Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Scorpions: Return To Forever – Tour Edition /CD+2DVD/ (RCA/Sony Music)

Scorpions - Scorpions: Return To Forever – Tour Edition /CD+2DVD/ (RCA/Sony Music)

Csúcsra járatta legújabb anyagát a tavaly fennállásának félszázadik jubileumát ünneplő német rockbanda. Az egykori dalkezdeményeket véglegesen kidolgozó, 2015-ben megjelent 12 dalos lemez 16 tételesre bővített változatát is maximálisan kibővítette a csapat három további tétellel, valamint két teljes koncertfilmmel.

Bármit is gondolna az ember egy 50 éves rockbandáról, a Scorpions esetében jobb, ha sutba vágja az előítéleteket! Klaus Meine énekhangja az elmúlt évtizedek alatt semmit sem változott, az alapító dalszerző-gitáros Rudolf Schenker és a bandához 1979-ben csatlakozott Matthias Jabs húrhajlító hármas egysége hihetetlen energiával büszkélkedhet, melyet Pawel Mąciwoda basszusgitáros és James Kottak dobos tökéletesen egészít ki. Utóbbi idén húsz éve...

Szóval a Scorpions gondolt egy nagyot és egykori dalkezdeményeit újra elővéve több ötletet is kiadható változattá varázsolt. A 12 dalból 19 nótássá duzzasztott végeredményt hallgatva megérte a munka: ebben minden benne van, ami a német bandát világhírűvé tette. Dögösen egyszerű arénadurrantó rocknóta (Going Out A Bang), Bon Jovira emlékeztető vokálos rockhimnusz (We Built This House), fejrázásra ösztönző zúzda (Rock My Car), feszes blues-rock (The Scratch), nagyívű ballada (House of Cards, Eye of The Storm), hamisítatlan nyolcvanas évek (All For One, Catch Your Luck and Play, Hard Rockin' The Place), mindent elsöprő pogó-őrület (Rock'N'Roll Band), kocsmakórust avató opus (Rollin' Home) és az Omega Gyöngyhajú lányát éppen csak mímelő megoldás (Gypsy Life). S akkor még csak a normál kiadás 12 felvételéről beszéltünk!
Merthogy további, mintegy 25 percnyi ráadás is szerepel a hanghordozón. A hét plusz közül a politikai állásfoglalással felérő The World We Used To Know kislemezért kiállt, hiszen első hallásra sláger, fura is, hogy miért nem kapott helyet az első tizenkét dal között...
Koncertre való energiabomba a Dancing In The Moonlight, míg a When The Truth Is A Lie esetében nem csak a címben, de a nótában is rafinált ellentmondás található: lágy és kemény egyszerre, amiről az akusztikus és az elektronikus gitár furcsa párosítása gondoskodik. Szabira küldte a dobost az alig háromperces kis gyöngyszem, a Who We Are, míg a nyolcvanas évekbe repít vissza a zárását leszámítva telitalálatos Crazy Ride majd' mindegyik zenei megoldása és énekhajlítása, a One and One Is Three gitártémája pedig a Hooligans-t juttathatja eszünkbe. Egyedül a lemezt záró Delirious rontja picit az összképet és cáfolja a mondást, hogy minden jó, ha a vége jó.

A cucc így is kerek, ám a bővített pakkba két tovább korong szintén helyet kapott: megmagyarázva, miért viseli a kiadvány a „Turné kiadás” alcímet. Az első DVD-n a Return To Forever turné New York-i állomásán, a brooklyni Barclay Centerben rögzített felvétel található, melynek dallistája szinte teljesen megegyezik a második DVD-n terpeszkedő franciaországi Hellfest szabadtéri show-jának anyagával, a különbség mégis óriási, s nem csak azért, mert az egyik zárt, a másik nyílt téren zajlott.
Míg az amerikai rajongók jól látható módon szórakoznak a pénzükért, addig a franciák – nemtől és kortól függetlenül – valósággal eggyé válnak a Scorpions-szal. Van, aki sír a meghatottságtól, mások csókolóznak az egyik legszebb lírai dal alatt, de olyan is akad, aki felfújható gitárral mímeli Matthais és Rudolf játékát, s összességében jobban tudják az angol nyelvű dalszövegeket mint az amerikaiak, akiknek pedig az anyanyelvén szólnak a nóták... Ráadásul a kirobbanó lelkesedés nem csak a nézők arcán és reakcióin érhető tetten, de a zenekar tagjain is.
Éppen ezért érdemes, felvezetés/főpróba gyanánt az amerikai koncerttel kezdeni az ismerkedést, majd jöhet az európai állomáson rögzített anyag.

A fiúknak nem volt könnyű dolguk, hiszen ötven év zenei anyagát kellett egyetlen buliba sűríteniük, miközben az új lemezt is meg kellett idézniük. Így az alábbi megoldással élnek: nyitásként a friss korong első tételét, a Going Out With A Banget sütik el, majd két dal erejéig is visszaugranak 1980-ba: a Make It Real sem rossz, de a The Zoo jobban működik. Aztán szusszanásnyi szünetet kap Klaus Meine énekes, igaz, gitárt ragadva besegít az instrumentális Coast To Coast-ba, s az 1979-ből való mű bebizonyítja: szavak nélkül is működik a rockzene. Apropó hetvenes évek! A korszakra egy kemény, négytételes, ám alig tízperces egyveleggel emlékezik a Scorpions, hogy aztán azokhoz szóljon, akik az új lemezüket kedvelik. A We Built This House koncerten is megállja a helyét, bár a dal vokálos része az amerikai fellépésen egészen harmatosan szól, nem úgy Franciaországban!
Ezután viszont tényleg pihenőt kap a frontember: az instrumentális Delicate Dance alatt fürdik a közönség szeretetében Matthias Jabs gitáros, majd a dobos, James Kottak lazíthat a négytételes akusztikus egyveleg idején. Az utóbbiba ügyesen becsempészték a fiúk a friss Eye of The Stormot és az emblematikus Send Me An Angelt is (a You and I viszont nagyon hiányzik innen...), hogy aztán a csúcsra emelt hangulatot még tovább fokozzák. Jön a Wind of Change, a közönség énekével megtámogatva (valahogy ebben is jobbak a franciák az amerikaiaknál), s aztán egy picit eltér a két program: a Rock'N'Roll Band és a Big City Nights helyet cserélnek, illetve az USÁ-ban felcsendül a No One Like You egy 12 mindössze esztendős gitáros fenomén, Brandon Niederauer bevonásával. E tétel és az ifjú vendégművész ugyan hiányzik a Hellfest-buliról, helyette viszont az 1990-es albumcímadó, a Crazy World szól. S ha már címadók: mindkét bulin helyet kap az 1982-es Blackout A és B oldalának nyitódala (Blackout, Dynamite), a kettő közé pedig egy gitárzúzda – In The Line of Fire –, valamint James Kottak közönségmegmozgatós dobszólója szorul. A két ráadás mi más is lehetne, mint a kihagyhatatlan szerelmes dal, a Still Loving You, valamint a végső felpörgetést biztosító Rock You Like A Hurricane.

A két, külön-külön közel háromórás játékidejű, valós 16:9-es képpel és sztereó hanggal megtámogatott DVD-re a koncertek mellé egyéb ráadás-matériák is kerültek. Az elsőn egy negyedórás On The Road In America című, semmitmondó dokumentumfilm, két hagyományos, valamint ugyanennyi szöveges klip, továbbá két, szűk félórás beszélgetés – külön angolul és németül – a Scorpions tagjaival, akik mind a 19 dalról egyenként mesélnek. A második DVD-n így már csak egy-egy angol és német nyelvű combos interjúnak jutott hely, de így is maximálisan teljes a csomag, melybe a CD összes dalszövegét tartalmazó kis füzet is belefért.

Kőkemény anyagot rakott össze a Scorpions, melyre nem csak ők, de a rajongók is büszkék lehetnek. Így kell ezt csinálni, kérem szépen: ötös.

Tracklista
CD
1. Going Out With A Bang
2. We Built This House
3. Rock My Car
4. House of Cards
5. All For One
6. Rock'N'Roll Band
7. Catch Your Luck and Play
8. Rollin' Home
9. Hard Rockin' The Place
10. Eye of The Storm
11. The Scratch
12. Gypsy Life
Ráadásdalok:
13. The World We Used To Know
14. Dancing With The Moonlight
15. When The Truth Is A Lie
16. Who We Are
17. Crazy Ride
18. One and One Is Three
19. Delirious

1. DVD
Live In Brooklyn (2015. szeptember 12.)
1. Going Out With A Bang
2. Make It Real
3. The Zoo
4. Coast To Coast
5. 70's Medley (Top of The Bill, Seatmrock Fever, Speedy's Coming, Catch Your Train)
6. We Built This House
7. Delicate Dance
8. Acoustic Medley (Always Somewhere, Eye of The Storm, Send Me An Angel)
9. Wind of Change
10. Rock'N'Roll Band
11. Dynamite
12. In The Line of Fire
13. Kottak Attack
14. Blackout
15. No One Like You (feat. Brandon Niederauer)
16. Big City Nights
17. Still Loving You
18. Rock You Like A Hurricane
+
On The Road In America (dokumentmfilm)
+
Videók
We Built This House
Going Out With A Bang
We Built This House (szöveges videó)
Eye of The Storm (szöveges videó)
+
Dalról-dalra interjú angolul
Dalról-dalra interjú németül

2. DVD
Live At Hellfest, Franciaország (2015. szeptember 12.)
1. Going Out With A Bang
2. Make It Real
3. The Zoo
4. Coast To Coast
5. 70's Medley (Top of The Bill, Seatmrock Fever, Speedy's Coming, Catch Your Train)
6. We Built This House
7. Delicate Dance
8. Acoustic Medley (Always Somewhere, Eye of The Storm, Send Me An Angel)
9. Wind of Change
10. Big City Nights
11. Dynamite
12. In The Line of Fire
13. Kottak Attack
14. Crazy World
15. Rock'N'Roll Band
16. Blackout
17. Still Loving You
18. Rock You Like A Hurricane
+
Interjú angolul
Interjú németül

Balajti Péter

2016. 05. 11. 19:47

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Scorpions: Return To Forever – Tour Edition /CD+2DVD/ (RCA/Sony Music) cikk képei
Scorpions - Scorpions: Return To Forever – Tour Edition /CD+2DVD/ (RCA/Sony Music)