Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mariah Carey: #1 to Infinity (Sony Music)

Mariah Carey - Mariah Carey: #1 to Infinity (Sony Music)

Lassan ott tartunk, hogy az amerikai énekesnő minden második stúdióalbumára jut egy válogatáslemez. Igaz, a mostani, negyedszázadot átfogó összegzés apropóját a díva idén indult Las Vegas-i koncertsorozata adja, s a korongra a régi sikerek mellé egy vadonatúj és meglepően ütős nóta is felkerült.

Szegény Mariah Carey, hiába rendelkezik a világ egyik legjobb énekhangjával, s annyi nemzetközi listavezető slágerrel, hogy annak töredékével bármely feltörekvő egy életre kiegyezne, az utóbbi években csak leleplezett photoshop-botrányos képeivel kerül címlapra. Mégsem tanul semmiből, hiszen legújabb, #1 to Infinity című gyűjteménye borítófotóiról is süt a manipuláció... Holott egyáltalán nincs szükség arra, hogy a külcsín elterelje a figyelmet a belbecsről.
Még akkor sem, ha a lemezen található sikerek többsége nem először lát napvilágot válogatáson. Igaz, a szerkesztőket dicséret illeti, hogy odafigyeltek az amerikai és a nemzetközi sikerekre, így a két változat – bár akad átfedés, összességében mégis – eltérő tartalommal büszkélkedhet.

Az időrendet tartó dallistát az énekesnőnek gigantikus áttörést hozó Vision of Love nyitja, amit a hamisítatlan nyolcvanas-kilencvenes évek lírai slágerreceptje szerint készült Love Takes Time követ. A pörgős Emotions hangulata mára némileg megkopott, míg a gyűjtemény egyetlen koncertdarabja, a Trey Lorenz-szel rögzített The Jacksons-feldolgozás, az I'll Be There még 2015-ben is jól érzékelteti, mekkora ötletnek bizonyult a Music Television Unplugged-sorozata, melyről e tétel is való.

Nem mehetünk el szó nélkül a kiadvány 26 oldalas füzetkéje mellett, mely iskolapéldája annak, hogyan kellene kinéznie egy korrekt gyűjteménynek. Minden dalhoz kísérőgondolatok, dalszöveg (kivéve az új nóta...), információs lista, Billboard Hot 100-as toplistás pozíció, illetve tájékoztatás, hogy az adott szerzemény melyik albumon és mikor látott napvilágot. A Dreamlover például nyolc hétig vezette az amerikai élmezőnyt, a Hero egy hónapig, míg a Without You csak a nemzetközi kiadásra került – lévén az USÁ-ban a harmadik helyig jutott, ám többek közt az Egyesült Királyságban és Németországban tarolt az 1970-es Badfinger-klasszikus feldolgozása.
Szintén feldolgozás, ráadásul eredetileg nem is Mariah Carey korongján jelent meg a Lionel Richie-féle Endless Love újraértelmezése, hanem Luther Vandross duettlemezén – onnan landolt erre a gyűjteményre is. Ugyancsak csemege a Fantasy című nóta Ol' Dirty Bastarddal rögzített verziója, mely egyetlen sorlemezen sem szerepelt – a kislemezről került fel a #1 to Infinity-re.

A nemzetközi kiadás legnagyobb sikere azonban – amerikai szemmel nézve egyértelműen a Boyz II Mennel rögzített One Sweet Day. A dal nem kevesebb, mint 16 hétig vezette a Billboard Hot 100-at, miközben az öreg kontinens legtöbb országában a Top 5-be sem fért be.
A játékos-kedves Always Be My Baby még ma is működik,  a Honey erotikus felhangjai már megmosolyogtatóak, a My All kapcsán pedig felmerül: talán jobb lett volna, ha az eredeti helyett David Morales remixe erősíti a gyűjteményt...
A Heartbreakert Jay-Z, a szintén csak a nemzetközi változaton szereplő Phil Collins-feldolgozást, az Against All Odds (Take A Look At Me Now)-t meg a Westlife dobja fel.

A folytatás viszont innentől tényleg exkluzív: Mariah Carey az ezredfordulót követő sikerdalai ugyanis korábban egyetlen összegzésen sem szerepeltek. Az idén pont tízesztendős We Belong Together például nem akármilyen kollaborációban született: szerzői között megtaláljuk az énekesnőt, a pont ezért a dalért Gammy-t bezsebelő dalszerző-rappert, Jermaine Duprit, a 11 arany gramofon tulajdonos dalszerző-énekes-producert, Babyface-t no, meg Bobby Womacket – hiszen utóbbi két zenész egy-egy korábbi slágeréből is gyúrtak egy keveset a The Emancipation of Mimi című album legnagyobb slágeréhez. Bezzeg a Don't Forget About Us csak a The Emancipation of Mimi című album különleges, úgynevezett Ultra Platinum Edition-jén kapott csak korábban helyet (a maxik mellett), így valóban rajongóknak való csemege, akik a legutóbbi listavezetőt, a 2007-ből való Touch My Body-t is örömmel fedezhetik fel e gyűjteményben.

S minden jó, ha a vége jó: a lemezt záró Infinity nem okoz csalódást! Jól megkomponált darab, igaz, az énekesnő hangján a verzéknél érezhető a kor, ám a refrénben, illetve a dal végén baromira odateszi magát.

Kiváló összegzés, még ha a nagy karácsonyi kedvenc, az All I Want For Christmas is You nem is szerepel rajta – hiába no, az nem volt listavezető...
Ötös.

Tracklista:
1. Vision of Love
2. Love Takes Time
3. Emotions
4. I'll Be There (közreműködik: Trey Lorenz)
5. Dreamlover
6. Hero
7. Without You
8. Endless Love (duett Luther Vandross-szal)
9. Fantasy (Bad Boy Fantasy – közreműködik: Ol' Dirty Bastard)
10. One Sweet Day (közreműködik: Boyz II Men)
11. Always Be My Baby
12. Honey
13. My All
14. Heartbreaker (közreműködik: Jay-Z)
15. Against All Odds (Take A Look At Me Now) /közreműködik: Westlife/
16. We Belong Together
17. Don't Forget About Us
18. Touch My Body
19. Infinity

Balajti Péter

2015. 06. 25. 19:55

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

ButterflyGaboo 2015. 06. 26. 12:49
Köszi Balajti Péter a remek cikket :-) 18 Number One dala csak neki van a női énekesek közül. Az Infinity pedig tényleg ütős ;) Miért nem játszák a rádiók???!!!!! A My all Morales remix szerintem is csúcs de a Thank God I found you remixe is. Kár, hogy nem az került az albumra.
VENDÉG 2015. 06. 30. 7:58
Tetszik))
mama 2015. 07. 04. 10:18
REMEK))
mama 2015. 08. 01. 12:49
Klassz!
jeck 2015. 11. 24. 5:11
http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/ http://jualobatherbal.web.id/obat-jantung-koroner-tradisional-alami-terampuh/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Mariah Carey: #1 to Infinity (Sony Music) cikk képei
Mariah Carey - Mariah Carey: #1 to Infinity (Sony Music)