Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Keep Calm and Stay Cosy /2CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Keep Calm and Stay Cosy /2CD/ (Sony Music)

Engedd el magad! Ezt javasolja a Keep Calm...-sorozat negyedik része. Bő fél évszázad zenei kínálatából csemegéz a 40 dalos gyűjtemény, mely a visszafogottság jegyében született és sztárok egész sorát kínálja Elvis Presley-től és Billy Joeltől kezdve a Fugees-en és Whitney Hustonon át P!nkig, valamint John Legendig.

Elegáns szalon, súlyos bársonyfüggöny, faragott asztal és bőrfotelek, mámorító szivarfüst, egy pohár bársonyosan bódító konyak, ing, zakó, élére vasalt nadrág, fényesre suvikszolt cipő és finom zenék sora. Mindezek ígéretével indul a Keep Calm and Stay Cosy, ám idővel az ember rádöbben: a rádiókból ismert előadók, illetve szerzemények azt sugallják, nem kell kiöltöznöd, jogod van a fáradtsághoz, kimerültséghez, de engedd, hogy megjutalmazzunk, elringassunk... A közel 55 év terméséből szemezgető gyűjtemény alapvetően azért az elmúlt másfél évtizedre koncentrál, ám igazából nem az évszámoktól függ, hogy működik-e egy dal vagy sem. Ugyanakkor a felcsendülő tételek sorrendje, íve igenis meghatározó, erre pedig nem lehet panasz a Keep Calm and Stay Cosy esetében.

A különleges hangú előadók hatalmas érzelmekkel megszólaltatott tételei libabőrössé teszik a hallgatót, elég csak Alicia Keys óriási áttörést hozó dalára, a Fallin'-ra vagy John Legend arany gramofont érő munkájára, az Ordinary People-re gondolni. A jól ismert, ám ritkán hallható Whitney Houston-opus, a Greatest Love of All vagy a legnagyobb Toni Braxton-siker, az Un-Break My Heart, s esetleg R. Kelly If I Could Turn Back The Hands of Time-jának felcsendülése egyszerre ismerős örömmel és megérdemelt megnyugvással töltheti el a hallgatót. Akárcsak P!nk középtempós Who Knew-ja, Shakira Underneath Your Clothes című slágere, Dido rafinált alapokon nyugvó Here With Me-je, a Fugees Grammy-vel díjazott Roberta Flack-feldolgozása vagy Terence Trent D'Arby legismertebb munkája, az izgalmasan lüktető Sign Your Name.

A nagy öregek közül a Simon & Garfunkel duó örök érvényű The Sound of Silence-e közel fél évszázad múltán is hat, de említhetnénk Elvis Presley 55 éve született slágerét, a koncertjein nem ritkán gyors változatban felcsendülő, ám eredendően lírai nótáját, a Can't Help Falling In Love-ot, vagy Billy Joeltől a She's Always A Womant, melyet Zorán szintén sikerre vitt. Bob Dylan ügyesen dupláz: az It Ain't Me, Babe című szerzeményét Johnny Cash és neje, June Carter Cash adják elő, a Make You Feel My Love-ot viszont ő maga szólaltatja meg. S míg a jövőre fél évszázados karrierrel büszkélkedő Leonard Cohen a három éve rögzített, ám csak tavaly kiadott Got A Little Secrettel van jelen, s míg Lou Reed pedig a '96-ban sztárparádéval előadott Perfect Day-ének 1972-es eredetijével brillírozik, addig Leon Bridges Coming Home-ja, Paloma Faith Picking Up The Pieces-e és a Kasabian Goodbye Kiss-e olyan korokat idéznek, amikor még szerzőik és előadóik nem is éltek... Ugyanakkor John Mayer még csak 12 esztendős volt, amikor Tom Petty előrukkolt azzal a Free Fallin'-nal, melyet aztán Mayer 2008-ban élőben rögzített, de hasonló a helyzet Maxwell-lel is: ő 16 évesen hallhatta először Kate Bush-tól a This Woman's Worköt, amit később maga is feldolgozott.

A tehetségkutatókat a brit Leona Lewis, az angol–ír One Direction, a szigetországból való Ully Murs, a chicagói Jennifer Hudson és a texas-i Kelly Clarkson képviselik, míg az egykori The Mickey Mouse Clubból Britney Spears, Christina Aguilera és Justin Timberlake nőtték ki magukat – többek közt e gyűjteményre.

Countryval bűvöl a csajok alkotta First Aid Kit és a kizárólag pasikból álló Lonestar, R'N'B-vel ringat Kelly Rowland és Natasha Bedingfield, arcokra mosolyt csalva vegyít popot és rockot a Train, no meg a The Script – utóbbiak a hazánkban méltatlanul hanyagolt The Man Who Can't Be Moved-dal szerepelnek, s megérdemlik a figyelmet.
S hogy mi a közös Natalia Imbrugliában és a Kodaline-ban? Az énekesnő és a banda is egyetlen listavezető dallal büszkélkedhet, ám épp e tételek jogán és kapcsán szerepelnek e válogatáson.

Szomorú aktualitással bír a 30 évesen elhunyt Jeff Buckley Everybody Here Wants You című dala, melyet a dalszerző-énekes a szerelmének írt, ám csak a művész halála után jelent meg. Szintén gyászos Sarah McLachlan Angele, amit egy kábítószer-túladagolástól életét vesztett billentyűs története szült.

Izgalmas és érdekes összeállítás a Keep Calm and Stay Cosy, sok erős tétellel, köztük számos ismert, a rádiókban mégis ritkán játszott nótával (Billy Joel: She's Always A Woman, Fugees: Killing me Softly With His Song, P!nk: Who Knew), illetve jó pár olyan felvétellel, melyek mintha sosem kapták volna meg a megérdemelt figyelmet (pl: The Script: The Man Who Can't Be Moved, John Mayer: Free Fallin'). Meg persze néhány töltelékkel (Olly Murs: Heart On My Sleeve, Natasha Bedingfield: Unwritten). Így a végső osztályzat, némi jóindulattal együtt: négyes alá.

Tracklista:
1. CD
1. Alicia Keys: Fallin'
2. John Legend: Ordinary People
3. Leon Bridges: Coming Home
4. Paloma Faith: Picking Up The Pieces
5. The Script: The Man Who Can't Be Moved
6. Leona Lewis: Run
7. Kelly Rowland: Stole
8. Jennifer Hudson: If This Isn't Love
9. Olly Murs: Heart On My Sleeve
10. Natalia Imbruglia: Torn
11. Natasha Bedingfield: Unwritten
12. Kelly Clarkson: A Moment Like This
13. Toni Braxton: Un-Break My heart
14. Dido: Here With Me
15. Jeff Buckley: Everybody Here Wants You
16. Train: Drops of Jupiter
17. Simon & Garfunkel: The Sound Of Silence
18. Sarah McLachlan: Angel
19. Christina Aguilera: Hurt
20. P!nk: Who Knew

2. CD
1. One Direction: More Than This
2. Justin Timberlake: What Goes Around... Comes Around
3. John Mayer: Free Fallin' (Live)
4. Bob Dylan: Make You Feel My Love
5. Billy Joel: She's Always A Woman
6. Johnny Cash+June Carter Cash: It Ain't Me, Babe
7. First Aid Kit: My Silver Lining
8. Kasabian: Goodbye Kiss
9. Kodaline: High Hopes
10. Maxwell: This Woman's Work (Uncut)
11. R. Kelly: If I Could Turn Back The Hands of Time
12. Fugees: Killing me Softly With His Song
13. Terence Trent D'Arby: Sign Your Name
14. Lonestar: Amazed
15. Lou Reed: Perfect Day
16. Elvis Presley: Can't Help Falling Love
17. Leonard Cohen: Got A Little Secret (Live)
18. Shakira: Underneath Your Clothes
19. Britney Spears: Born To Make You Happy
20. Whitney Houston: Greatest Love of All

Balajti Péter

2016. 06. 16. 21:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Keep Calm and Stay Cosy /2CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Keep Calm and Stay Cosy /2CD/ (Sony Music)