Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

The Piano Guys: Wonders (TPG/Sony Music)

The Piano Guys - The Piano Guys: Wonders (TPG/Sony Music)

Becsapós a nevük és az idei legnagyobb slágerük, a Let It Go címe is, de mindez cseppet sem számít, mert a végeredmény a lényeg. Az pedig a négytagú The Piano Guys-t igazolja. Komolyzene, könnyűzene, feldolgozások, saját szerzemények – ahogy a sikerük, úgy ők maguk sem ismernek határokat.

Már megint egy crossover-formáció – legyinthetnek sokan, pedig a The Piano Guys nevét nem csak az idősebbek ismerik, de fogalommá vált a youtube-generáció körében is.
Bár a név alapján zongorista srácokat képzelhetnénk, a négytagú formációban mindössze John Schmidt simogatja a billentyűket. Zenésztársa, Steve Sharp Nelson csellón játszik, Al van der Beek pedig zenei producerként és két hangszeres kollégája mellett társszerzőként vesz részt a projektben, melynek fergeteges videóit a negyedik legény, Paul Anderson producer álmodja és rendezi. S így teljes a történet, hiszen látványos klipjeik, valamint egyszerre kreatív és virtuóz zenei megoldásaik sokmilliós nézettséget produkáltak a YouTube-on. Első albumuk még magánkiadásban jelent meg 2011-ben, majd a világ egyik legnagyobb lemezkiadója ajánlott nekik szerződést, ahol immár a negyedik korongjuk lát napvilágot. A bevált recepten nem változtattak: napjaink könnyűzenei sikerei, filmzenék, klasszikusok és saját szerzemények zongorán és csellón történő ötvözése a The Piano Guys védjegye. Bravúrokban pedig ezúttal sincs hiány!

Legfrissebb korongjuk kulcsdala például a Jégvarázs című filmből számtalan feldolgozást megért Let It Go, melyet stílusosan Vivaldi Négy évszakából a Téllel kombináltak, a végeredmény pedig a jelenlegi mintegy harmincmilliós YouTube-nézettséggel is őket igazolja.
Hasonló zenei remek a Kung Fu Piano: Cello Ascends, melyben a Kung Fu Panda és a Kung Fu Panda ünnepe című filmek zenei témáját eresztették össze a sokakat inspirált Chopin op. 28-as prelűdjével. Bár az angolszász területeken meghatározó, idehaza szinte teljesen ismeretlen keresztény himnusz a How Great Thou Art, jól illik a filmzenék koronázatlan királya, Ennio Morricone A misszió című vallásos témájú mozijának kulcsmelódiájához. Míg a párosítással kétségtelenül sok időt töltöttek a fiúk, az opus címével már kevesebbet pepecseltek: The Mission/How Great Thou Art. (Ugyanilyen, félig ismeretlen forrásból táplálkozik az Ants Marching/Ode To Joy, melyből Beethoven Örömódáját szinte mindenki ismeri, szemben a Dave Mathews Band 1994-es dalával...)
A filmek világától nehezen elszakadó formáció a Batman Evolutions-ben a Denevérember megannyi mozgóképes megoldásának zenei témáival játszadozott el az 1966-ban startolt tévésorozatból ismerős Neal Hefti jegyezte muzsikától kezdve a Tim Burton-féle Batman-mozik dallamain át a Nolan-trilógia zenei aláfestéséig – bő négy perc alatt olyan filmzeneszerző óriásokat idézve meg, mint Danny Elfman, James Newton Howard és Hans Zimmer.

Úgy tűnik, a One Direction zenéje közel áll a formáció tagjainak szívéhez, hiszen a fiúcsapat dalai közül a lemezen szereplő, nyitódalnak is tökéletes Story of My Life már a második feldolgozásuk. Ezzel szemben az elmúlt évek során Adele-től, a Coldplay-től, David Guettától és Christina Perry-től is eddig mindössze egy-egy dolgozat került a The Piano Guys repertoárjába. A repeortoárba, mely most az American Idol tehetségkutató 11. szériagyőztesének, Phillip Phillips-nek Home című dalának, továbbá a Swedish House Mafia Don't You Worry Child című, a MAHASZ Dance Top 40-es listáján 52 hetet töltött sikerének különleges újraértelmezésével is bővült. Az utóbbiban társszerzőként és énekesnőként egyaránt jelen lévő indiai-kanadai Shweta Subram egészen izgalmas irányba viszi el a jól ismert nótát.

Apropó, izgalmas irány! Muszorgszkij Egy kiállítás képeinek legismertebb, legtöbbször visszatérő motívuma, a Promenád születik újjá a Pictures at an Exhibitionben, melynél a csellóművész Steven Sharp Nelson és a dalszerző-zenei producer Al van der Beek merítettek ihletet az orosz szerző munkájából, s egészítettek ki azt saját zenei fantáziájukkal.
Tegyük gyorsan hozzá: a The Piano Guys tagjai saját szerzeményekben is igen erősek. A Wonders című album egyik legpörgősebb darabja, a Because of You, melyet a fenti páros jegyez, például simán klubnóta is lehetne, ha egy Top DJ, illetve egy énekesnő kezelésbe veszi! Szintén e kettős hírnevét öregbíti a Fathers' Eyes, melyben a dalszerző-zenei producer, Al van der Beek énekesként is bizonyít, a zongorista és csellista együttműködéséből született Summer Jamről pedig bátran kijelenthető, bármely könnyed romantikus filmvígjáték fő zenei témájaként megállná a helyét.

Nagy a verseny a crossoverben tevékenykedő előadók között, a hatalmas kínálattól pedig még azok is joggal megcsömörlenek, akik kedvelik a különféle műfajok keresztezését. Ugyanakkor a The Piano Guys megérdemli a figyelmet, hiszen saját szerzeményeik, feldolgozásaik és zenei párosításaik, no meg videóklipjeik külön-külön is parádésak, együttesen viszont komoly előnyt jelentenek a konkurenciával szemben! A Wonders album megérdemli az ötöst.

Tracklista:
1. Story of my Life
2. Let It Go
3. Ants Marching/Ode To Joy
4. Fathers' Eyes
5. Kung Fu Piano: Cello Ascends
6. Summer Jam
7. Batman Evolution
8. Don't You Worry Child (közreműködik: Shweta Subram)
9. Home
10. The Mission/How Great Thou Art
11. Because of You
12. Pictures at an Exhibition

Balajti Péter

2014. 12. 28. 21:09

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 18. 9:06
Gyönyörű!
VENDÉG 2015. 02. 07. 8:52
Szép!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

The Piano Guys: Wonders (TPG/Sony Music) cikk képei
The Piano Guys - The Piano Guys: Wonders (TPG/Sony Music)