Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Phoenix RT: Piros karikás részletek (Edge Records)

Phoenix RT - Phoenix RT: Piros karikás részletek (Edge Records)

Ha a Phoenix RT tagjai nem olvasták az előző CD-ikről írt kritikáimat, akkor egy rugóra jár az agyunk. Ha olvasták, akkor megfogadták a tanácsaimat. A legégetőbb bajt is orvosolták, pedig arról nem írtam még. Élőben csak nemrég láttam a zenekart. A fellépését jellemző energia és lendület az eddigi nagylemezein csak nyomokban fedezhető fel.

A Puss Tamás (ének, basszusgitár), Kálmán Ákos (gitár) és Lépes Ferenc (dob) alkotta szlovákiai, csallóközcsütörtöki Phoenix RT új CD-jéről három dalt már a megjelenés előtt megismertünk. Az együttes első lírai szerzeményéből, a Bújj hozzám címűből rockos változat készült Durván bújj hozzám címmel, amely a koncertek egyik húzószáma. A fiúk ezzel, valamint a pörgős Privát mennyország és a rock and rollos, a szabadságról szóló Lépjünk le! cíművel magasra tették a lécet.

De ezt a szintet is megugorják, az albumon legalább három ilyen kaliberű dal szerepel még. Az indító, metálos Nincs lehetetlen a Phoenix RT ars poeticája. „Kitartás legyen a jelszó, soha nem szűnő, sírig tartó” – ezzel kezdődik. A következő, szintén metálos, refrénnel induló Élj úgy a trió eddigi legjobb szerzeménye. A Kikötőd leszek rockköntösbe bújtatott szerelmes dal, a Végtelen csillagtenger vonósokkal kiegészített rockballada, a Szépség vs Szörny a nő és a férfi kapcsolatára, a Nem vagyok szent a bulizásra fókuszál, a Sötétség nélkül pedig a zenekar eddigi legszókimondóbb zeneszáma, egy dühvel teli korlenyomat. „Játszik velem az Isten, hogy mennyit bír el a lelkem” – hallható benne. Puss Tamás egyre jobban és változatosabban énekel. Szövegíróként is sokat fejlődött. Az erős és slágeres, már-már klisémentes szöveg végre egy szinten van a zenével, amely minden eddiginél zúzósabb.

A lemezcím a Szépség vs Szörny refrénjében hangzik el: „Életünk vásznára festett színeket díszítik a piros karikás részletek”. A Phoenix RT most már CD-n is hasít. A szlovákiai magyar rockzene eddigi csúcsprodukcióját készítette el. (Új Szó)

Puha József

2016. 03. 11. 20:35

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Phoenix RT: Piros karikás részletek (Edge Records) cikk képei
Phoenix RT - Phoenix RT: Piros karikás részletek (Edge Records)