Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

2Cellos: Celloverse – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

2Cellos - 2Cellos: Celloverse – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)

Hihetetlen! Bár a 2Cellos tagjai ott folytatják, ahol abbahagyták, azaz jól ismert kőkemény rocknóták, könnyű- és filmzenék feldolgozásaival töltik meg az albumaikat, most nagyon belenyúltak a tutiba! A harmadik sorlemezükről kiadott AC/CD-féle Thunderstruck videóját már 34 millióan látták, miközben az eredeti dal klipje kétszer annyi idő alatt érte el 63 milliós nézettséget!

Stjepan Hauser és Luka Šulić csellista le sem tagadhatná, hogy a komolyzenében meghatározó, választott hangszerük ellenére masszív rockerek, valamint Michael Jackson- és Sting-rajongók! 2011-ben a Smooth Criminal feldolgozásával robbantottak, majd a Guns N' Roses jegyezte Welcome To The Jungle újraértelmezésével értek el sikert. A népszerűség azóta sem szállt a fejükbe, pedig első albumukért aranylemezt vehettek át Horvátországban, a 2012-ben kiadott folytatás Japánban vált listavezetővé, 2013-ban pedig koncertfilmet jelentethettek meg.

Legfrissebb anyaguk, a Celloverse sok szempontból hű a hagyományokhoz: ügyes egyensúlyt tartanak a különféle műfajok és hangulatok között, miközben arra is figyelnek, hogy ne csak ismert művek feldolgozásai kerüljenek a korongra. Természetesen a nagy kedvenceik közül többet is megidéznek az új albumon, melyen szerepel Michael Jackson-feldolgozás (a They Don't Care About Us energiája a vonóshangszerek által is jól érvényesül), a Shape of My Heart révén andalító Sting-klasszikus, s az eddig egyetlen albumukról sem hiányzó The Muse-muzsika is. Az angol banda repertoárjából ezúttal a Hysteriát választották a fiúk, mely az alternatív rockkal kevésbé szimpatizálók számára is abszolút befogadható módon csendül fel. A keményebb vonalat kedvelők egyébként ezúttal is tobzódhatnak. A YouTube-ostromot kiváltó AC/DC-dörgedelem átirata telitalálat: az ausztrál banda egyik legismertebb nótája, a Thunderstruck a fiúk előadásában igazi őrületté vált. A hozzá készült 2Cellos-klip – 34 millió feletti megtekintésével – giganézettséget produkált a legismertebb videómegosztó portálon, Stjepan és Luka pedig még reneszánszt idéző felvezetést is írt hozzá! Ám még nagyobb bravúr a nagylemez nyitódala, az Iron Maident Rossinivel keresztező The Trooper (Overture), hiszen a komolyzenei rész a megszokottnál vadabban, míg a heavy metal banda dolgozata egész slágerszerűen szól.

Apropó sláger! A 2014-es esztendő egyik joggal agyonjátszott nótája (is) Avicii nevéhez köthető, a hegedűvel kísért Wake Me Up sajátos megismétlésének esetében nem is a csellószó hat az újdonság erejével, hanem az, hogy az összes szólamot, de még a tempót is a méretre legnagyobb vonós hangszerek biztosítják.

A páros szintén ügyes húzása a Live and Let Die, mellyel két legyet ütnek egy csapásra. A nóta ugyanis egyrészt egy kiváló Guns N' Roses feldolgozás, no meg az Élni és halni hagyni című James Bond-mozi főcímdala, ami egyébként nem az egyetlen mozi-muzsika a lemezen. A filmzene-mágus Hans Zimmer gigantikus repertoárjából egy ismert, mégsem agyonjátszott szerzeményt választottak a Celloverse-re a fiúk: a feszültséggel teli Mombasa az Eredet című agymozgató látványprodukcióból való – ugyanakkor a lemezen való létjogosultsága eléggé megkérdőjelezhető.

Ugyanakkor dicséret jár a Mumford & Sons Amerikában egykor listavezető I Will Waitjének már-már felismerhetetlenül finomra hangolt, filmzeneszerű, az eredetit lazán felülmúló feldolgozásáért, s a Radiohead közel két évtizedes Street Spirit (Fade Out) tételének megidézéséért is.

A 2Cellos tagjai, akárcsak a feldolgozásokkal népszerűségre szert tevő akusztikus hangszerek virtuózai, egyre több saját szerzeményt igyekeznek a lemezükre csempészni. A debütlemezen még nyoma sem volt Hauser és Šulić-kompozíciónak, az In2ition című második korongon viszont mutatóba már megjelent az Orient Express című munkájuk, ezúttal pedig a Thunderstruck felvezetője mellett a Time című visszafogott művel és a lemeznek címet adó, dinamikus, ugyanakkor harmóniákkal teli Celloverse-zel is bepillantást engednek saját, belső zenei világukba.

Míg a hagyományos album itt véget ér, addig a luxus kiadás a CD mellett egy DVD is kínál, rajta a 2Cellos hét legnépszerűbb videójával. A fiúk egész egyszerűen a YouTube közönségére bízták a válogatást, s a nézettségi sorrend alapján döntötték el, melyik hét anyag kapjon helyet a hordozón.

A műsort a The Trooper (Overture) klipje nyitja, melyben két lúzer csellista bambul a „Rocksztár akarsz lenni?” feliratú plakátokra, az ott látható kép pedig hirtelen megelevenedik. A két zenész klasszikus hangszerével komoly ellenszenvet vált ki egy rockklub közönségéből, ám előbb Rossini Tell Vilmos nyitányával, majd az Iron Maiden-féle The Trooper feldolgozásával megnyerik a nézőket, a méretes hangszerek egy varázslatos perdítésre modernné válnak, s a klip elején látható poszterkép, melyen a nézők a fejük felett tartanak egy fekve gitározó rocksztárt, szintén visszaköszön: csellóval! Ám az izgalmas víziót végül nem követi tett, a két lúzer vállat vonva tovább indul...
Fordított a helyzet a Thunderstruck klipjében, ahol a középkori elit kíváncsian várja a fellépőket, s míg az AC/DC dalhoz írt 2Cellos-felvezető elvarázsolja az előkelőségeket, a folytatás visszatetszést, botrányt kelt... A Highway To Hell klipje egy zeneboltban játszódik, ahol Steve Vai dedikál, de mivel rajongóit elcsábítja a kiállított hangszerekkel zenélve ismerkedő 2Cellos, ezért úgy dönt a gitárvirtuóz, hogy ő is bekapcsolódik a játékba... A Welcome To The Jungle videójában utcazenészként hódítanak, a Smooth Criminalban pedig párbajra kelnek a fiúk. A korongon található még két koncertfelvétel: a Nirvana-féle Smells Like Teen Spirit egy zágrábi buliról büntet, a káprázatosan szép U2-átirat, a With or Without You pedig a pulai amfiteátrum romjainak gyűrűjéből varázsol.

Bár a sima CD összességében négyest érdemel, a hét videót tartalmazó DVD-vel megfejelt extra változat öt alára tornássza fel a végső osztályzatot.

Tracklista:
CD
1. The Trooper (Overture)
2. I Will Wait
3. Thunderstruck (Intro)
4. Thunderstruck
5. Hysteria
6. Shape of My Heart
7. Mombasa
8. Time
9. Wake Me Up
10. They Don't Care About Us
11. Live and Let Die (közreműködik: Lang Lang)
12. Street Spirit (Fade Out)
13. Celloverse

DVD
1. The Trooper (Overture)
2. Thunderstruck
3. Highway To Hell (közreműködik Steve Vai)
4. With or Without You (koncertfelvétel – Pula)
5. Smells Like Teen Spirit (koncertfelvétel – Zágráb)
6. Welcome To The Jungle
7. Smooth Criminal

Balajti Péter

2015. 02. 23. 15:33

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 03. 01. 10:06
KLassz))
YOGI 2015. 12. 02. 8:13
cara menyembuhkan penyakit rematik obat alami infeksi paru cara menyembuhkan maag kronis obat asma tradisional paling ampuh cara menyembuhkan diabetes melitus
YOGI 2015. 12. 09. 7:19
http://jualobatherbal.web.id/pengobatan-infeksi-saluran-pernafasan http://jualobatherbal.web.id/obat-penyakit-kulit-psoriasis-tradisional/ http://jualobatherbal.web.id/obat-herbal-kanker-kandung-kemih http://jualobatherbal.web.id/manfaat-jelly-gamat-gold-g http://jualobatherbal.web.id/obat-nyeri-sendi-yang-manjur/ http://jualobatherbal.web.id/cara-alami-menyembuhkan-radang-paru http://jualobatherbal.web.id/obat-alami-infeksi-paru http://jualobatherbal.web.id/cara-menyembuhkan-penyakit-rematik/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2Cellos: Celloverse – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
2Cellos - 2Cellos: Celloverse – Luxus kiadás /CD+DVD/ (Sony Music)