Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

A Kutya Vacsorája: Újra ugatok (Tom-Tom Records)

A Kutya Vacsorája - A Kutya Vacsorája: Újra ugatok (Tom-Tom Records)

Csodálkozom azon, hogy megfér ennyi dudás egy csárdában. Bizonyára azért fér meg, mert másutt is muzsikálhatnak. A Quimbyt hat erős zenész alkotja. Kiss Tibor mellett Balanyi Szilárd és Varga Livius is énekel, mindhárman más projektekkel is jelen vannak a zenei életben.

Kiss elsősorban a Budapest Bárral hódít, Balanyi szólóban alkot, Varga pedig A Kutya Vacsorája nevű együttesében bontakozik még ki, amelyben Gerdesits Ferenc dobos is szerepel a Quimbyből.

Varga Livius szerint a kreatív energiák tekintetében a két zenekara inspirálja egymást, a hangzás- és szövegviláguk azonban különbözik. A kijelentés második felével nem teljesen értek egyet, A Kutya Vacsorája jó néhány dala is megférne a Quimby repertoárján, akár Kiss Tibor énekével is. A legszembetűnőbb eltérés, hogy A Kutya Vacsorája még társadalomkritikusabb, nagyon odamondogatós.

Varga Liviusék első nagylemeze, a 2011-es Gumicsont után a második az Újra ugatok címet kapta. A tíz szerzeményből álló album központi témára épül: az ember és a hatalom viszonyát analizálja, a pénz, a bűn, a bűnhődés, a szerelem és az apokalipszis témákat járja körül. Ha hatalmat vagy hatalommal való visszaélést említünk, legtöbbször a politikai vetület ugrik be, holott ugyanúgy jelen vannak a hétköznapi: lakóhelyi, munkahelyi és intim kapcsolatainkban is. Az együttes mindkettőt középpontba állítja; ezek párhuzamait boncolgatja a maga frivol, provokatív, szarkasztikus módján. A nagylemez hangzásvilága a hatvanas-hetvenes évek progresszív zenekarait idézi, a múlt zenéje főleg hiphopalapokkal vegyül. A zene a tagok közös munkája, a szöveg a frontemberé, két dal szövegét Vastag Gábor gitárossal közösen írta.

Az albumról a klipesített Ez a mese című szerzemény a legpopulárisabb (ha lehet ezt a jelzőt használni A Kutya Vacsorája esetében), a többi szövegileg és olykor zeneileg is annyira eklektikus, sokszori meghallgatást igénylő, hogy biztosra vehető, erről a nagylemezről sem születik sláger. De nyilván az nem is cél. (Új Szó)

Puha József

2015. 11. 30. 22:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A Kutya Vacsorája: Újra ugatok (Tom-Tom Records) cikk képei
A Kutya Vacsorája - A Kutya Vacsorája: Újra ugatok (Tom-Tom Records)