Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Big Man Band: Eladó a világ (szerzői kiadás)

 - Big Man Band: Eladó a világ (szerzői kiadás)

Sokat elárul a világ és a szlovákiai magyar közösség elmúlt évtizedéről a nagymegyeri Big Man Band első, 2005-ös Lazára vedd! és a negyedik, mostani CD-jének szövegvilága közti különbség. Az előbbi optimista, az utóbbi szomorkás hangvételű, társadalomkritikus.

A zenészeknek van némi élettapasztalatuk és összehasonlítási alapjuk, már az átkosban is zenéltek, ha hagyták őket.

Az Eladó a világ szövegközpontú lemez. A legfontosabb üzenete egy óhaj: jó volna jobb, igazságosabb világban élni. „Eladod a lelked a szebb jövőért” – hallható a címadó szerzeményben. Van itt dal a magyarságunkról, arról, hogy fel kell emelni a hangunkat a megmaradásunkért (Harcosok), a leszerelt rendőrökről (Kutyák, macskák), a folyamatosan elkövetett hibáinkról (Mégis csinálod), a karriert befutó, de már gyerekként is csak mások segítségével boldoguló emberről (Hülyegyerek) és a felesleges dicsekvésről (Ki ez az ember). Énekelnek saját magukról (Mintha minden) és egy szerethető „gyilkosról” is (Böllér Blues). A Big Man Band egyik elődzenekarától, a Total Chaostól két dal került fel az albumra átdolgozva: a minimál szövegű Körtéfa és a kommunizmus átkaira épülő Smárolok a világgal. „Megrendülve tudatosítom, hogy az ifjúkori álmaim csak hallucinogén mérges gáz által feltörő nagy marhaság” – ezzel indul az utóbbi szerzemény. A CD a Boris Vian ihlette Köd című dallal zárul. A hangzás rockos, bluesos, punkos.

Michnya „Bigman” Róbert (ének, gitár, szájharmonika), Katona „Bandee” András (ének, billentyű), Kosár „Öreg” Dezső (basszusgitár, vokál), Ollé Gyula (gitár) és Kovács Vince (dob) azt csinálja, amit leginkább szeret: zenél. Kikívánkozó gondolataikat muzsikába csomagolják, fogyaszthatóvá teszik. Csak azt róhatjuk fel nekik, hogy nem veszik eléggé komolyan magukat, nem akarnak nagyobb szeletet hasítani a közösből. Pedig a Big Man Bandnek kijárna. (Új Szó)

Puha József

2016. 07. 09. 18:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Big Man Band: Eladó a világ (szerzői kiadás) cikk képei
 - Big Man Band: Eladó a világ (szerzői kiadás)