Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leonard Cohen: Live In Dublin – Luxus kiadás /3CD+DVD/ (Sony Music)

Leonard Cohen - Leonard Cohen: Live In Dublin – Luxus kiadás /3CD+DVD/ (Sony Music)

Bár az ősz mester 2009-ben egy zseniális koncertanyagot jelentetett meg DVD, illetve külön, kétlemezes CD-n, valamint egy évvel később egy turnéválogatós CD/DVD-pakkot is piacra dobott, a mostani csomag bizony mindkettőt felülmúlja. Leonard Cohen – pár nappal a 79. születésnapja előtt – egy bő háromórás élményestet celebrált.

Stílus, elegancia, alázat, humor, a szebbik nem iránti kortalan rajongás és persze költészet meg zene – mindezek jellemzőek Leonard Cohenre, s koncertfilmjére is, melyet 2013 szeptemberében rögzítettek az írországi Dublinban. Bár már az is megdöbbentő volt, hogy öt évvel ezelőtt két és fél órán át szórakoztatta és varázsolta el – ahogy ő hívja rajongóit – barátait, ezúttal, pár nappal a 79. születésnapja előtt bő háromórás koncertprogrammal készült, s sötét színű öltönyében, kalappal a fején, szabályosan felszaladt a színpadra!

A három felvonásos est koncertanyaga (melynek mindegyik része külön CD-re került, egyben pedig, három ráadásfelvétellel együtt a luxuscsomagban megbújó DVD-n terpeszkedik) egy egészen különleges zenei világba repíti a nézőt kilenctagú zenekara kíséretében a dalszerző-előadó-költő. A 12-húrósok mestere, a spanyol Javier Mas, a texasi gitárprofesszor, Mitch Walkins, Alex Bublitchi hegedűművész, az A-hával, a Tito & Tarantulával és Robert Rodriguezzel is turnézó Rafael Bernardo Gayol dobos, a Hammond orgona virtuóza, Neil Larsen, a zenei rendező-basszusgitáros Roscoe Beck, s persze a háttérenekesnők, a társszerzőként is jeleskedő Sharon Robinson, valamint a Webb Sisters, Charley és Hattie támogatják Cohent. Cohent, aki a koncert idején létező tucatnyi stúdióalbuma közül kereken tízet idéz meg. S micsoda dallistát kapunk!

Sármőrként rögtön az első felvonás elején táncra csábít a Dance Me To The End of Love-val, míg a második színpadra lépés végén keringőzni invitál a Take This Waltz-cal, a nyolcdalos (!) ráadás utolsó tételeként pedig a Save The Last Dance For Me-vel kéri magának az utolsó táncot.
S miközben Leonard Cohen a főszereplő, ő készséggel teret ad a vele egy színpadon tartózkodóknak is. A vokalisták rögtön az est negyedik dalában, az Everybody Knows-ban érvényesülhetnek, a Who By Fire-t Javier Mas ötperces szólója vezeti fel, amiért jogosan kap vastapsot. Az egykori duettet, a Alexandra Leavinget ezúttal a szerzőtárs, Sharon Robinson egyedül énekli, a Webb-lányok pedig gitárral és hárfával a kezükben adják elő az If It Be Your Willt.
Cohen egyébként maga is többször hangszert ragad: nem egyszer gitáron játszik, a második felvonást felvezető Tower of Song alatt pedig szintetizátoron pötyög.

Leonard Cohen, aki az Ament például letérdelve kezdi énekelni, nem csak elvarázsolja, meg is nevetteti híveit: többek közt megköszöni, hogy nem mentek el az első felvonás végén, a szintetizátor-tudását megtapsolóknak pedig díjazza a humorérzékét... Apropó humorérzék: az I'm Your Man, azaz Én vagyok a te embered cím dal végén egy rajongó azzal nevetteti meg kedvencét, hogy felkiabál neki a színpadra: I'm Your Woman! (Én vagyok a te nőd!)

A valós szélesvásznú képpel, sztereó és Dolby Digital 5.0-ás hangnormával, valamint az összekötő szövegekhez választható angol, holland, francia, német, olasz, spanyol felirattal büszkélkedő DVD képe ugyan kissé sötét, s bizonyos esetekben túlexponált, ám ezzel együtt is képes képernyőn keresztül visszaadni az est hangulatát, meg-megmutatva az adott pillanatban kulcsszerepet játszó muzsikusokat, így például a kamerába csókot dobó dobost, a nagybőgővel reflektorfénybe kerülő zenei rendezőt. S hogy melyek a koncert legjobb pillanatai? Túl sok van belőlük... Úgyhogy a teljesség igénye nélkül: a repertoárból teljes mértékben kilógó diszkódal, a vastapssal felvezetett First We Take Manhattan minden szempontból kellemes meglepetés, Cohen első albumának első dala, a Suzanne 46 év után is működik, a Lover, Lover, Lovert nézni és hallgatni is élmény, hiszen Leonard szemében ott a szenvedély tüze, fájdalmasan szép a Waiting For The Miracle, minden értelemben megindító a The Partisan, táncra csábít a Closing Time, s jó rádöbbenni, milyen megnyugtatóan tökéletes az In My Secret Life, s a média által milyen méltatlanul kezelt a Chelsea Hotel #2...
Ugyanakkor a nagy kedvenc, a Hallelujah egy kissé kilóg a sorból, melynek refrénjét a megszokottól nem egyszer eltérő módon énekli szerzője.

Bár az est „hivatalos” két felvonását egy harmadikkal felérő ráadásblokk követi, Cohen még a ráadásra is tol egy ráadást, így a Closing Time után két további dal erejéig visszatér a színpadra. Az I Tried To Leave You-ban az összes zenész és a háttérénekesnők is szólószerepet kapnak – szegény Rafael Bernardo Gayol dobos a bravúrja végén majdnem elejti az egyik feldobott seprűjét, de aztán sikerül elkapnia.

A három CD-t megtöltő, 30 dalos est anyaga teljes ugyan, ám Cohen az Old Ideas albumát kísérő turné során kanadai helyszíneken három további dalt is előadott a 2012-es lemezről, melyek kép- és hangfelvétele extra csemegeként kerültek fel a koncertfilm mellé. A Show Me The Place, az Anyhow és a Different Sides is a főanyaggal megegező paraméterekkel, vagyis valós szélesvásznú képpel, sztereó, illetve Dolby Digital 5.0-ás hanggal élvezhető plusz.

A visszafogottan elegáns digipack tokban négy lemez, illetve egy fotókkal gazdagon illusztrált, 15 oldalas kis lapozgatni való kapott helyet, s bár a mester 2014-es új, egészen kiváló albumáról egyetlen tétel sem csendül fel, az élő best of est így is tökéletes élmény. Csillagos ötös.

Tracklista
1. CD
1. Dance Me To The End of Love
2. The Future
3. Bird On Wire
4. Everybody Knows
5. Who By Fire
6. The Gypsy's Wife
7. Darkness
8. Amen
9. Come Healing
10. Lover Lover Lover
11. Anthem

2. CD
1. Tower of Song
2. Suzanne
3. Chelsea Hotel #2
4. Waiting For The Miracle
5. The Partisan
6. In My Secret Life
7. Alexandra Leaving
8. I'm Your Man
9. Recitation W/N.L.
10. Hallelujah
11. Take This Waltz

3. CD
1. So Long, Marianne
2. Going Home
3. First We Take Manhattan
4. Famous Blue Raincoat
5. If It Be Your Will
6. Closing Time
7. I Tried To Leave You
8. Save The Last Dance For Me

DVD
1. Dance Me To The End of Love
2. The Future
3. Bird On Wire
4. Everybody Knows
5. Who By Fire
6. The Gypsy's Wife
7. Darkness
8. Amen
9. Come Healing
10. Lover Lover Lover
11. Anthem
12. Tower of Song
13. Suzanne
14. Chelsea Hotel #2
15. Waiting For The Miracle
16. The Partisan
17. In My Secret Life
18. Alexandra Leaving
19. I'm Your Man
20. Recitation W/N.L.
21. Hallelujah
22. Take This Waltz
23. Lo Long, Marianne
24. Going Home
25. First We Take Manhattan
26. Famous Blue Raincoat
27. If It Be Your Will
28. Closing Time
29. I Tried To Leave You
30. Save The Last Dance For Me
+
Show Me The Place
Anyhow
Different Sides

Balajti Péter

2014. 12. 23. 10:10

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 18. 9:06
Szép!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leonard Cohen: Live In Dublin – Luxus kiadás /3CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Leonard Cohen - Leonard Cohen: Live In Dublin – Luxus kiadás /3CD+DVD/ (Sony Music)