Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Vaya Con Dios: Thank You All! /CD+DVD/ (Sony Music)

Vaya Con dios - Vaya Con Dios: Thank You All! /CD+DVD/ (Sony Music)

Kétszer tíz év: Dani Klein sokak által méltatlanul egydalosnak titulált formációja az 1986–1996 után 2004–2014-es etapját is letudta. A belga banda tavaly véget ért búcsúturnéjának utolsó állomásán, 2014. október 25-én, Brüsszelben rögzítették e koncertfelvételt, mely jól érzékelteti, miért kár a Vaya Con Dios-ért.

Hat Vaya Con Dios sorlemezre három válogatásanyag jut, a durva képletet pedig tovább kavarja a mostani best of-koncertcucc. Az egyszeri rádióhallgató szájából pedig jogosnak tűnhet a kérdés: mennyi bőrt lehet lehúzni a Nah Neh Nah-ról? Merthogy e nóta a Dani Klein vezette formáció kulcsdala, melynek eredeti, illetve a pár évvel ezelőtt a Milk & Sugarral újragondolt változatát szétjátszották a rádiók, ám a többi, nem egy európai slágerlistán megfordult kislemezdal nem nagyon kapott helyet a hazai éterben. Ám a bő nyolcvanperces koncertfilmet megnézve-meghallgatva rájöhetünk: ez nem is annyira a Vaya Con Dios, sokkal inkább a mi bajunk.

Az extra szélesvásznú koncertfilm maximálisan kihasználja a DVD-ben rejlő kapacitást: tűéles kép, tökéletesen szóló, tömörítetlen sztereó hang, a felkonferálásokhoz pedig opcionális angol felirat a vásárló jutalma. A puritán színpadképet állóképek alkotta háttérvetítés kíséri a Vaya Con Dios fotóalbumból, megfűszerezve egy-egy hangulatábrával. Bár a nézőtéren több ezren foglalnak helyet, az egész koncertet hamisítatlan bárklub intimitás jellemzi. Egészen finom, s olykor hangulatos vagy éppen szenvedélyes dalok alkotják a 19 tételes repertoárt, mely nem csak a hat sorlemezről válogat, de a 2006-os The Ultimate Collection ráadásdalát és egy vadonatúj szerzeményt is magában foglal. Hihetetlen, hogy a country, blues, sanzon, latin, pop, folk, blues és dzsessz zenei műfajokból merítő dalok között szinte minden korosztály megtalálhatja a hozzá legközelebb állókat...

A szexi korszakában is hűvösen távolságtartó Dani Klein megjelenéséhez, kisugárzásához hatvanon túl némi arisztokratikus tartás társul, ám énekhangja mit sem változott! Sőt, a kollégákkal szembeni alázata és közönségszeretete szintén tetten érhető. Tökéletes összhangról tanúskodik a nyitótétel, az A folyó, ahonnan nincs visszatérés című filmben egykor Marilyn Monroe által énekelt One Silver Dollar feldolgozása, no meg az azt követő Time Flies, melynek már szövegét és részben zenéjét is Dani jegyzi. Onnantól kezdve pedig majd minden dalban komoly szerepet kap valaki az énekesnő mellett. Az Edit Piaf repertoárból kiemelt, leporolt és felturbózott Johnny-ban Han Wouters dobos szólózik, a Just A Friends of Mine-ban háromkezest játszik William Leconte billentyűs meg a hozzá becsatlakozó Tim De Jonghe trombitás és perkás, a fokozatosan gyorsuló Quand elle rit aux eclats esetében pedig Red Gjeci hegedűművész brillírozik, aki még a ritmusfelelősnél is gyorsabb tempót diktál. A Still A Manben duettpartnerré lép elő Maria Lekranty háttérénekesnő, míg a Pauvre diable-ben Defy J. vokalista mutatja meg, hogy MC-nek sem utolsó. A What's A Woman alatt az ember szinte várja a Simply Redből ismert Mick Hucknall felbukkanását, de hiába: az énekesnő körül négy háttérénekese kap helyet, s hangot – rögtön három dalon át! Majd a frontember stílusosan a nagyérdeműből is rögtönzött kórust alakít, hiszen a Puerto Ricóba az egész aréna beszáll énekelni. Lehet ezt még fokozni? Naná!

Dani a Night Owls-szal nem csak a nézőket veszi rá, hogy pattanjanak fel a székből, de ő maga is táncra perdül, a finálé elé beillesztett új szerzemény, a Look At Us Now kapcsán pedig színpadra szólítja az egykori Vaya Con Dios-tagot, azt a Willy Willy-t, akivel közösen írta a friss szerzeményt. A finálé mi más is lehetne, mint a Nah Neh Nah, amit a közönség állva-tapsolva-énekelve kísér, s melynek bővített változatában gitáros, billentyűs, fúvós és vonós is szólószerephez jut, még izgalmasabbá téve az eredetileg is fergeteges dalt.

A pakk extrája sem akármi: a koncert (két dal kivételével) teljes hanganyaga CD-n – összekötőszövegek nélkül. Ugyan a Lulu's Song hiányáért nem kár, a Still A Man viszont túl szép dal ahhoz, hogy ne sajnálja az ember, amiért lemaradt. Ráadásul a 71 perces játékidejű hanghordozón pont lett volna még neki hely... Ám így is jó eséllyel szól majd ez a lemez a kiülős kávéházakban, bárokban vendégcsalogatónak és -marasztalónak.

Nem először vet véget a Vaya Con Diosnak Dani Klein. Ki tudja, lehet, pár év múlva újra folytatja majd?! Egy biztos: ez a sokszínű és igazán értékes koncertanyag slágerekben, hangulatos és telitalálatos dalokban meglepően gazdag és minőségi összeállítás. Öt alá.

Tracklista:
CD
1. One Silver Dollar
2. Time Flies
3. Johnny
4. Quand elle rit aux eclats
5. Heading For a Fall
6. Comme on est venu...
7. What's A Woman
8. Don't Cry For Louie
9. Just A Friend of Mine
10. Puerto Rico
11. Les voiliers sauvages de nos vies
12. Night Owls
13. Don't Break My Heart
14. I Don't Wanna Know
15. Pauvre diable
16. Look At Us Now
17. Nah Neh Nah

DVD
1. One Silver Dollar
2. Time Flies
3. Johnny
4. Lulu's Song
5. Quand elle rit aux eclats
6. Heading For a Fall
7. Comme on est venu...
8. What's A Woman
9. Don't Cry For Louie
10. Just A Friend of Mine
11. Puerto Rico
12. Les voiliers sauvages de nos vies
13. Night Owls
14. Don't Break My Heart
15. I Don't Wanna Know
16. Still A Man
17. Pauvre diable
18. Look At Us Now
19. Nah Neh Nah

Balajti Péter

2015. 01. 19. 20:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 01. 20. 9:09
SZÉP!
YOGI 2015. 12. 02. 8:14
cara menyembuhkan penyakit rematik obat alami infeksi paru cara menyembuhkan maag kronis obat asma tradisional paling ampuh cara menyembuhkan diabetes melitus
YOGI 2015. 12. 09. 7:20
http://jualobatherbal.web.id/pengobatan-infeksi-saluran-pernafasan http://jualobatherbal.web.id/obat-penyakit-kulit-psoriasis-tradisional/ http://jualobatherbal.web.id/obat-herbal-kanker-kandung-kemih http://jualobatherbal.web.id/manfaat-jelly-gamat-gold-g http://jualobatherbal.web.id/obat-nyeri-sendi-yang-manjur/ http://jualobatherbal.web.id/cara-alami-menyembuhkan-radang-paru http://jualobatherbal.web.id/obat-alami-infeksi-paru http://jualobatherbal.web.id/cara-menyembuhkan-penyakit-rematik/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Vaya Con Dios: Thank You All! /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
Vaya Con dios - Vaya Con Dios: Thank You All! /CD+DVD/ (Sony Music)