Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Santana: Corazón – Luxus változat /CD+DVD/ (RCA/Sony Music)

Santana - Santana: Corazón – Luxus változat /CD+DVD/ (RCA/Sony Music)

Minden hangulat, amit a latin zenében szeretni lehet, rajta van az új Santana lemezen. Merész kijelentés? Vállalom! A gitárvirtuóz és csapata első spanyol nyelvű albumához sztárok sorát nyerte meg Gloria Estefantól és Juanes-től kezdve Samuel Rosán át Pitbullig. A luxus változat három plusz felvétellel és egy DVD-vel tud többet.

Úgy tűnik, a 66 esztendős gitárvirtuóz a kilenc Grammy-díjjal és három Latin Grammy-vel kitüntetett angol nyelvű albuma, a Supernatural után most élete első spanyol nyelvű korongjával is tarolni készül nem csak a díjkiosztókon, de a rádiós játszási listákon is. Igaz, ezúttal nem új szerzemények, hanem feldolgozások sorakoznak, ám ezek többsége eddig a latin nyelvterületeken túl nem volt különösebben ismert. Persze akad kivétel, nem is egy! A Santana-repertoár évtizedek óta egyik legnépszerűbb darabja, az Oye como va (ami már annak idején is feldolgozás volt!) nem szorul különösebb bemutatásra, ugyanakkor a felpörgetett, a „most-már-tényleg-majdnem-mindenhol-ott-lévő” Pitbullal kiegészült Oye 2014 dögös, latin klubnótaként hódít. Bob Marley örökbecsű Iron Lion Zionjában pedig a reggae és a latin rock ringatóznak, Carlos gitárjátékához az 1981-ben elhunyt jamaikai legenda trónörököse, Ziggy Marley adja énekét, miközben a ChocQuibTown toastól, szólózik és vokálozik.

A többi mutatvány azonban abszolút az újdonság erejével hat a tüzestől a fülledten erotikuson és romantikuson át a latinos country-rockig, latin dzsesszig és instrumentális megoldásig. Mondom, minden, amit a latin zenében szeretni lehet, rajta van az új Santana lemezen.

A kezdőlökés például azonnali telitalálat. A ska-ban utazó brazil Skank 1998-as (!) portugál nótájának spanyol verzióját a banda eredeti énekese, Samuel Rosa nyomja. A dalhoz már klip is készült, ez a nóta önmagában eladja a lemezt!
A folytatás sem kispálya: a barcelonai Jaraba de Palo blues-rockos La Flacája azzal a Juanes-szel kel új életre, aki hazánkban sem ismeretlen, lévén a La Camisa Negra című slágere 2006-ban Magyarországon is aranylemezt ért el. A mostani együttműködés eredménye pedig az, hogy a koncertvideóval megtámogatott La Flaca az egyik legnagyobb Santana-sláger, a Smooth kvázi folytatásává emelkedik.

És még ezt is lehet fokozni! Legalábbis tempóban. Az utánozhatatlan stílusú, a többek közt hip-hop swingből és skaból építkező Los Fabulosos Cadillacs 2008-as Mal Bichóját nehéz lett volna más előadóval vagy formációval újrateremteni, Carlos Santana sem fáradt ezzel: egyszerűen felkérte a '83-ban alakult csapatot, csatlakozzanak hozzá egy feldolgozás erejéig. A „mesés cadillac-ek” pedig nem mondtak nemet...

Az öt tüzes dal után az érzelmeké a főszerep: míg a három latin díva, Lila Downs, Niña Pastori és Soledad egy igazi kiülős-romantikus teraszhoz illő feldolgozással, az Una Noche En Nápoles-szel pengetnek gyengéd húrokat, addig Gloria Estefan már egy fülledt-elegáns latin bárba való feldolgozással andalít, hogy aztán hangulatos-középtempós táncra csábítson az afrikai énekesnőket idéző előadásmódjával sokakat zavarba ejtő, saját, Margarita című dalát éneklő Romeo Santos. S hogy milyen zenei műfajba lehet egy kis latin rockot csempészni? Például country-ba (Diego Torres Feel It Coming Backje éjszakai autózáshoz tökéletes), soul-ba (a Miguel-féle Indy leheletfinom darab) és dzsesszbe (Wayne Shorter neve garancia az improvizatív szaxofonjátékra, az album populáris vonalára fogékonyaknál azonban még Cindy Blackman sem tudja nagyon menteni a menthetőt: az ígéretesen induló Yo Soy La Luz bizony kilóg a lemez dalainak sorából.) Utóbbiért igazán kár, még akkor is, ha Carlos Santana e műfaj iránti szeretete olyannyira erőteljes, hogy a Corazón, azaz a Szív című lemezen ezt az egy dalt szerzőként is jegyzi...
A normál kiadást záró, 80 másodperces, instrumentális I See Your Face tökéletes levezetőjű finálé lehetne, ha az utolsó pár másodpercben szét nem esne a felépített harmónia.
A luxus változat CD-je azonban három ráadásdal erejéig további pörög! Mindhárom tétel ismerős lehet, hiszen előzőleg felcsendültek már, igaz, más nyelven szóltak. A korong egyik legerősebb dala, a Saideira ezúttal a Skank-féle eredeti portugál szöveggel hallható, ahogy Gloria Estefan is ezen a nyelven adja elő a spanyolul már énekelt szerzeményt. A kakukktojás Diego, aki spanyolul is felvette a Feel It Coming Back című dalt, furcsa, hogy az anyanyelvén előadott verzió itt és nem az első 12 szerzemény között hallható, pedig úgy tovább erősíthette volna az eredendően spanyol albumot...

A luxuspakk a bővített CD mellé egy félórás játékidejű DVD-t is nyújt. A kiadvány menüje életre kelti a sok apró részletből összeálló, Carlos Santana portréját kirajzoló albumborítót, hogy aztán a lejátszás gombra kattintva elinduljon az a harminc perces, sztereó hangú, valós szélesvásznú képű összeállítás, mely a lemezkészítés munkálataiba enged bepillantást. Mindezt olyan hangulatosan, sok zenével és egy sor megszólaló vendégművésszel teszi, hogy az ember szívesen nézné még tovább is! Samuel Rosától és Juanes-től kezdve a három grácián (Lila Downs, Niña Pastori, Soledad) és Bob Marley fián, Ziggy-n át Diego Torres-ig, Miguelig és a Los Fabulosos Cadilacs legénységéig nem csak dicsérik Carlost és a vele való munkát, de a kamerának köszönhetőn látszik is az őszinte érzelmekkel teli közös örömzenélés varázsa is.

A Corazón című Santana album esetében a normál kiadás is nagyon erős, de még a luxusváltozat apróbb pluszai sem képesek feledtetni, hogy Wayne Shorter játéka és az I See Your Face kurta-furcsa befejezése nélkül mennyivel jobb lehetne a végeredmény! Öt alá.

Tracklista:
1. Saideira (közreműködik: Samuel Rosa)
2. La Flaca (közreműködik: Juanes)
3. Mal Bicho (közreműködik: Los Fabulosos Cadillacs)
4. Oye 2014 (közreműködik: Pitbull)
5. Iron Lion Zion (közreműködik: Ziggy Marley & ChocQuibTown)
6. Una Noche En Nápoles (közreműködik: Lila Downs, Niña Pastori & Soledad)
7. Besos De Lejos (közreműködik: Gloria Estefan)
8. Margarita (közreműködik: Romeo Santos)
9. Indy (közreműködik: Miguel)
10. Feel It Coming Back (közreműködik: Diego Torres)
11. Yo Soy La Luz (közreműködik: Wayne Shorter & Cindy Blackman)
12. I See Your Face
A luxus változat ráadásdalai:
13. Saideira (portugál verzió) /közreműködik: Samuel Rosa/
14. Beijo de Longe (közreműködik: Gloria Estefan)
15. Amor Correspondido (közreműködik: Diego Torres)

DVD
Így készült a Corazón

Balajti Péter

2014. 06. 25. 18:22

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Santana: Corazón – Luxus változat /CD+DVD/ (RCA/Sony Music) cikk képei
Santana - Santana: Corazón – Luxus változat /CD+DVD/ (RCA/Sony Music)