Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

AC/DC: Rock or Bust (Sony Music)

AC/DC - AC/DC: Rock or Bust (Sony Music)

Nem túloz a különleges, „mozgófilmes” lentikuláris borító, melyen a térhatású AC/DC logó a hangerőtől darabjaira robban: bomba formában az ausztrál banda, pedig negyven év telt el az első kislemezük óta. A 11 új nóta garantáltan kielégíti a rajongókat, a címadó tétel hallatán pedig az ember szinte látja Vasembert – ki tudja, talán a filmsorozat negyedik részében újra a húrok közé csaphatnak a fiúk!

Hat évvel az előző stúdióalbum, a számos sikerlistán első helyen végzett, egy sor platinalemezt bezsebelő Black Ice után újra stúdióba vonult az AC/DC. Igaz, a köztes időszak sem volt unalmas, hiszen 2008 és 2010 között 168 koncertből álló turnét nyomtak le a fiúk, a gyűjtőket pedig olyan finomságokkal látták el, mint a ritkaságokat, klipeket és egy koncertanyagot tartalmazó 2009-es Backtrack pakk, a Vasember 2. című szuperhős-film kapcsán egy évvel később kiadott Iron Man 2. feliratot viselő AC/DC sikerdal-válogatás, a 2011-ben megjelent fergeteges Live At River Plate koncertfilm, no meg annak tavaly boltokba került dupla-lemezes hanganyaga.

Az új cucc a megszokott minőséget hozza, s teszi ezt úgy, hogy az alapító Malcolm Young súlyos betegsége miatt mindössze társszerzőként van jelen a lemezen, így az alapítók közül ma már csak Angus Young aktív a bandában, testvére helyére unokaöccsük, a Malcolmot már az 1988-as Blow Up Your Video turné amerikai állomásain is helyettesítő Stevie Young került. A lemezindító címadó tétel, a Rock or Bust például az AC/DC egyik legismertebb motívumát, a Back In Black gitármotívumát gondolja újra, a Miss Adventure pedig amolyan Thunderstruck-vokállal operál. Az albumot beharangozó Play Ball videója e sorok írásakor a banda 13. legnézettebb klipje az AC/DC hivatalos Youtube-csatornáján...

A Dogs of War cseppnyi katonai menetelőt vegyít metállal, a Got Some Rock & Roll Thunder blues-rockot és rock'n'rollt mixel, a Sweet Candy gitárnyúzós hard rockja csápolásra késztet, a szájharmonikát elektromos gitárral helyettesítő megoldással büszkélkedő Emission Control viszont inkább ráadásdal kategóriájú (joggal zárja a korongot), s nem azért mintha rossz volna, de a többi nóta – a Miss Adventure kivételével – túlszárnyalja.

Elég csak a Rock The Blues Away című blues-rockra gondolni, mely bár klipet (még) nem kapott, nagyon megérdemelné. A Baptism By Fire iskolapéldája, hogy sem a kor, sem a műfaj nem jelenthet korlátot egy kis játékosan laza zenei témának. Arról nem is beszélve, hogy micsoda koncert-kedvenc lehet ebből, ha bekerül a 2015-ben elstartoló Rock or Bust turné dallistájába! Merthogy jövőre világturnéra indul az AC/DC, s a jelenlegi információk szerint hozzánk legközelebb, a Budapesttől 400 kilométerre lévő az ausztriai Zeltwegben állnak majd színpadra a fiúk 2015. május 14-én.
Az általában jó kétórás bulikat nyomó banda egyébként akár az egész új nagylemezt bedobhatja a buliba, hiszen a 11 dal másodpercre pontosan 35 percet tesz ki, ami jórészt az olyan, jócskán három perc alatti játékidővel bíró nótáknak köszönhető, mint a Hard Times vagy a Rock The House.

Az ausztrál banda legfiatalabb tagjai is az ötvenes éveik vége felé járnak, nem beszélve Brian Johnson énekesről, aki már hetven felé közelít, mégis olyan energiával hozzák a rockot, hogy azt a fiatalabb zenészek is megirigyelhetik. Akárcsak legújabb nótáikat. Öt alá.

Tracklista:
1. Rock or Bust
2. Play Ball
3. Rock The Blues Away
4. Miss Adventure
5. Dogs of War
6. Got Some Rock & Roll Thunder
7. Hard Times
8. Baptism By Fire
9. Rock The House
10. Sweet Candy
11. Emission Control

Balajti Péter

2014. 12. 14. 7:50

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 20. 9:10
KLASSZ!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

AC/DC: Rock or Bust (Sony Music) cikk képei
AC/DC - AC/DC: Rock or Bust (Sony Music)