Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barbra Streisand: Partners (Sony Music)

Barbra Streisand - Barbra Streisand: Partners (Sony Music)

A művésznő új albuma annyira elegáns, hogy kis túlzással ki kell öltözni a meghallgatásához. 12 dal, tucatnyi duettpartner, köztük Michael Bublé, John Legend, Elvis Presley, Andrea Bocelli, no meg Barbra fia, Jason Gould. Szving, blues és örökzöldek meghitt gyertyafényes estékhez.

A többszörös Oscar- és Grammy-díjas művésznő több évtizedes karrierje során számos duettet énekelt, elég csak a Céline Dionnal felvett Tell Himre, a Bryan Adams-szel énekelt I Finally Found Someone-ra, a Barry Gibb-bel előadott Guilty-ra, a Donna Summerrel lenyomott No More Tears (Enough Is Enough)-ra vagy az egykori szerelmével, Don Johnsonnal rögzített Till I Loved You-ra gondolni. Míg az 2002-es Duets korábbi felvételekből szemezgetett, ezúttal vadonatúj albumot szentelt annak, hogy különleges dalokat különleges művészekkel közösen szólaltasson meg. A gondosan válogatott örökzöldekkel és vendégművészekkel megtöltött lemez végeredménye egészen egyedülálló lett: a Partners az egyetlen Streisand-album az 1980-as Guilty óta, mely az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is listavezetővé vált. Bár az albumborító visszafogottan stílusos, közel sem tükrözi azt az eleganciát, ami a lemezen található dalokból árad. Vegyük is sorra a felső tízezer partijához tökéletesen passzoló zenei anyag tételeit, melyek mindegyikéhez személyes gondolatokat jegyzett le a művésznő az albumhoz tartozó füzetecskében!

Már csak a kandallótűz pattogása hiányzik a kilencven évvel ezelőtt született nyitódal, az It Had To Be You első taktusaihoz, melyben az a Michael Bublé osztozik Barbrával a mikrofonon, aki egyszerre szívdöglesztő, elegáns és persze eszméletlenül cool – így hallhatóan nem csak elvarázsolja, de egyszerre hozza ki az énekesnőből a felszabadultan dögöst és lazát is. Ugyanakkor hasonlóan laza produkcióval van jelen a veterán Billy Joel is, aki saját dalát, az ezúttal vacsorameghívással végződő New York State of Mindot adja elő az énekesnővel.

A People az egyik legismertebb Barbra Streisand-dal – a Funny Girl című musical egy kulcsnótáját az ünnepelt díva színpadon és filmben is énekelt már, mely ezúttal viszont duett-formájában köszön vissza. A felvételen a rég hallott, 64 éves életkorát meghazudtolóan csodálatos hangú Stevie Wonder énekel és herflizik. (Mindez a varázs sajnos nem mondható el Lionel Richie-ről, akinek a The Way We Were-ben nyújtott előadása során bizony hallani a hangján a kort.) Egyébként nem a People az egyetlen musicalkincs a korongon: a West Side Story-ból kiemelt Somewhere-rel bizony sok kolléga elől ellopja a show-t a Streisandhoz e dal erejéig társul szegődő kiváló musicalénekes, Josh Groban.

Nem hiányzik a lemezről az előadó koncertjeinek állandó kulcsdala, a Csillag születik című zenés filmből ismert Evergreen, melyet az évtizedek során számos nyelven megszólaltatott már a művésznő, aki nem mellesleg a dal társszerzője. Ezúttal eredeti szövegével, s egy egészen eredeti duettpartnerrel született újjá az ismert tétel: Barbra Streisand a lemez egyik producerével, a dalszerző-énekes Babyface-szel osztozott a gyöngyszemen.

John Mayer éneke mellett gitárjátékával teszi különlegessé az eredendően szvinges Come Rain or Come Shine blues-zal keveredő kettős végeredményét, mely legalább olyan izgalmas, mint a country-énekes Blake Sheltonnal együtt rögzített I'd Want It To Be You vagy az eredetileg Barry Gibb-bel közös duett, a What Kind of Fool, amit John Legend most hangjával és előadásmódjával teljesen átszínezett.

Akik látták, illetve hallották a díva Back To Brooklyn című koncertanyagát, azoknak nem lesz ismeretlen a How Deep Is The Ocean és az Irving Berlin-szerzeményhez vendégül hívott alkotó. Streisand fiával, a kellemes énekhangú Jason Goulddal fakad dalra, ám az nem a sarj hibája, hogy ő és e tétel a többi nagyágyúval szemben abszolút alulmarad.

Zavarba ejtő dalcímmel van jelen a lemezen Barbra mellett Andrea Bocelli, hiszen furcsán hangzik a vak tenor szájából az I Still Can See Your Face (Még láthatom az arcod), ahogy sokak számára szokatlan hallani a technika segítségével megvalósult Elvis Presley-vel közös duettet, mely méltó zárása a hol lírai, hol emelkedett hangvételű lemeznek.

Ismert és elismert művészek sora mondott igent a 72 éves díva meghívására: Barbra Streisand Partners című duettlemeze diszkográfiája valódi ékköve, s a közreműködők is joggal lehetnek büszkék a végeredményre. Ötös.


Tracklista:
1. It Had To Be You (közreműködik: Michael Bublé)
2. People (közreműködik: Stevie Wonder)
3. Come Rain or Come Shine (közreműködik: John Mayer)
4. Evergreen (közreműködik: Babyface)
5. New York State of Mind (közreműködik: Billy Joel)
6. I'd Want It To Be You (közreműködik: Blake Shelton)
7. The Way We Were (közreműködik: Lionel Richie)
8. I Still Can See Your Face (közreműködik: Andrea Bocelli)
9. How Deep Is The Ocean (közreműködik: Jason Gould)
10. What Kind of Fool (közreműködik: John Legend)
11. Somewhere (közreműködik: Josh Groban)
12. Love Me Tender (közreműködik: Elvis Presley)

Balajti Péter

2014. 11. 18. 17:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 18. 9:07
Nagyon jó!
VENDÉG 2015. 01. 19. 8:56
Szeretem!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barbra Streisand: Partners (Sony Music) cikk képei
Barbra Streisand - Barbra Streisand: Partners (Sony Music)