Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Keep Calm And Chillout /2CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Keep Calm And Chillout /2CD/ (Sony Music)

Egy jó bulilemez csodákra képes, ám mi a helyzet akkor, amikor egy fárasztó nap után az ember legszívesebben csak ejtőzne? Nos, akkor, no meg nyáron, a legnagyobb hőségben jöhet jól egy tökéletes lazítós összeállítás. Egy olyan, kifejezetten sokszínű válogatás mint ez.

Fogd az elmúlt három év középtempónál semmiképp sem gyorsabb dalait, vagy keress olyan ismert nótákat, melyeknek létezik visszafogottabb változata, pakolj melléjük néhány korábbi ritkaságot, illetve gyöngyszemet, majd állíts fel egy olyan sorrendet, ami ívet ad az egésznek, s ha a végeredmény egy hosszú nap után se nem idegesít, se nem altat el, akkor jó munkát végeztél! Nos, a  Keep Calm And Chillout feliratú dupla válogatáslemez szerkesztőinek teljesítménye e tekintetben közel tökéletes.

Maradj nyugodt és ejtőzz! – hirdeti a borító, s napjaink aktuális kedvenceivel gazdagon megpakolt gyűjtemény mielőbbi lejátszást követel.
John Legend legnagyobb, Tiësto által is remixelt vallomása, az All of Me eredeti, zongorával (és vonósokkal) kísért formájában szól, s Mr. Probz gigaslágere, a Waves is nélkülözi Robin Schulz pattogós alapját, a végeredmény azonban így is mesés, de az orosz–német DJ. Zedd Foxes-zal rögzített amerikai Top 10 dala, a Clarity is akusztikus változatban csendül fel (a lemezlovas nélkül) és milyen jól szól! Tarolt a klubokban Miley Cyrus Cedric Gervais által megbolondított Adore You-ja, ezúttal e tétel is eredeti változatában andalít, akárcsak Parson James Stole The Show-ja, melynek jelenleg Kygo-val közös megoldása ismert a zenés rádiókból. A debütáló nagylemeze megjelenése előtt álló norvég DJ ugyanakkor nem hiányzik a gyűjteményből: szülőhazájában harmadik listavezetőjével, a Will Hearddel együtt készült Nothing Lefttel erősíti a kollekciót. S ha már kollaborációk: a The Stone Roses Waterfall-ja Justin Robertson '99-es remixében bizonyítja, hiába telt el azóta közel két évtized, hogy nem fog rajta az idő.

Izgalmas zenei megoldásokkal operál A$AP Rocky, aki Miguel és Mark Ronson mellé – felvételről – a veterán Rod Stewartot is berántotta egy nóta erejéig, s az eklektikus Everyday bizony az amerikai Billboard Hot 100-as listájára is felkerült. Hasonlóan rafinált Grace és G-Eazy feldolgozása: a You Don't Own Me eredetijét 1963-ban Lesley Gore énekelte, de más-más előadók jóvoltából felcsendült Az elvált nők klubja című moziban és a Dirty Dancingben is.
S ha már feldolgozások! Tom Odell a hányattatott sorsú Beatles-dallal, a Real Love-val van jelen, melynek demója a szerző, John Lennon Imagine című dokumentumfilmjében csendült fel, míg Beatles-kislemezen csak Yoko Ono férjének halála után, 1996-ban jelent meg. Josef Salvat ugyanakkor egy Rihanna-slágert formált újra, mely majdnem olyan jól szerepelt a francia toplistán mint az eredeti. Ennél is nagyobb bravúrt sikerült elérnie a skót The Chimes-nak, lévén a brit zenei rangsorban ugyanúgy a hatodik helyig jutott a U2 I Still Haven't Found What I'm Looking For című klasszikusának újraértelmezésével mint Bonóék. Ezzel szemben a svéd First Aid Kit duó egy, a fentieknél jóval kevésbé ismert Simon & Garfunkel-nótával, az Americával szerepel. Pontosabban leszerepel: előadásuk inkább idegesítő, semmint ellazító, s sajnos ugyanez mondható el a Sly and The Family Everyday People-jét feldolgozó Jeff Buckley dolgozatáról, Laura Mvula Green Gardenjéről, valamint Usher Good Kisserjéről is. Szerencsére az utóbbit követő Pharrell Williams-nóta, a Gust of Wind, valamint Justin Timberlake visszafelé pörgetett zenei alapjára született Blue Ocean Floor-ja igyekeznek elfeledtetni a kérdést, hogy vajon Ushertől miért nem a U Remind Me került a gyűjteménybe... (A másik nagy rébusz a The Alan Parsons Project 1982-es Eye In The Sky-ja, mely nem csak egyedüli darab a nyolcvanas évekből, de se nem ismert, se nem átütő erejű.)

S hogy milyen csemegéket kínál még e válogatás?!
Dido 2000-es, debütáló trip-hop nótája, a Here With Me, mely joggal követelt helyet magának az Igazából szerelem című moziban is, egyszerre lazít és felpörget, míg a brit X Factor egyik, ha nem legsikeresebb csapata, a One Direction country-ba hajló, lendületes dala, a Story of My Life jókedvű álmodozásra késztet. Ella Henderson a hazánkban Top 3-ba került szellemes szerzeményének a Ghostnak ugyanúgy örülhetünk, ahogy a San Franciscóból való Train Hey, Soul Sister című sikerének, amit csak az nem ismer, aki az elmúlt években egyáltalán nem hallgatott zenei rádiót: a nóta 51(!) hétig tanyázott a MAHASZ Rádiós Top 40-ben.
Egész más a helyzet az amerikai P!nk és a kanadai Dallas Green kooperációjából született a You+Me formációval, melynek első, számos ország slágerlistáján is jegyzett kislemezdalát, a You and Me-t méltatlanul hanyagolták a rádiók, ám e gyűjteménynek köszönhetően kedvünkre hallgathatjuk e kellemes nótát. Hasonlóan mostohán bántak Kyla La Grange egzotikus hangzású The Knife-jával is, pedig igazi kis gyöngyszem, ahogy Rita Ora is inkább csak egy kólareklámból lehet ismerős, pedig a Shine Ya Light-ban minden benne van, ami egy dalt nyári rádiós kedvenccé tehet! S Indiana Solo Dancing-je is működik, különösen úgy, hogy nem kell néznünk a hozzá készült idegesítő klipet.
Idehaza – finoman szólva – szintén nem pörgették agyon a The Veronicas-féle You Ruin Me-t, mely már első hallásra működik, akárcsak a lassúnak induló, majd tribe-os és klubos köntösbe bújó Katy B dal, a Crying For No Reason – aminek sikerére annak társszerzője, Robbie Williams egykori kollaboránsa, Guy Chambers is garancia. Lehet, a Little Mix lánycsapat hatvanas éveket idéző Love Me Like You-ja sem került volna a pakkba, ha nem a Shakirával és Calvin Harris-szel is együtt dolgozó Steve Mac dalszerző-producer bábáskodik körülötte.

Ami a hangszerek bűvöletét illeti: meglepően hatásosan kísérletezik rézfúvósokkal a Groove Armada és Paloma Faith is, utóbbit nem akárki, a slágergyáros Diane Warren támogatta! Gitárral varázsol George Ezra, a John Legendet duettezni hívó Meghan Trainor, Leon Bridges, John Mayer és Kygo mellett idén ismét reflektorfénybe kerülő, ám ezúttal 2012-es saját dalával jelenlévő banda, a Kodaline is. Zongorára támaszkodva andalít Labrinth, Alicia Keys és az A Great Big World – utóbbi dala, a Say Something nem adja könnyen magát, ám a sokadik hallgatás után az ember csak rádöbben, hogy képtelen tőle szabadulni.

Egészen tarka-barka válogatás a Keep Calm And Chillout, ám sokszínűsége mellé remek zenei ívet és kifejezetten jól szelektált, illetve szerkesztett anyagot kapunk. Jól bevált dalok, kevésbé ismert változatok, pár mellényúlás és számos méltatlanul hanyagolt gyöngyszem alkotja a negyven tételes kollekciót – utóbbiak szerepeltetéséért külön köszönet jár. Már csak miattuk is megérdemli a gyűjtemény az ötös alát.


Tracklista:
1. CD
1. One Direction: Story of My Life
2. John Legend: All of Me
3. Mr. Probz: Waves
4. Foxes: Clarity (Acoustic)
5. Miley Cyrus: Adore You
6. A$AP Rocky feat. Rod Stewart X Miguel X Mark Ronson: Everyday
7. Kygo feat. Will Heard: Nothing Left
8. Grace feat. G-Eazy: You Don't Own Me
9. Usher: Good Kisser
10. Pharrell Williams: Gust of Wind
11. Justin Timberlake: Blue Ocean Floor
12. The Veronicas: You Ruin Me
13. Katy B: Crying For No Reason
14. Groove Armada: At The River
15. Indiana: Solo Dancing
16. Kyla La Grange: The Knife
17. Rita Ora: Shine Ya Light
18. Ella Henderson: Ghost
19. Little Mix: Love Me Like You
20. Meghan Trainor feat. John Legend: Like I'm Gonna Lose You

2. CD
1. A Great Big World: Say Something
2. Train: Hey, Soul Sister
3. John Mayer: XO

Balajti Péter

2016. 05. 01. 21:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Keep Calm And Chillout /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Keep Calm And Chillout /2CD/ (Sony Music)