Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Petruska András: Metropolita (szerzői kiadás)

Petruska András - Petruska András: Metropolita (szerzői kiadás)

És akkor írjunk végre 2014 legjobb magyar nagylemezéről.

Petruska Andrást ismerhetjük a 2010-es Megasztárból (egy énekest kísért gitáron és vokalistaként, ő azonban nem, csak András jutott tovább, aztán mégsem vállalta a megmérettetést), Csemer Boglárka Boggie duettpartnereként a Sing Lullaby című dalban vagy egy videóból, ahol az egész zenekart helyettesítő úgynevezett fingerstyle gitártechnikát mutatja be.

Petruska első albuma, a tíz szerzeményt tartalmazó Metropolita a nagyvárosi életet önti zenébe, keretét a budapesti négyes metró környéke adja, a zeneszámok az állomásokról kapták a címüket. „Sokan vagyunk és mind egyedül. Összehozhatnál minket egymással, gazdagabbak lehetnénk sok baráttal, és te lehetnél a közös ismerős” – énekli a Móricz Zsigmond körtérben. A reményekkel teli megérkezésről szóló Keleti pályaudvar, a hely ismérvét kiveséző Rákóczi tér („Libben egy árnyék a téren át, fényszóró festi az éjszakát, tollboa, lakkcipő autóba száll”), a Hot Jazz Bandre emlékeztető Kálvin tér, a piaci forgatagra épülő Fővám tér („Ez a hangár kellően boltozott, betér a tér és mind, aki még befér, szemle folyik arról, mi mennyit ér”), a Duna ihlette népdalszerű bevezetővel induló, a Cseh Tamás-szobrot is említő Szent Gellért tér („Bronzszobor áll, doboz gitár, balkezes koptató”), a Szécsi Pált idéző romantikus Újbuda-központ vagy a lakótelepi nyüzsgést elénk táró, jó néhány magyar slágercímet és -idézetet felhasználó Bikás park („Éljek, ma van a szülinapom. Miért hagytam, hogy így legyen, ez a hazám harmincévesen, mert én itt születtem, éppen itt, nem tudom, ér ez e még valamit, de hinném én is, mit apám hitt”) mind-mind remekmű. András a Rákóczi teret Takáts Eszterrel énekli – tökéletes választás a folkos felvételhez.

A nagylemez a kortárs indie popot magyar zenei elemekkel vegyíti. Az akusztikus gitáros-éneklős szerzemények izgalmas folkos, sanzonos, szvinges, citerás, cigányzenés, kávéházi körítést kaptak, ezáltal a hangzás nyüzsgőn nagyvárosi és sajátosan magyar. A környéket ismerők talán már a zene alapján beazonosítják a helyeket, de a könnyed, mégis sokatmondó, szellemes, olykor megmosolyogtató szöveg hallatán biztosan ráismernek az egyes helyekre. Petruska András gondolatait Babarci Bulcsú formálta dalszöveggé.

A Metropolita zenés képeslap a 21. századi Budapestről. Nagyon korhű, nagyon élethű. (Új Szó)

Puha József

2015. 01. 09. 11:58

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Petruska András: Metropolita (szerzői kiadás) cikk képei
Petruska András - Petruska András: Metropolita (szerzői kiadás)