Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Ugyanúgy (EP) /FalconMedia/

Ákos - Ákos: Ugyanúgy (EP) /FalconMedia/

Ákos annak idején két EP-t ígért a menet közben dupla platina státust elért Még egyszer című albumához, ígérete pedig a napokban testet öltött. Mindez azért is örömteli, mert az énekes-dalszerző legutóbbi kislemeze, az Ébredj mellettem kizárólag digitális formában vált elérhetővé, így volt némi félsz, hogy a folytatás sem CD-n érkezik, ám emiatt már nem kell aggódni.

A sokszoros arany- és platinalemezes előadó új kiadványával nem tudja elkerülni az összehasonlítást, hiszen tavaly már meglepte szimpatizánsait egy EP-vel. Az előző középlemez, az Igazán nagy bravúrja abban rejlett, hogy nem egy, hanem két A-oldalas slágerrel, annak remixeivel és két ráadásdallal örvendeztette meg a rajongókat. Erre az Ugyanúgy esetében is meg lett volna a lehetőség, hiszen a címadó tétel mellett az abszolút slágergyanús A cég című szerzemény és annak esetleges újraértelmezései is helyet kaphattak volna a hanghordozón, de a főhős másképp döntött.
Panaszra így sincs ok, hiszen az Ugyanúgy igazi telitalálat: a nóta a MAHASZ Rádiós Top 40-es listáján a 15 helyen nyitott, majd egy héttel később, hatalmas ugrással a Top 5-ben találta magát. A Single Top 40-en pedig máris első!

A dal hat formában csendül fel az EP-n, így az albumverzió és a tavalyi Papp László Budapest Arénában rögzített koncertváltozat mellett négy remixben is meghallgatható. Sajnos az utóbbi időben már nem jelent garanciát az újraértelmezések esetében az, ha az eredeti dal tökéletes. Szerencsére ezúttal egyetlen újraalkotásra sem lehet panasz, sőt! Hauber Zsolt hibátlanul ellazító szintivarázslata az egyik legjobb megoldás, melyet a visszafogottan energikus Blade Runner Mix követ. Utóbbi eredmény akár az idei Ákos-turnén is megállná a helyét.
Spigiboy-ék gitárral kölcsönöznek finom latinos beütést a dalnak, az énekhanggal való játszadozás pedig a Yazzo-t idézi – parádésan. Krajczár Péter és Hatvani Zília remixeket záró, alig négyperces közös dolgozata hamisítatlan klubmix: határozott ütem, rafinált elektronikai kíséret, melyet szárnyaló kiállás és az eredeti dal maximális tisztelete jellemez, felesleges sallangok nélkül.

A korongot két különleges ráadás zárja, melyek a music.hu információi szerint más Ákos-kiadványon nem szerepelnek majd. A Helyreigazítás című tétel talán sosem született volna meg – ezzel a szöveggel legalábbis –, ha múlt év végén Ákos egy világosan megfogalmazott gondolatát nem kapja fel és forgatja ki a hazai média meglepően sok képviselője, s veszi össztűz alá a művészt. A dalszerző-énekes nem állt ki magyarázkodni, védeni önmagát, hiszen az eredeti, teljes beszélgetésben mindent elmondott, ugyanakkor megtette a szükséges jogi lépéseket, s ennek következtében az év elején sorra jelentek meg a helyreigazítások... Ugyanakkor, a cipész maradjon a kaptafánál-jeligével egy dalban összegezte véleményét a sajtó „bátorságáról” és manipulációs erejéről. A szinti-szerzeményhez a hazai könnyűzene nagy öregjét, Demjén Rózsit hívta segítségül, aki készséggel mondott igent a dalbetét feléneklésére. A hamisítatlan Ákos-felvételhez készült szöveges videót két hét alatt százezernél is többen látták.
Ezzel szemben kifejezetten nyugtalanító A remény figyel verzéje, tökéletesen visszaadva a ma emberét megbénító félelmet, aggodalmat, hogy aztán az energikus és dallamos refrén értelmet, megnyugvást hozva, esélyt adva kínáljon pozitív élményt.

Ákos új EP-je egy nagyszerű dalt és annak ötféle, ám egytől egyig működő változatát, valamint két figyelemre méltó, csak itt hallható ráadást kínál, mely nem csak a fanatikus rajongók polcán követel helyet magának. Ötös alá.

Tracklista:
1. Ugyanúgy (albumverzió)
2. Ugyanúgy (koncert változat)
3. Ugyanúgy (Chilled Remix)
4. Ugyanúgy (Blade Runner Mix)
5. Ugyanúgy (Spigiboy and Spy The Ghost Remix)
6. Ugyanúgy (Zília Remix)
7. Helyreigazítás (közreműködik: Demjén Ferenc)
8. A remény figyel

Balajti Péter

2016. 05. 10. 9:05

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Ugyanúgy (EP) /FalconMedia/ cikk képei
Ákos - Ákos: Ugyanúgy (EP) /FalconMedia/