Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szarka Gyula: Ámor és az Őrület (Gryllus Kiadó)

Szarka Gyula - Szarka Gyula: Ámor és az Őrület (Gryllus Kiadó)

Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja ismét monotematikus szólólemezzel, ezúttal felnőtteknek szóló zenés állatmesékkel jelentkezett. Az albumot Heltai Gáspár Száz fabulája és Jean de La Fontaine munkássága ihlette.

Mivel Heltai prózában írt, a La Fontaine-fordítások pedig szabad verselésben jelentek meg, azok többségét lehetetlen elénekelni. Ezért a CD-re javarészt új versek születtek. Bereményi Géza és Bettes István három-három, Szarka Tamás egy történetet öntött rímbe. Szarka Gyula talált egy használható La Fontaine-fordítást Vikár Bélától, A szatír és a vándor címűt, Petőfi Sándornál is rábukkant egy humoros, izgalmas állattörténetre, a Farkaskalandra – ezek is hallhatók a nagylemezen, valamint Kozma Andor és Romhányi József egy-egy verse szerepel még rajta. A meséket a zenész ágyazta a sztorikhoz tökéletesen illő muzsikába. Többek közt a pórul járt irigy ló, a gazdag, de folyton rettegésben élő városi patkány, a magát madárnak képzelő légy, a szintén személyiségzavarral küszködő bolha, az énekesi babérokra pályázó varjú, a telhetetlen, ostoba békák, a csont és bőr, de szabadságát féltő farkas, valamint a megvakított Ámor és az őt szolgaként követő Őrület története lenyűgöző és rendkívül tanulságos.

„Ha valaki azt gondolná, hogy a dalok nem állatokról, hanem inkább emberekről szólnak, és valamiféle tulajdonságbeli egyezést vél felfedezni egynémely embertársunk magatartásával, az csupán véletlen egybeesés. Mi, emberek nem ilyenek vagyunk. A helyzet még ennél is aggasztóbb” – mondja Szarka Gyula. A 10+1 mese főszereplői tehát állatbőrbe bújt emberek, és a történetek a bennünket jellemző rossz, de – ezek szerint – nem a legrosszabb tulajdonságokra épülnek.

Az Ámor és az Őrület hangulatos, gondolkodásra ösztönző, tanító célzatú, értékálló album. (Új Szó)

Puha József

2014. 09. 15. 8:58

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szarka Gyula: Ámor és az Őrület (Gryllus Kiadó) cikk képei
Szarka Gyula - Szarka Gyula: Ámor és az Őrület (Gryllus Kiadó)