Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

George Ezra: Wanted On Voyage – Luxus kiadás (Sony Music)

George Ezra - George Ezra: Wanted On Voyage – Luxus kiadás (Sony Music)

Soha ne ítélj előre, első látásra! Különösen egy dalszerző-énekest! A kölyökképű George Ezra hangja és dalai ugyanis messze túlmutatnak azon, amit életkorából és megjelenéséből következtethetnénk. S arról sem ő tehet, hogy az Ausztráliában és Új-Zélandon is listavezető Budapest című dala pont Magyarországon nem tarolt...

Kiváló reklámot kapott a magyar főváros George Ezrától: az angol énekes Budapest című dala számos slágerlistára felkerült, így az Egyesült Királyságban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában és Belgiumban is a Top 10-ben végzett, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig meg sem állt a slágerlista éléig! Ugyanakkor a mindössze 21 esztendős dalszerző-énekes nem egydalos, divathullámot meglovagoló előadó. Sőt!

Ezra zenéjére rá lehet fogni, hogy soulos, folkos, rockos, de valójában, s itt jön a lényeg: George saját stílust alakított ki magának, dalainak egytől-egyig (társ)szerzője, s bariton hangján énekelt, gitárorientált nótái bizony működnek! A fiatalember 12 dalos debütlemeze, a Wanted On Voyage  nagyon egyben és nagyon rendben van. Már az is ritkaságszámba megy, pláne az ezredforduló után, hogy egy első lemezes előadótól négy felvétel is (digitális) kislemezre kerüljön, mi több: albuma négy ráadásdallal megfejelt luxus kiadásban is megjelenjen. No, de lássuk, mit is tud George Ezra!
 
A hangulatosan lendületes nyitódal, a Blame It On Me igazi rádiós nóta, alig több mint három perc alatt eladja a srácot. Ezzel szemben a Budapest című szerzemény titka, hogy a verzéje igencsak emlékeztet ByeAlex Eurovíziós Dalfesztivál-kedvencére, a Kedvesemre. Talán ezért is viseli a címében a magyar főváros nevét...
Jó kis csörgődobos-hangtorzítós cucc a Cassy O', autózáshoz ideális a Barcelona, középtempós ülve dülöngélős tapsolásra késztet a Listen To The Man, elsőre fülbe mászik az egyből énekelhető refrénű Leaving Up To You, s tulajdonképpen már túl is vagyunk a hivatalos nagylemez felén.
Bár elsőre úgy tűnik, markánsan eltér az album többi tételétől a soulos, a capella felvezetésű, majd country-rockba forduló, erőteljes torzítós énekkel és elektromos gitáros jelenléttel megerősített Did You Hear The Rain?, az egész dal mindezek ellenére mégis tökéletesen illik George Ezra hamisítatlan zenei világba, s bizony ennek a szerzeménynek sem kell két-három meghallgatásnál több, hogy dúdoljuk... Lehet reggae-s hatás (Stand By Your Gun) vagy akár gospelbe úszó teljes gitárjáték-visszafogottság (Breakaway), Ezra maga az összekötő kapocs. Egyedül a bolerószerű őrületet magában hordozó, albumzáró Spectacular Rival lóg ki a sorból, de annak meg örüljenek a kísérletezésre fogékony hallgatók.

Innentől pedig bárki eldöntheti: szeretne még némi extra időt eltölteni George Ezra zenei világában vagy elég neki bő negyven perc... A luxus kiadás négy ráadásdala ugyanis nem asztalfióknak készült tölteléknóta, hanem teljes értékű szerzemények. Igaz, a Song 6 demó-nyitánya megtévesztő,  de a blues-os It's Just My Skin is szépen helyrebillen, s a befogadó füle hallatára lesz a fájdalomból energia. A Da Vinci Riot Police kifejezetten erős darab, hamisítatlan sláger, ellenben a száz másodperces Blind Man In Amsterdam olyan egy szál gitáros dal, ami egyszerűségében is nagyszerű. Aki nem hiszi, hallgasson utána!

George Ezra megcsinálta: saját, kifejezetten jó, hatásos és különféle divatirányzatoktól mentes dalokkal büszkélkedhet, melyeket nem „csak” jegyez és énekel, de gitáron, billentyűs és ritmushangszereken egyaránt megszólaltat. A 12 dalos albumhoz is csak gratulálni tudok, ám a 16 tételes luxusváltozat sem hibázik, viszont megerősít. Megerősít abban, hogy jár a srácnak és az anyagnak a csillagos ötös minősítés.

Tracklista:
1. Blame It On Me
2. Budapest
3. Cassy O'
4. Barcelona
5. Listen To The Man
6. Leaving It Up To You
7. Did You Hear The Rain?
8. Drawing Board
9. Stand By Your Gun
10. Breakaway
11. Over The Creek
12. Spectacular Rival
13. Song 6
14. It's Just My Skin
15. Da Vinci Riot Police
16. Blind Man In Amsterdam

Balajti Péter

2014. 09. 15. 21:12

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

George Ezra: Wanted On Voyage – Luxus kiadás (Sony Music) cikk képei
George Ezra - George Ezra: Wanted On Voyage – Luxus kiadás (Sony Music)