Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Scorpions: Return To Forever – Luxus kiadás (RCA/Sony Music)

Scorpions - Scorpions: Return To Forever – Luxus kiadás (RCA/Sony Music)

Hihetetlen, mégis igaz: a német rockcsapat idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Scorpions a kerek születésnapot azonban nem kényelmesen, hanem teljes erőbedobással ünnepli: egykori kiadatlan dalkezdemények nótákká álltak össze, s új felvételek is születtek a friss albumra, melyet film és turné is követ idén. A 2015-ös cucc a banda korábbi kulcsdalait szem előtt tartva fogant.

Nincs miről beszélni: Klaus Meine énekhangja gyakorlatilag ugyanúgy szól, mint az 1990-es Wind of Change idején, az alapító gitáros Rudolf Schenkernek meg a zúzda és a ballada is egyformán kézre esik.
Az új korong pedig úgy szól, hogy az embernek leesik az álla, s lehet itt magyarázni, hogy a lemezen szereplő nóták jelentős része korábbi dalkezdemény, melyeket annak idején nem dolgoztak ki a fiúk, ez mit sem változtat azon, hogy ez egy friss és igazán ütős cucc, mely tényleg mindent tud, ami miatt a Scorpions fogalommá válhatott.

Már a nyitódal is kilóra megveszi az embert, hiszen a Going Out With A Bang igazi tempós, fejrázós lemez- és koncertindító nóta, melynek hatását az első hallásra dúdolható dallamú, középtempós We Built This House csak fokozza. A fékevesztett energiáról szól a 80-as 90-es évek hangulatát idéző Rock My Car, hogy aztán a hallgató önkéntelenül is égő öngyújtót emeljen a magasba a House of Cards című Wind of Change-szintű balladára... Lassúzásra csábít az Eye of The Storm, táncra perdít a blues-rockos The Scratch.

S, hogy melyek a lemez további tutijai? A feszes tempójú Rock 'N' Roll Band, a sörözve-ölelkezős ringatózásra késztető Rollin' Home, a gitár-riffben erős, rafinált refrénű Hard Rockin' The Place, no meg az éneklésre ösztönző Catch Your Luck and Play.
Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a két gyengébb produkció, a helyenként kifejezetten idegesítő All For Love és a leginkább semmilyen Gypsy Life mellett, ám e két felvétel nem ad okot arra, hogy nemet mondjunk az új Scorpions anyagra, ha egy kicsit is bírjuk a bandát.

S hogy mi a helyzet az eredetinél négy felvétellel gazdagabb, dalszövegekkel és fotókkal gazdagított, könyvformájú luxusváltozattal?
A matt fekete és ezüstösen csillogó kiemelésű borító valósággal csábítja az embert, hogy kézbe vegye, végigsimítsa és átlapozza a 32 oldalas kiadványt. Ám a lényeg a ráadás nótákban rejlik. A képlet pedig pozitív: a Republic gitárhangzására emlékeztető alapú The World We Used To Know a rádióbarát refrénjével és gitárdallamával azonnal belopja magát az ember fülébe, a dögös Dancing With The Moonlight akár még koncertráadásként is megállná a helyét, a country-nyitányos blues-rock When The Truth Is A Lie ügyesen egyensúlyoz az akusztikus és elektronikus hangzás között, a Who We Are pedig egyfajta lemezzáró altató, a jobbik fajtából.

Nincs mese: a Scorpions Return To Forever albumának luxus kiadása simán megkapja az öt alát.

Tracklista:
1. Going Out With A Bang
2. We Built This House
3. Rock My Car
4. House of Cards
5. All For One
6. Rock 'N' Roll Band
7. Catch Your Luck and Play
8. Rollin' Home
9. Hard Rockin' The Place
10. Eye of The Storm
11. The Scratch
12. Gypsy Life

A luxus változat ráadásdalai:
13. The World We Used To Know
14. Dancing With The Moonlight
15. When The Truth Is A Lie
16. Who We Are

Balajti Péter

2015. 05. 20. 10:57

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

YOGI 2015. 12. 02. 8:11
cara menyembuhkan penyakit rematik obat alami infeksi paru cara menyembuhkan maag kronis obat asma tradisional paling ampuh cara menyembuhkan diabetes melitus

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Scorpions: Return To Forever – Luxus kiadás (RCA/Sony Music) cikk képei
Scorpions - Scorpions: Return To Forever – Luxus kiadás (RCA/Sony Music)