Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Il Divo: A Musical Affair – Live In Japan /CD/DVD/ (SYCO/Sony Music)

Il Divo - Il Divo: A Musical Affair – Live In Japan /CD/DVD/ (SYCO/Sony Music)

Tökéletes hangzás, a DVD határait feszegető, pazar képminőség – ezt kínálja az Il Divo musical estjének koncertfelvétele, melyben olyan művekből hallhatunk slágereket, mint A nyomorultak, Az operaház fantomja, a Macskák vagy a Mamma Mia! A est vendége Lea Salonga, akivel egy közös, közönségzaj nélküli meglepetésfelvétel is készült.
 

Megalakulása 10. évfordulójára egy musical-sikerekből álló válogatással örvendeztette meg rajongóit az Il Divo. Egy évvel később a négyes turnéra vitte a produkciót, melynek 2014. március 11-ei tokiói koncertjét rögzítették is. Bár a koncertfilm mindössze másfél órás, s extra nincs a DVD-n, nem lehet ok panaszra: a kiemelkedően magas, másodpercenként átlagosan 7-7,5 megás bitrátájú kép abszolút feszegeti az adattároló határait. Éles, tiszta, pazar színekben gazdag, még nagyfelbontású képmegjelenítőn is figyelemre méltó eredményt produkál. Mindez azonban önmagában kevés lenne, ha az énekesek és a zenekar nem tennének ki magukért. A tökéletes összhanghoz parádés hangkeverés jár, akár a tömörítetlen sztereó, akár a Dolby Digital 5.1-es hangcsatornát választja is az ember – jól jár.

A 18+1 tételt magában foglaló koncertfilmen jól érvényesül a komoly fénytechnikával és a gondosan kiválasztott, dalonként változó, kifejezetten hatásos háttérvetítéssel színesített színpadkép. Sébastien Izambard, David Miller, Carlos Marín és Urs Bühler énekben is egymást követve lépnek a legendás Budokan színpadára, a világot jelentő deszkák bal és jobb hátsó részét elfoglaló zenekar között, s egyből a közepébe csapnak: a West Side Story egyik kulcsdala, a Tonight nyitja az estet, háttérben New York stilizált városképével, melyet a musicalek hőskorából való, idehaza kevésbé ismert South Pacific betétdala, a Some Enchanted Evening követ – holdfényes, csillagos égbolt-képpel.
Az előadók felváltva köszöntik a nézőket, akik közül az amerikai David Miller lopja el a show-t, mivel japánul szól az egybegyűltekhez (pár perces mondandójának angol fordítása a képbe égetve jelenik meg).

A színpadképben megjelenő éjszakát, illetve estét egy afrikai napfelkelte, a fiúkat pedig Lea Salonga követi Az oroszlánkirály című filmből, illetve az annak alapján készült musicalből ismerős  Can You Feel The Love Tonight-tal. A filippínó énekesnőről kevesen tudják, de több Disney-produkció hősnőjének kölcsönözte énekhangját, így hallható az Aladdinban és a Mulanban is. A közönséget elkápráztató hangú dívát joggal marasztalják még a fiúk: a Broadway harmadik leghosszabb ideje futó musicaljéből, a Macskákból közösen éneklik a Memory-t.

Majd egy olyan felvétel következik, amit nem lett volna szabad erőltetni. A Több mint testőr című Whitney Houston filmből való Dolly Parton-szerzemény, az I Will Always Love You egyrészt nem musicalből való, másrészt a jó ízlés határát erősen súroló homo-humoros szituációkhoz vezet, miközben a négy férfiú aláhulló piros szívecskék előtt a barátitól némiképp eltérő módon ölelkezve, összenézve-összebújva énekel.
Félreértés ne essék, nem az a fő baj, hogy egy női slágert énekelnek a legények, aminek nincs köze a musicalhez, hiszen a koncert során elhangzó Céline Dion-siker, a Pour Que Tu M'aimes Encore abszolút telitalálat, sokkal inkább, hogy az I Will Always Love You, még ha spanyolt is kevernek az angol szöveghez, túlságosan is negédes, a hozzáadott „viccelődés” pedig sem a dalhoz, sem az esthez, sem az Il Divóhoz nem illik...

Jó pont jár az Evitából ismert Don't Cry For Me Argentináért és a West Side Story-ból való Somewhere-ért is, melyek ugyan nem szerepeltek az Il Divo A Musical Affair című 2013-as lemezén, ám a diszkográfiájukban korábban már helyet kaptak: előbbi a 2011-es Wicked Game, utóbbi a 2006-os Siempre című albumukat gazdagította.

Egy gyors átöltözés után jöhet a Mamma Mia! egyik legjobb dala, a The Winner Takes It All, melyet nagy valószínűséggel csak azért vegyíthettek az angol mellett spanyollal a fiúk, mert annak idején kislemezen az ABBA is énekelte – Va Todo Al Ganador címmel.

Bár a koncert második felében folytatódik az A Musical Affair felidézése, igazából innen csak A nyomorultakból ismert Bring Him Home, valamint Az operaház fantomja sikerdala, a The Music of The Night az igazán erősek, utóbbihoz a történet szerinti alagsort idézi meg a háttérvideó, Christine szerepét pedig az ismét színpadra lépő Lea Salonga tölti be.
(Nagy kár, hogy a musicales sorlemezről nem került a repertoárba a Who Wants To Live Forever, s az All I Ask of You sem, holott mindkét tétel jóval ismertebb, mint például a You'll Never Walk Alone vagy a Who Can I Turn To?)

A visszatapsolást követő ráadásban már nyoma sincs a musicaleknek: a My Way (A Mi Manera) egy igazi, teljes életet összegző búcsúdal, amit többek közt Frank Sinatra és Robbie Williams is sikerre vitt, ám bármilyen szépen is énekli az Il Divo, a közben előadott díszzsebkendős bohóckodás fájó módon abszolút komolytalanná teszi a produkciót...
A finálét jelentő, Lea Salongát ismét színpadra szólító Time To Say Goodbye (Con Te Partirò) viszont parádés, ráadásul a jól ismert változattal szemben ezúttal nem csak egy sor, de a teljes refrén angolul csendül fel.

A DVD mellé csomagolt CD ugyan nem a teljes koncertfilm zenei anyagát, hanem annak átvezetőktől mentes, feszesre vágott, pár dallal rövidebb változatát tartalmazza, holott az alig egyórás játékidejű korongra ráfért volna a Pour Que Tu M'aimes Encore... Ugyanakkor rákerült a DVD stáblistája alatt hallható A Whole New World! Az Aladdin betétdalát a mozifilmben éneklő Lea Salonga bő két évtizeddel később is káprázatosan adja elő Alan Menken szerzeményét, melyben ezúttal az Il Divo is besegít. A felvételt a hangpróbán – közönség nélkül rögzítették, így ráadásdalként valódi ékköve a kiadványnak.

Erős dallista, komoly énekteljesítmény, jórészt világhírű musicalek slágerei és többségében telitalálatos hangulatfokozó háttérvetítések, meg persze kiváló kép- és hangminőség, CD, valamint DVD a serpenyő egyik mérlegében, méltánytalan bohóckodások és az összképet némileg lefelé húzó dalok a másik oldalon. Utóbbiak miatt erős négyes a végeredmény, pedig lehetett volna ez sokkal, de sokkal jobb is!

Tracklista:
CD
1. Tonight
2. Some Enchanted Evening
3. Can You Feel The Love Tonight (közreműködik: Lea Salonga)
4. Memory (közreműködik: Lea Salonga)
5. I Will Always Love You (Siempre Te Amaré)
6. Don't Cry For Me Argentina
7. Somewhere
8. The Winner Takes It All (Va Todo Al Ganador)
9. Bring Him Home
10. Love Changes Everything
11. The Music of The Night (közreműködik: Lea Salonga)
12. The Impossible Dream
13. My Way (A Mi Manera)
14. Time To Say Goodbye (Con Te Partirò) (közreműködik: Lea Salonga)
15. A Whole New World (közreműködik: Lea Salonga)

DVD
1. Tonight
2. Some Enchanted Evening
3. If Ever I Would Leave You
4. Can You Feel The Love Tonight (közreműködik: Lea Salonga)
5. Memory  (közreműködik: Lea Salonga)
6. I Will Always Love You (Siempre Te Amaré)
7. Don't Cry For Me Argentina
8. Pour Que Tu M'aimes Encore
9. Somewhere
10. The Winner Takes It All (Va Todo Al Ganador)
11. Bring Him Home
12. Love Changes Everything
13. Who Can I Turn To?
14. The Music of The Night (közreműködik: Lea Salonga)
15. The Impossible Dream
16. You'll Never Walk Alone
17. My Way (A Mi Manera)
18. Time To Say Goodbye (Con Te Partirò) (közreműködik: Lea Salonga)
+
19. A Whole New World (közreműködik: Lea Salonga)

Balajti Péter

2014. 12. 23. 18:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 18. 9:05
Szeretem!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Il Divo: A Musical Affair – Live In Japan /CD/DVD/ (SYCO/Sony Music) cikk képei
Il Divo - Il Divo: A Musical Affair – Live In Japan /CD/DVD/ (SYCO/Sony Music)