Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Igazán (EP) /WhiteFalcon/

Ákos - Ákos: Igazán (EP) /WhiteFalcon/

Spigiboy és DJ Junior, no meg Hauber Zsolt remixei Ákos első EP-jén? Ráadásul az egykori bonanzás zenészcimbora társszerzőként is részt vállal az új projektben? Nem csak izgalmasan hangzik, de jól is! A MAHASZ Top 40 albumlista csúcsán nyitó korong máris aranylemez.

Az elektronikus 2084 című albumot követő Karcolatok jubileuma után újra a szintetizátoroké a főszerep, legalábbis a 2014-es EP két kulcsdalában. A dalszöveg-klippel megtámogatott telitalálatos Újrakezdhetnénk hallatán joggal gondolta úgy az ember, ezt bizony nehéz lesz felülmúlni, s már az is szép eredmény, ha csak megközelítően ilyen erős a folytatás. Ám az Igazán – nomen est omen – igazán felülmúlta e sorok szerzőjének minden korábbi várakozását.

A két zászlóshajó-nótát Ákos és Hauber Zsolt jegyzik, egyszerre szerezve örömöt a Bonanza Banzai zenei örökségére, táncra, illetve szíven ütő, elgondolkodtató szövegekre vágyóknak. A két alkotás ugyanis egészen komoly kérdéseket feszeget/tesz fel a figyelmes hallgatónak: „Tükörbe nézünk, de önmagunkba soha”, Hiába kéred, nem csitul a véred / De halál nélkül mennyit ér az élet?”, „A véges nézi a végtelent / Találgatja, hogy mit jelent”, „Ha álom csak az élet / Akkor mindenki felébred”.

Vajon lehet-e a gondosan felépített, Bonanza Banzai-gegektől (az Újrakezdhetnénkben ott rejtőzik a Valami véget ér dallama, az Igazán pedig az Elmondatott hangzásvilágát idézi meg) sem mentes tételeket még fokozni? Örömmel jelentem: igen! Mindkét nótához két-két remix készült, melyek a mai újraértelmezős trendekkel tökéletesen szembemennek. Vad önmegvalósítások és kísérletezések helyett a dallamos énektémák megőrzése volt a cél. Az Újrakezdhetnénk Hauber-féle Retro Mixe rafinált ritmus és effekt kombinációval hat, bár a múltidézés nem is erre, hanem az Igazán Voice Remixére érvényes: ott ugyanis Zsolt a nyolcvanas évek szintipop hangzását hozza vissza – a visszafogott tempójú dolgozat pedig a korong egyik legjobb megoldása. Igaz, míg az egykori Bonanza Banzai-tag visszavett az ütemszámból, addig DJ Junior fokozta a BPM-et, s Ákos énekhangját is felturbózta: az Igazán klubokba szánt, a mixeléshez elengedhetetlen fel- és levezetést kapott verziója Ákos 2014-es EP-jének legjobb remixe. (Tegyük gyorsan hozzá: a Spigiboy jegyezte Újrakezdhetnénk Herr Spiegel Remixe is egészen kiválóra sikerült, ahogy a mixmester a kíméletlen ütemekhez játékosan könnyed zenei szinti-alapot és Ákos légiesen könnyű, helyenként finoman visszhangosított énekét társította.)

E hat tétel tökéletes egységéhez azonban véletlenül sem illik a Karcolatok 20. turné első harmadát megtöltő, művészi finomságok sorába passzoló, ráadásul az EP-n egy felesleges akusztikus verzióval is megfejelt szerzemény, az Amikor szerettél, ahogy az Ákos zúzós-torzítós oldalát képviselő Kapuzárás sem pozitív értelemben döbbenetes. Sajnálatos és érthetetlen, miért kerültek ez utóbbi felvételek a csillagos ötösre esélyes korongra, melynek végső osztályzata így csak négyes alá.

Tracklista:
1. Újrakezdhetnénk
2. Igazán
3. Amikor szerettél
4. Kapuzárás
5. Újrakezdhetnénk (Retro Mix)
6. Újrakezdhetnénk (Herr Spiegel Remix)
7. Igazán (Voice Remix)
8. Igazán (DJ Junior Remix)
9. Amikor szerettél (Acoustic Re-Edit)

Balajti Péter

2014. 10. 14. 17:58

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Egologo 2014. 10. 15. 11:08
A cikk írójának véleményét tiszteletben tartva - és az én véleményem vonatkozásában is ezt remélve -, szerintem kifejezetten jót tesz az EP-nek az "Amikor szerettél" és a "Kapuzárás". Érdekes, hogy párszor meghallgatva nekem a Kapuzárás betétdallamai búgnak a fejemben, nem pedig a "slágergyanús" (vagy már azzá vált) szerzeményeké. Ezek ízlésbeli dolgok, nem? Kinek mi tetszik.
VENDÉG 2014. 10. 16. 9:58
Tetszik
dobper 2015. 01. 08. 10:25
Pár hete rendeltem a MMból, azóta sokat hallgattam, és most "ismerem" már annyira a számokat, hogy meg tudom ítélni az albumot: nagyon igényesen szerkesztett zenék, szerintem jót tesz Ákos zenéjének a régi, Bonanzás vonal.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Igazán (EP) /WhiteFalcon/ cikk képei
Ákos - Ákos: Igazán (EP) /WhiteFalcon/