Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Kygo: Cloud Nine (Sony Music/Ultra Records)

Kygo - Kygo: Cloud Nine (Sony Music/Ultra Records)

A norvég lemezlovas tökéletes iskolapéldája annak, hogy a hirtelen siker valóban létezik: bő egy évtizednyi munka előzi meg. Áttörést hozó első slágere még 2014-ben jelent meg, de nem szégyellt további másfél évig dolgozni a debütáló nagylemezén. Meg is lett a gyümölcse.

A most 24 éves Kygo mintegy tíz éven át tanult zongorázni, a megszerzett tudását pedig egy egészen erős szerzeménybe fektette: a Conrad Sewell énekessel közösen tető alá hozott dala, a Firestone szinte mindenütt átrendezte a slágerlistákat. Egyetlen szerzemény, többszörös platina-elismerés a norvég ifjúnak, aki ahelyett, hogy az addig üsd a vasat, amíg meleg-elv alapján meglovagolta volna a sikert és elszállt volna, továbbra is két lábbal a földön maradt, s három hónappal később újabb nagy dobással rukkolt elő. Az amerikai Parson James-szel rögzített Stole The Show-val valóban ellopta a show-t és szülőhazáján kívül Svédországban is listavezetővé vált.

Kygo várva várt bemutatkozó albuma 2016-ban jelent meg, ám addigra a 15 tételes korong harmada listavezetővé vált Norvégiában, a Firestone videoklipje pedig elérte a 288 milliós megtekintést a YouTube-on! Az instrumentális Intro kivételével minden dalban más-más vendégművész szerepel, akik két kivétellel társszerzőként is jegyzik az adott szerzeményt. Bár a dalszerző-lemezlovas védjegyének számító, jellegzetes szinti-hangzás, s az amellett érvényesülő élő hangszerek adnak egyfajta egységet a vidám hangulatú albumnak, a közreműködők hangja, egyénisége és egyedisége egészen sokszínűvé varázsolja a végeredményt.

Az alig kétperces, billentyűs felvezetés megadja az alapot, hogy aztán a már jól ismert Stole The Show emelje magasra a lécet. A lécet, melyet a folytatás sem ver le: a Beatles Real Love-jának feldolgozásával egy csapásra ismertté váló Tom Odell ezúttal egy egy szál gitárosnak tűnő tábortűzdallal van jelen, mely mértékletes ütemmel, rafinált effektekkel és Kygo dallamvilágával teljesedik ki. A hangulat pedig nem csökken: a MAHASZ Top 40-es rádiós játszási listáján közel két hónapja tanyázzik a Kodaline-nal felvett, folk alapú Raging, mely tökéletesen ágyaz meg a gigasláger Firestone-nak, hogy aztán az All of Me révén napjaink egyik legkedveltebb Grammy-díjas r'n'b-énekese, John Legend is tiszteletét tegye és tovább gyarapítsa a szülinapi dalok sorát a Happy Birthday-jel.
Bár az I'm In Love kezdése kissé idegesítőre sikerült, a James Vincent McMorrow-val közös dal végül felnő a két korábbi Kygo-slágerhez, egyfajta hármast alkotva a Firestone-nal és a Stole The Show-val.

Mintha csak patikamérlegen adagolták volna az Oasis hozzávalóit: a hamisítatlan klubnóta társszerzője az a Sia, aki korábban David Guettával és Flo Ridával is együtt dolgozott, ám most csak a tehetségét adta, a hangját nem. (Sebaj, a helyére került Foxes tökéletes választás.) Ahogy a Not Alone is feladja a leckét: összeegyeztethetetlen zenei vonalak alkotnak kifogástalan elegyet, hiszen a relaxációs alapok és a RHODES énekével kísért, végletekig visszafogott nyári tengerparti bulihangulat csak kimondva nem tűnik működőképesnek.
A Serious újabb hangrendszer-teszteléshez kevert, rafinált effektekkel megbolondított minőségi muzsika Matt Corby-val, míg a Marty Noyes-szal felvett Stay érdekessége, hogy bár egy sor slágerlistát ostromolt, végül csak Magyarországon lett No. 1. Ezzel szemben a Will Hearddel megtámogatott norvég listavezető Nothing Leftet még csak nem is jegyzik hazánkban, holott minden visszafogottságával együtt első hallásra működik. Akárcsak a Labrinth-kollaboráció eredményeként született, ám a Sting slágerrel csak címében azonos Fragile.

Minden jó, ha a vége jó, s Kygo korongja a végére ismét felpörög: a Britney Spears-szel, Justin Bieberrel és Gwen Stefanival is szerzőként együtt dolgozó Julia Michaels a Carry Me kapcsán énekelhet is, míg a népzenében otthonosan mozgó testvérpár alapította formáció, a Angus & Julia Stone azt bizonyítják Kygóval és a For What It's Worth-szel, hogy nincs határ: gond nélkül el lehet jutni egy visszafogott melódiából a tapsolós örömzenéig. És vissza.

Kygo bemutatkozó albuma igazi, könnyűzenei csemege, az első daltól az utolsóig szerethető, sőt, erősen ajánlott. Csillagos ötös.

Tracklista:
1. Intro
2. Stole The Show (feat. Parson James)
3. Fiction (feat. Tom Odell)
4. Raging (feat. Kodaline)
5. Firestone (feat. Conrad Sewell)
6. Happy Birthday (feat. John Legend)
7. I'm In Love (feat. James Vincent McMorrow)
8. Oasis (feat. Foxes)
9. Not Alone (feat. RHODES)
10. Serious (feat. Matt Corby)
11. Stay (feat. Marty Noyes)
12. Nothing Left (feat. Will Heard)
13. Fragile (feat. Labrinth)
14. Carry Me (feat. Julia Michaels)
15. For What It's Worth (feat. Angus & Julia Stone)

Balajti Péter

2016. 06. 28. 23:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kygo: Cloud Nine (Sony Music/Ultra Records) cikk képei
Kygo - Kygo: Cloud Nine (Sony Music/Ultra Records)