Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Keep Calm And Be Happy /2CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Keep Calm And Be Happy /2CD/ (Sony Music)

Naná, hogy a válogatáslemezeket is elérte a Keep Calm-őrület, melynek alapját az 1939-es brit kormány második világháború alatti kampánya adta. A Keep Calm And Be Happy, azaz Maradj nyugodt és légy boldog! címet viselő gyűjtemény alapvetően a címében és hangulatában „hepi” nótákra fókuszál Pharrel Williams-től Alexis Jordanen át Omiig.

A lehet legjobb időzítéssel, nyár előtt jelent meg a kétszer húsz dalt felsorakoztató Keep Calm And Be Happy feliratú válogatás, mely sztárok és sikerdalok sorát kínálja – az elmúlt negyven évből.
Már a felütés is abszolút stílusos: Pharrell Williams Grammy-díjakkal jutamazott Happy-je nem csak a Gru 2-ből lehetett ismerős, egy időben a csapból is ez folyt. Pár éve szintén agyonjátszották a Train Drive By című tutiját, mely  a MAHASZ Rádiós Top 40 játszási listáján 42 hétig tanyázott, s közben az első helyet is megszerezte. Süt a lazaság Pitbull és Chris Brown közös vidámságából, a Funból, a One Direction Live While We're Young-ja és Ke$ha Die Young-ja pedig a fiatalság, bolondság-jegyében gondoskodik a jókedvről. Lassít ugyan a tempón, ám a nyári hangulatot így is tökéletesen hozza a The Script Írországban és az Egyesült Királyságban egyaránt listavezető Hall of Fame-je. Rita Ora könnyed daláról a 2014-es I Will Never Let You Downról pedig jó tudni, hogy Nagy Britanniában és Ausztráliában egyaránt platina státust ért el.
Jennifer Lopez a 3rd Party egykori dalából, a Waiting For Tonightból varázsolt slágert, míg Wyclef Jean a Dirty Dancing 2-höz Claudette Ortizzal rögzített Dance Like This című nótáját hasznosította és vitte világsikerre Shakirával – a Hips Don't Lie tényleg bármikor képes feldobni és táncra perdíteni az embert.

A lemez íve és szándéka ugyan a 10. tételnél megbicsaklik, lévén Britney Spears-től a Toxic helyett szerencsésebb és vidámabb választás lett volna a Till The World Ends, Alicia Keys esetében pedig – dalszöveg tekintetében – a No One jobban passzol a válogatás koncepciójához mint a végül felkerült Girl On Fire.
Jó újra hallani a TLC jegyezte No Scrubs-ot, viszont kár, hogy rádióbarát változatban hallható, így a kényesebb szavak helyén csak a zene szól, ez pedig megtöri a lendületet, akárcsak P!nk Blow Me (One Last Kiss) című sikerénél, ahol ráadásul a refrénben többször is szerepel(ne) egy cenzúrázott kifejezés. Így viszont az ütős nóta a lemez cikijévé válik, holott a YouTube szerint létezik belőle „Clean Version”, melynél a neccesebb szavakat másra cserélik...

Üdítően hat Rachel Platten rockos és Natasha Bedingfield scratch-csel és hip-hop alappal megbolondított dala, akárcsak Kelly Clarkson Grammy-jelölt dögös-zenés filozófiája (ami nem öl meg, az erősebbé tesz) és Christina Aguilera szvinges cukros bácsija.
Nagy köszönet jár George Ezra Budapestjéért, John Legendtől viszont szerencsétlen választás a Used To Love U – az All of Me Tiësto Remixe kellett volna a dalszerző-énekestől, s bár Jennifer Hudson Spotlight-ja működik, a dal kétségtelenül jobban szól a Moto Blanco-féle remixben.

Ha már különleges dalok speciális változatainak hiánya szóba került, nem mehetünk el szó nélkül a második lemez első két felvétele mellett: Kygo és Conrad Sewel gigaslágere, a Firestone élő, akusztikus változata a gyűjtemény egyik csúcspontja, ahogy szintén elismerést érdemel Marvin Gaye '82-es Sexual Healingjének Studio Rio-féle szambás megoldása. S ha már újraértelmezések: Elvis Presley 1968-as A Little Less Coversation-je sosem ütött akkorát, amíg Junkie XL kezelésbe nem vette – szintén jó pont jár a szerepeltetéséért. Dicséretet érdemel Giorgio Moroder és Sia közös dolgozata, a 2015-ös Déjà vu, no meg az MGMT rafinált, sokféle műfajt keverő mutatványa, az Electric Feel.

Bill Withers Lovely Day-je és Alexis Jordan Happiness-e adja magát, akárcsak a vidám bulinóták a Boney M. Sunny-jától az Earth, Wind & Fire Septemberén át a The Pointer Sisters I'm So Excited-jáig. (A The Jacksons Can You Feel It-je határeset, a Blame It On Boogie jobb választás lett volna a fiúktól.)
A széttetovált amerikai énekesnőben, Elle Kingben komoly potenciál rejlik, az Ex's & Oh's blues-t, country-t és rockot vegyít, csipetnyi P!nk-utánérzéssel, de ez nem panasz, inkább dicséret! A brit X Factorban feltűnt Rebecca Ferguson egyik legjobb dalával, a Backtrackkel van jelen, Anastacia és Meghan Trainor pedig a számukra áttörést hozó nótáikkal szerepelnek. Amerie hop-hopos, r'n'b-s I Thangjét elsőre nehéz hova tenni, de sokat elárul róla, hogy nem csak Grammy-re jelölték, de a nagy sikerű GTA V. videojáték zenei kínálatába is beválasztották.
Ushertől jó hallani a hazai rádiókat méltatlanul elkerülő Pop Ya Collart, ahogy a másik végletet jelentő Outkast Hey Ya! című dolgozatának jelenléte is örömteli, amit viszont idehaza szintén agyonjátszottak.
Justin Timberlake és Timbaland ugyanakkor borítja a képletet: a Sexybackre sok mindent lehet mondani, de vidám és boldog dalnak semmiképpen sem nevezhető.
Ám minden jó, ha a vége jó: Omi hamisítatlan nyári tutija, a Hula Hoop azonnali ismétlésért kiált.

Negyven dal, mintegy negyven évből válogatva: a Keep Calm And Be Happy feliratú gyűjtemény egy-két hibás választása és megoldása ellenére is kötelező vétel azoknak, akik szeretik, ha pozitívan hat rájuk a könnyűzene. Öt alá.

Tracklista:
1. CD
1. Pharrell Williams: Happy
2. Pitbull feat. Chris Brown: Fun
3. One Direction: Live While We're Young
4. The Script: Hall of Fame
5. Train: Drive By
6. Rita Ora: I Will Never Let You Down
7. Ke$ha: Die Young
8. Jennifer Lopez: Waiting For Tonight
9. Shakira feat. Wyclef Jean: Hips Don't Lie
10. Britney Spears: Toxic
11. Alicia Keys: Girl On Fire
12. TLC: No Scrubs
13. P!nk: Blow Me (One Last Kiss)
14. Rachel Platten: Fight Song
15. Natasha Bedingfield: These Words
16. John Legend: Used To Love U
17. George Ezra: Budapest
18. Jennifer Hudson: Spotlight
19. Kelly Clarkson: Stronger (What Doesn't Kill You)
20. Christina Aguilera: Candyman

2. CD
1. Kygo feat. Conrad Sewel: Firestone (Live Acoustic Version)
2. Marvin Gaye & Studio Rio: Sexual Healing (Studio Rio Version)
3. Bill Withers: Lovely Day
4. Giorgio Moroder feat. Sia: Déjà vu
5. Earth, Wind & Fire: September
6. Elvis Presley vs. JXL: A Little Less Conversation
7. MGMT: Electric Feel
8. The Jacksons: Can You Feel It
9. Boney M. Sunny
10. Alexis Jordan: Happiness
11. Justin Timberlake feat. Timbaland: Sexyback
12. The Pointer Sisters: I'm So Excited
13. Meghan Trainor: All About The Bass
14. Anastacia: I'm Outta Love
15. Elle King: Ex's & Oh's
16. Rebecca Ferguson: Backtrack
17. Amerie: I Thing
18. Usher: Pop Ya Collar
19. Outkast: Hey Ya!
20. Omi: Hula Hoop

Balajti Péter

2016. 04. 26. 9:34

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Keep Calm And Be Happy /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Keep Calm And Be Happy /2CD/ (Sony Music)