Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Irigy hónaljmirigy: Válogatás „nélküli” lemez (Gold Record)

Irigy Hónaljmirigy - Irigy hónaljmirigy: Válogatás „nélküli” lemez (Gold Record)

Négy év kellett ahhoz, hogy a nyolc kan egy újabb nagylemeznyi anyagot túrjon össze a hazai könnyűzene világából. Ráadásul a csomagba így sem csupán az ezredforduló utáni dalok kerültek, ahogy az előadók mellett már celebeknek is kénytelenek voltak tükröt tartani. A végeredmény azonban így is változatos és szórakoztató.

A drasztikusan visszaeső lemezeladások és a karakteres új előadók utánpótlásának hiánya alaposan feladta a leckét az Irigy hónaljmirigynek, s a fiúk albumait figyelemmel kísérők láthatták a kialakult kényszerhelyzet hozta kiút-kereséseket. Hol egy mulatós paródiapakk, hol egy táncdalfesztiválos koncepció öltött testet... A rajongók számára egyre inkább kérdésessé vált, bővül-e valaha is a paródiacsapat diszkográfiája vagy a klipekből, illetve koncertekről ismert újdonságok végleg elkerülik a hanghordozón való szereplést?

Nos, a jó hír, hogy 2014-ben új IM CD született, egészen széles zenei skálát felölelve. A kevésbé örömteli tény, hogy a Válogatás „nélküli” lemezen bizony a YouTube-on giganézettséget elért Gangnam Style-paródiát és a hihetetlenül népszerű Rúgj Csak Norris-t is kár keresni, ahogy egyetlen idei hazai sikerdal kifigurázásának sincs nyoma a korongon.
A korongon, mely így is érdekes lenyomata a magyar könnyűzenének. Az első három tétel eredetijének sikere például önmagában is meglepő, hiszen első hallás után kevesen fogadtak volna komolyabb összegbe Fluor Mizujának, ByeAlex Eurovíziós dalfesztiválra kikerült akusztikusának és Majka Belehalok című dolgozatának hihetetlenül nagy népszerűségére, holott az utóbbi dal például nem csak meghódította a MAHASZ Single Top 40-es listáját, de 65 hétig tanyázott rajta. A három tétel klippel megtámogatott paródiája összesen közel hatmilliós nézettséget produkált, ebben pedig a vizuális gegeken túl a mókás, s egyben találó szövegek is komoly szerepet játszottak, így meghatározói a mostani albumnak. Bár a 2010-es lemezről lemaradt az abban az évben megjelent Varga Viktor-sláger újragondolása, ám a nóta és előadója is kiállta az idő próbáját, így örülhetünk a „befüvezetten görbe tükörképnek”.

Egész más a helyzet Caramel, a Compact Disco és Keresztes Ildikó dalának személyre szabott kifigurázásával: ezek legalább annyira gyengítik az összképet, mint az eredendően ironikus szövegű Ákos-siker, a Tipikus sztereó Mirigyhez méltatlan kifordítós megoldása.
Még szerencse, hogy az alapból is teljesen elborult Szájber gyerek pellengérre állítása révén „igazságot szolgáltattak” a fiúk a Kollár-Klemencz László-féle Kistehén tánczenekar ügyében a hallgatóságnak, s Éliás Jr.-ra alapozva egy kis funky-t is frissítettek a zenei anyagba. Ahogy kapóra jött a Fekete vonatból ismert Fatima tehetségkutatós próbálkozása, így az egykori hiphop trió régi, de ma is működőképes telitalálatát is remekül megpiszkálhatták a fiúk – az énekesnőn kívül a két dumagépnek is tréfás-találón odamondogatva.

Minden jó, ha a vége jó, s bizony az egyik legfontosabb magyar rockopera, az István, a király történetét és szereplőit mulatós-ászokkal és műsoraik nézettségháborújával újratölteni, s ebből bő tízperces egyveleget alkotni egyszerre vicces és merész, ugyanakkor jó ötlet és remek lemezzáró megoldás.

Közel sem lett olyan tökéletes az új Irigy hónaljmirigy album, mint az előző 20 év 10 kedvence, ugyanakkor valóban vicces és zenei szempontból kifejezetten sokszínű eredmény született, mely a YouTube-generáció számára szinte semmilyen újdonsággal szolgál, de attól még jó és szerethető. Négyes.

Tracklista:
1. Fluor: Kéthetes gatyó
2. ByeAlex: Az én hentesem
3. Majka: Kakaó gengszter
4. Varga Viktor: Rémes élet
5. Caramel: Nyekergés
6. Compact Disco: Kicsit Coldplay a Dal
7. Keresztes Ildikó: Kicsit sírhatok
8. Kistehén: Szájber gyerek kérjél bocsánatot
9. Ákos: Tragikus videó
10. Éliás Jr.: Jó vagyok?
11. Fekete vonat: A tenger túlsó oldalán
12. István, a Király: Mulat a király

Balajti Péter

2014. 11. 20. 20:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Irigy hónaljmirigy: Válogatás „nélküli” lemez (Gold Record) cikk képei
Irigy Hónaljmirigy - Irigy hónaljmirigy: Válogatás „nélküli” lemez (Gold Record)