Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Céline Dion: Une seule fois – Live 2013 /2CD+DVD/ (Columbia/Sony Music)

Celine Dion - Céline Dion: Une seule fois – Live 2013 /2CD+DVD/ (Columbia/Sony Music)

Bár a kanadai énekesnő francia nyelvű dalai nem túl ismertek idehaza, aggodalomra semmi ok: a szülőhazájában rögzített 28 tételes koncertanyagra kvázi a legjobbakat sikerült kiválogatnia – megfejelve több angolul előadott sikerrel, illetve 2013-as turnéja jó pár plusznótájával.

A kanadai szupersztár hazatért: legrövidebb, mindössze kilenc estés, Párizsra és Antwerpenre fókuszáló turnéja előtt a Quebec-i Ábrahám-mezőn adott fergeteges, francia nyelvű koncertet.
A minden tekintetben gigantikus, szabadtéri produkcióról készült kép- és hangfelvétel első osztályú, az énekesnő pedig, ritka módon a kétórás DVD mellé hozzápakolta a teljes koncert anyagát két CD-n. Mi több, arra is volt gondja, hogy a második hanghordozóra a Céline... Une seule fois est anyagára épült Sans attendre turné Párizsban rögzített extra dalaiból is mellékeljen négy tételt.

Az énekesnő abszolút elemében van, hibátlanul énekel, s egy percig sem érzi úgy az ember, hogy rutinból nyomná le a műsort. Igaz: nem mindennapi, hogy francia nyelvű műsorral álljon a nagyérdemű elé, pláne a szülőföldjén! Jól példázza mindezt a valós szélesvásznú, pazar színekben pompázó, tűéles képpel, illetve sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású hanggal kényeztető DVD. (Az átvezetőszövegekhez angol és spanyol felirat választható).

A kamerák a szép számmal felcsendülő lírai dalok alatt is folyamatosan mozgásban vannak, ezzel, illetve az énekesnővel együtt énekelő nézők látványával válik még inkább élővé és élettel telivé a közel kétórás koncertfilmet. Míg a háttérben a felcsendülő szerzemények hangulatát LED-falakon futó videók erősítik, a színpadon az est során ötféle fellépőruhában megjelenő, minden egyes dalát szívvel-lélekkel, hanggal és mozdulataival együtt átélő művésznő varázsol.

Az énekesnő szociális érzékenységét bizonyítja, hogy a koncert előtt egy héttel a Lac-Mégantic-ban kisiklott és több tucat emberéletet követelt olajszállító-vonat tragédiája kapcsán az ottaniaknak ajánlotta a koncertet, s nem csak meghívta Quebec, illetve a település polgármesterét, utóbbi maga is a gyászolók egyike, de mindkettőjük előtt elismeréssel adózott. (Ahogy ezt egyébként a vasúttársaság vezérigazgatója nem tette meg.)

A díva főműsorában három egyveleg is helyet kap, amit két ráadásblokkal fejel meg. A 28 szerzemény sorát Céline Dion élete első kislemezdala, az 1981-es Ce n'était qu'un rêve a capella változata indítja, hogy aztán a dögös Dans un autre monde pörgesse fel a nagyérdeműt. Még a műsor elején elsüti az angol nyelvű It's All Coming Back To Me Now/The Power of Love egyveleget, a ráadások előtti hivatalos fináléhoz pedig a Love Can Move Mountain/River Deep, Mountain High kettősét használja. Ám a kettő között olyan kislemezsikerek csendülnek fel, mint a sokszoros platinalemez S'il suffisait d'aimer címadó tétele, a Franciaországban ezüst kislemez státusba került Se sais pas, a hazánkban is jól ismert On ne change pas, vagy az első hallásra is működő Destin. A 2012-es Sans attendre albumról az est során hat tétel is hallható (köztük az énekesnő két gyermekének archív felvételeivel felvezetett La mer et l'enfant, a megkapóan szép Je n'ai pas besoin d'amour és a búcsdalnak szánt Le miracle), az angol nyelvű sikerek szerelmeseinek pedig az All By Myself és az első ráadás, a My Heart Will Go On lélegzetelállító előadásától maradhat tátva a szája.

Múlt és jelen keveredik az est során: az énekesnő dallal és archív felvétellel (Bozo) tiszteleg az 1988-ban elhunyt kanadai dalszerző-énekes, Félix Leclerc emléke előtt, míg a dögös J'irai où tu iras-ban már az a Jean-Marc Couter a vendége, aki annak a 2012-es kanadai tehetségkutató Star Académie-nek a győztese, melynél a zsűrielnöki székben René Angelil, Céline Dion férje foglalt helyet.

A ráadások előtt egy francia és egy angol nyelvű egyveleg fokozza fel a hangulatot, majd előbb a Titanic betétdala, s egy újabb szünetet követően talán a leghíresebb francia nyelvű Céline-sláger, a Pour que tu m'aimes encore csendül fel, hogy aztán egy nem tervezett ősbemutatóra kerüljön sor. Céline elsőként itt énekli 2013-as angol nyelvű albumának címadó tételét, a Loved Me Back To Life-ot (a zene felvételről megy), zárásként pedig a Le Miracle-lel búcsúzik földijeitől a díva.

A két hanghordozó vágatlanul hozza a koncertfilm hanganyagát, pedig szerencsésebb lett volna átkötőszövegek nélküli, feszesebb változatot készíteni. Sajnos a szerkesztők nem figyeltek a második CD-nél a koncertanyag felkeverésére, így elég váratlanul indul az egyébként csodaszép All By Myself,  s a ráadásblokkok között is elég sokáig tart a közönségzaj... A négy, Párizsban rögzített ráadásért viszont jár a dicséret! A középtempós Tout l'or des hommes nem véletlenül lett ezüst kislemez, a Ziggy (Un garçon pas comme les autres) pedig meg sem állt az arany státusig Franciaországban. A slágerrecept szerint született andalító Water and A Flame egész friss darab: 2014 tavaszán jelent meg kislemezen a Loved Me Back To Life című angol nyelvű albumról, az őrült tempót diktáló Regarde-moi pedig minden tekintetben szokatlan, de hatásos darab az énekesnőtől.

Korrekt pakk, exrákkal, pár kevésbé erős tétellel és a CD-ken hosszúra hagyott dalok közti átvezetőkkel, illetve közönségzajjal. Erős négyes.

Tracklista
1. CD
1. Ce n'était qu'un rêve
2. Dans un autre monde
3. Parler à mon père
4. It's All Coming Back To Me Now/The Power of Love
5. On ne change pas
6. Destin
7. Qui peut vivre sans amour?
8. Je crois toi
9. La mer et l'enfant
10. Celle qui m'a tout appris
11. Terre
12. J'irai où tu iras
13. Bozo
14. Je n'ai pas besoin d'amour
15. S'il suffisait d'aimer
16. L'amour existe encore

2. CD
1. All By Myself
2. Je sais pas
3. Je danse dans ma tête/Des mots qui sonnent/Incognito
4. Love Can Move Mountains/River Deep, Mountain High
5. My Heart Will Go On
6. Pour que tu m'aimes encore
7. Loved Me Back To Life
8. Le Miracle
CD-ráadás:
9. Tout l'or des hommes
10. Ziggy (Un garçon pas comme les autres)
11. Water and A Flame
12. Regarde-moi

DVD
1. CD
1. Ce n'était qu'un rêve
2. Dans un autre monde
3. Parler à mon père
4. It's All Coming Back To Me Now/The Power of Love
5. On ne change pas
6. Destin
7. Qui peut vivre sans amour?
8. Je crois toi
9. La mer et l'enfant
10. Celle qui m'a tout appris
11. Terre
12. J'irai où tu iras
13. Bozo
14. Je n'ai pas besoin d'amour
15. S'il suffisait d'aimer
16. L'amour existe encore
17. All By Myself
18. Je sais pas
19. Je danse dans ma tête/Des mots qui sonnent/Incognito
20. Love Can Move Mountains/River Deep, Mountain High
21. My Heart Will Go On
22. Pour que tu m'aimes encore
23. Loved Me Back To Life
24. Le Miracle

Balajti Péter

2014. 06. 28. 15:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Céline Dion: Une seule fois – Live 2013 /2CD+DVD/ (Columbia/Sony Music) cikk képei
Celine Dion - Céline Dion: Une seule fois – Live 2013 /2CD+DVD/ (Columbia/Sony Music)