Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: A Dal 2015 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)

Válogatás - Válogatás: A Dal 2015 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)

Egy megmérettetés, melynek legjobb 30 tétele – köztük az Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő felvétele – immár harmadik esztendeje kerül dupla válogatáslemezre. A 2015-ös korongokra jutott előadó a Csillag születikből, a Megasztárból és az X-faktorból, sőt mentor és tehetségkutató-győztes is versenybe szállt. Bogi és a tavaly óta a Fool Moonnal induló Rácz Gergő pedig idén triplázott.

Bár A Dal 2015 legjobb 30 felvétele közé több utánérzés is került, mégis, van minek, kinek örülni! Hiszen új hazai szerzemények születtek, s korábbi Eurovíziós Dalfesztiválra jelentkezők és egykori tehetségkutatókból ismerős előadók, valamint kevésbé ismert tehetségek állhattak reflektorfénybe a könnyűzene számos műfaját képviselve. Bár a zsűrinek az a dolga, hogy keményen rostálja az indulókat, nem egy személyes kedvencet kíméletlenül megfosztva a továbbjutástól, érdemes mindezen túltekinteni, s örülni annak, hogy a nemzetközi megmérettetés mellett két és fél tucat előadó friss dolgozata a mi kegyeinkre áhítozik... S míg a korábbi években döntően a visszafogott, nagy ívű dalok versengtek az Eurovíziós Dalfesztiválon (való szereplésért), ezúttal jól táncolható, pörgős nóták uralják a mezőnyt, melyeknél a nemzetközi trendek hatása is fel-felfedezhető – igaz, kivételek is akadnak. Szintén nagy változás, hogy míg két évvel ezelőtt elvétve találtunk angol nyelvű felvételt a legjobb 30 között, a 2015-ös megmérettetésen az indulók egyharmada énekel csak magyarul.


Buli van!
Dér Heni fesztiválra hangolt, határozott, Ébresztő című dalának refrénjében mintha az En Vouge Free Your Mind-jának energiája robbanna, Antal Timi rockbulit és klubhangulatot vegyít a P!nket idéző Woke Up This Way-ben, az alig másfél éve alakult Spoon pedig Avicii és Israel „IZ” Kamakawiwo'ole nyomdokain haladt a döntőbe, amiben semmi meglepő nincs, hiszen megmondták: Keep Marching On, Menetelj tovább! Bár Magyar Bori is kiadja a parancsot: Lead Me To Heaven, azaz Vezess a mennybe!, a menetelős diszkódal inkább a klubokba, semmint egy dalfesziválra való.

Péter Barbara popdalát, a Listen To The Universe-t a klubhangzás pörgeti fel, az MDC mutatványa meg tökéletes iskolapéldája a fesztiváldalnak: jól kikevert hangzás, s már az első taktusok is egyértelműen jelzik, precízen összeválogatott, egységbe rendezett hangszereken megszólaltatott hangokból álló slágert kapunk, melynek refrénbe robbanó csúcspontja minimum ugrálásra és éneklésre készteti a felfokozott hangulatú nagyérdeműt. Hasonló a helyzet Mujahid Zoltán Beside You című dalával is, azzal a különbséggel, hogy Zoli nótája hallatán az ember szinte látja maga előtt a csillogó színpadot, az erőteljes színekkel tarkított háttérvideókkal operáló díszletet a szárnyaló kamerákon keresztül...

A Karmapolis Time Is Now című dolgozata kapcsán nem csak a legjobb 30-ba való bekerülés jogos, de a gondolat is: megérdemelnék a fiúk, hogy esélyt kapjanak egy Coldplay sláger remixére.
A tavalyi megmérettetés egyik nagy felfedezettje a New Level Empire érthetően még nagyobb reményekkel indult A Dal 2015-ön, s bár a formáció Homelights című, nagyon erős elektronikus tételével elvérzett ugyan a zsűri előtt, ám rajongóiknak szinte biztos, hogy nem okoztak csalódást ezzel a nemzetközi szintű produkcióval, mely egyben debütlemezük címadó tétele is.
A klubnótáknál maradva: elbír a műfaj egy hárfát? A kérdés csak kimondva hangzik furán. A négytagú Passed ugyanis egy saját, ám meglehetősen szimpla szerzeményt, a Mesmerize-t öltöztette egy olyan varázslatos zenei köntösbe, melynek masszív alapokon nyugvó instrumentális betétje bravúrosan ellensúlyozza a léleksimogató énekes részeket.


Sajátos módon színesítik a palettát
Oláh Gergő szinte belehal a társszerzőként is jegyzett dalában, A tükör előtt leplezetlenül mutatja meg, milyen az, ha valaki szívét-lelkét beleadja az éneklésbe.

U2, Simply Minds és Coldplay – mindhárom együttes varázslatos zenei világa keveredik az Other Planet dalában, az Untold Story-ban, melyet hallgatva az ember önkéntelenül is lehunyja a szemét, a dallam és a hangzás pedig mintha a magasba emelné, s zöldellő rétek, hullámok ostromolta sziklás partok fölé repítené... Frissesség és szabadság egyetlen dalban, három percbe sűrítve, Magyarországról, mely egyetlen pont meg a szavazók jóindulata híján csak a középdöntőig jutott.

A keményebb műfajt ezúttal a Leander Rising képviseli, a banda, mely annak idején Seres Rezső Szomorú vasárnapjával sem bánt kesztyűs kézzel,  ezúttal is hű maradt önmagához: a Lőjetek fel nagy erénye, hogy kompromisszumok nélkül került a legjobb 30 közé, s bár az elődöntőben alulmaradt, az MR2 Petőfi akusztikus megmérettetését megnyerte.
S akadnak olyan kemény legények is, akik A Dal kedvéért műfajt váltottak: a Chances duó tagjai (Orbán Feri a tavaly feloszlott Till We Dropból és Kosztyu János az Unsent Letters-ből) egy zenei műfajokat és határokat összemosó dallal, a Tha Nighttal rukkoltak elő, mely igazából se nem metál, se nem fesztiválnóta, ugyanakkor senki meg nem mondaná, hogy hazai produkció: elektronika, amerikai softrock és scooteres vokálrész keveredik a már második-harmadik hallásra abszolút szerethető dalban, mely, ha nem is jutott tovább, mindenképpen köszönetet és rádiós játszást érdemel!
Szintén rockertorokkal büszkélkedhet Ásós Attila, a Proof of Life hangembere, de nem csak ő a formáció erőssége a zenésztársakon túl, hanem Schmél Csaba is. A hiteles hiphop-arc nem ma kezdte, s míg egy időben szinte minden dalban kötelező volt legalább egy dumagépnek helyet adni, A Dal 2015 – A legjobb 30-on csak náluk hallható MC, akinek szövegelése sokat hozzátesz a rafináltan feszes tempót diktáló Hol a határ című dolgozathoz.

Éliás Gyula Jr. rekedtesen dögös hangja, s a funky iránti olthatatlan vágya tökéletes elegyet alkot a Run To You című nótában, melyhez a Fourtissimo adja a feszes-rezes kíséretet – érdemes megfigyelni, hogy még a dal lezárása is milyen jól sikerült!
Ezzel szemben a Cotton Club Singersből megismert, ám pár éve szólóban is bemutatkozó Szűcs Gabi nem bonyolítja túl a dolgokat: az Úgysem felejtesz el egész egyszerűen egy önbeteljesítő jóslat, hiszen a fülbemászó refréntől tényleg nehéz szabadulni...


Döntőre hangolva
Wolf Kati dalcímmel üzent a zsűrinek: Ne engedj el! A Dal 2015 legjobb 30 dalának előadói közül Kati az egyetlen, akinek nevét olvashattuk az Eurovíziós Dalfesztiválon. (Bár Rácz Gergő számára sem ismeretlen a nagy megmérettetés, hiszen aki annak idején a VIP-vel került ki, idén pedig a Fool Moonnal az elődöntőig jutott.) Rafinált refrénű dala és irigylésre méltó énekhangja, produkciója egyébként nem csak az ő, de a legjobb 30 közül a legtöbb dalnál (New Level Empire: Homelight, Proof of Life: Hol a határ, Wolf Kati: Ne engedj el!) társszerzőként jelen lévő Krajczár Péter sikere is.

Gájer Bálint pedig „csak” magát adja: dzsessz és szving keveredik a That's How It Goes-ban – a hangszerelés és az előadás úgy repít vissza a múltba, hogy közben táncra perdül a 21. század embere is.

Szabó Ádám hétköznapi neve egy cseppet sem hétköznapi fiatalembert takar: a mindössze 22 esztendős férfiú igen jól szerepelt már a Csillag születikben és az X-faktorban is, s bár A Dal 2013 elődöntőjében kiesett, kitartása és elszántsága idén a döntőig repítette a Give Me Your Love című, erőteljes refrénű dallal, melynek nem csak előadója, de társszerzője is.

Egyszerű, mégis nagyszerű Csemer Boglárka „Boggie” versenyszáma, mely pár éve elsikkadt volna a hasonlóan visszafogott, egyszerű, akusztikus hangszereléssel kísért dalok tengerében, ám a Wars For Nothing pont ezekkel lóg ki a harsány és mindenáron a néző-hallgató figyelmét rabul ejteni vágyó produkciók közül.


Az idei verseny egyik legkülönlegesebb és legnagyobb győzelemesélyese Katona-Zsombori Éva, azaz Ív: torzítós éneke nem az esetleges hanghibákat igyekszik kijavítani, hiszen azokról szó sincs a Fire című tételben, sokkal inkább csak egy eszköz az Adele-féle Rolling In The Deep-hez hasonló, egyedi trendhez.


Meggondolatlanul...
Tóth Vera nagyon jól énekli a Gyémántot, melyet sajnos nem alaptalanul hasonlítanak a legutóbbi James Bond-film főcímdalához. Lehet, erre utal a dal őszinte, vallomásszerű szövege, egyfajta kegyelmet kérve a zsűritől az alábbi sorokkal: „Ne ígérj, ez ugyanaz a dal! Kérlek, ne szólj! Minden hang egy álmot összetör, mert fegyver a szó! Mi átlőné lelkem falát, s tudom, nem bírnám tovább. A kő, amit úgy védek, nélküled nem ragyog már. (…) Ne mondj mást, ha úgy érzed, én kellek! A döntés a tiéd, de ha maradsz még, hát kérlek, ne bánts!”

Dallos Boginak a tavaly döntőbe bejutott We All után a némileg visszafogott World of Violence is jól áll. Ugyanakkor komoly bátorság kellett ahhoz, hogy A Dal 2014-en indult Szabó Leslie Hogy segíthetnék című szerzeményének verzéjét ennyire megidézze a győri lány – bármilyen jó is az. (Ennek tükrében talán nem meglepő, ahogy múlt évben Leslie, úgy idén Bogi is csak a középdöntőig jutott...)
Hasonló a helyzet Szakács Gergő Ősz utcájával, mely részleteiben a Gáspár Lacival megerősített Plastikhead A szeretet él című 2013-as versenydalára emlékeztet.

Túl nyári, túl retró és nem utolsósorban túl amerikai egy Eurovíziós Dalfesztiválhoz a Fool Moon jegyezte Back 2 Right, amit persze üde színfoltként lehet szeretni, s akár még reklámzeneként is újjászülethet. Ez a „veszély” ugyanakkor nem fenyegeti a Pankastic! népzenét sanzonnal házasító próbálkozását, s bár nem a Kicsi a világ, de nagy világ lenne az első szemelkerekítő mutatvány a Dalfesztivál történetében, valahol megnyugtató, hogy az effajta szájtátásokhoz Magyarország idén sem asszisztál.

A megasztáros Farkas-Jenser Balázs egyedül próbál elvinni a hátán egy egész boybandnek való dalt a Liarrel, ám a fiúcsapatok és a hozzájuk passzoló hangzás – pechjére – nem éli reneszánszát. Ahogy a girlpower sem dübörög, még olyan minimalista formában sem, amiképpen Szécsi Saci & Böbe kínálja.

Keresztes Ildikó hangjával sokféle zenei műfajban bizonyított már, ám a rockballada életkorához is jól passzol: a Hazám hazád ugyan már az elődöntőben kiesett, az énekesnőnek nincs oka szégyenkezni, hiszen a dal és az előadásmód is kifogástalan, legfeljebb nem Eurovíziós Dalfesztivál-kompatibilis. No de az emberek többsége nem is fesztiválgyőztes dalokat hallgat.


Összességében
Két lemez, harminc dal, egy tuti befutó, s bár a mostani zenei kínálat színvonala elmarad az egy évvel ezelőttitől, egy erős négyest így is megérdemel A Dal 2015 – A legjobb 30.


Tracklista:
1. CD
1. Dér Heni: Ébresztő
2. Antal Timi: Woke Up This Way
3. Spoon: Keep Marching On
4. Oláh Gergő: A tükör előtt
5. Péter Barbara: Listen To The Universe
6. Gájer Bálint: That's How It Goes
7. MDC: Maniac
8. Keresztes Ildikó: Hazám hazád
9. Karmapolis: Time Is Now
10. Ív: Fire
11. Leander Rising: Lőjetek fel
12. Mujahid Zoltán: Beside You
13. Csemer Boglárka „Boggie”: Wars For Nothing
14. New Level Empire: Homelights
15. Szakács Gergő: Ősz utca

2. CD
1. Dallos Bogi: World of Violance
2. Fool Moon: Back 2 Right
3. Tóth Vera: Gyémánt
4. Éliás Gyula Jr. + Fourtissimo: Run To You
5. Other Planet: Untold Story
6. Szűcs Gabi: Úgysem felejtesz el
7. Passed: Mesmerize
8. Farkas-Jenser Balázs: Liar
9. Magyar Bori: Lead Me To Heaven
10. Wolf Kati: Ne engedj el!
11. Chances: The Night
12. Proof of Life: Hol a határ
13. Szabó Ádám: Give Me Your Love
14. Szécsi Saci & Böbe: Our Time
15. Pankastic!: Kicsi a világ, de nagy világ

Balajti Péter

2015. 02. 25. 20:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

VENDÉG 2015. 03. 01. 10:05
Tetszik)))
YOGI 2015. 12. 02. 8:12
cara menyembuhkan penyakit rematik obat alami infeksi paru cara menyembuhkan maag kronis obat asma tradisional paling ampuh cara menyembuhkan diabetes melitus
YOGI 2015. 12. 09. 7:18
http://jualobatherbal.web.id/pengobatan-infeksi-saluran-pernafasan http://jualobatherbal.web.id/obat-penyakit-kulit-psoriasis-tradisional/ http://jualobatherbal.web.id/obat-herbal-kanker-kandung-kemih http://jualobatherbal.web.id/manfaat-jelly-gamat-gold-g http://jualobatherbal.web.id/obat-nyeri-sendi-yang-manjur/ http://jualobatherbal.web.id/cara-alami-menyembuhkan-radang-paru http://jualobatherbal.web.id/obat-alami-infeksi-paru http://jualobatherbal.web.id/cara-menyembuhkan-penyakit-rematik/
BABA 2016. 02. 19. 19:14
SZÉP!BABA
VENDÉG 2016. 06. 18. 11:46
)))))))VENDÉG

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Válogatás: A Dal 2015 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA) cikk képei
Válogatás - Válogatás: A Dal 2015 – A legjobb 30 /2CD/ (MTVA)