint az együttes jövője azokban a zeneszámokban van, amelyek bár cigányzenekarra íródnak, mégsem a cigányzenekartól megszokott hangzást képviselik.

Ősszel jön a CD második része borongósabb, melankolikusabb dalokkal. Mindkét korong a Volume 5 alcímet viseli, jelezve, hogy összetartoznak. (Új Szó)

Puha József

2014. 06. 24. 11:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 04. 24. 8:14
Nagyon jó)))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland (Bár Produkció Kft.) cikk képei
Budapest Bár - Budapest Bár: Húszezer éjszakás kaland (Bár Produkció Kft.)