Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Ultimate Voices /4CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Ultimate Voices /4CD/ (Sony Music)

Nagyszerű énekesek dalaira fókuszáló, ráadásul négy lemezen terjeszkedő gyűjtemény, komoly nevekkel és slágerekkel a múltból és napjainkból –  jól hangzik és valóban izgalmasan is indul a sokórás összeállítás, ám a kisebb meglepődéseket újabb és nagyobb kérdőjelek követik. Pedig érződik a jó szándék.

Bő félszáz év zenei terméséből csemegéz a hetvennégy tételt felsorakoztató gyűjtemény, mely az erős indítás után folyamatosan ellaposodik. Telitalálatos produkciók, súlyos melléfogások, erősen megkérdőjelezhető művek, illetve művészek, no meg komoly hiányok egyaránt jellemezik e kollekciót. Lássuk az előnyöket és hátrányokat!

Már az első lemez első dala megadja az irányt és a hangulatot: Whitney Houston Több mint testőr című sikerfilmjének második kulcsnótája, az I Have Nothing jelzi, hogy döntően visszafogott tempójú, jól ismert szerzemények váltják majd egymást. Az ezredforduló utáni gyöngyszemek közül olyan csudákért jár a dicséret, mint a Justin Timberlake-féle Mirrors, Pharrell Williams Marilyn Monroe előtti zenés főhajtása, Ella Henderson Ghostja, a George Ezra jegyezte Blame It On Me, Labrinth és Emeli Sandé kettőse, a Beneath Your Beautiful, no meg a slágergyáros Diane Warren tollából való Only Love Can Hurt Like This, melyet Paloma Faith vitt sikerre.
Az énekesnők közül Whitney Houston mellől nem hiányzik Céline Dion, Bonnie Tyler, Alicia Keys, Britney Spears, P!nk, Gloria Estefan, Cyndi Lauper, Jennifer Rush, Toni Braxton, Miley Cyrus, Shakira és Leona Lewis sem, ráadásul mindegyikük nyerő szerzeménnyel szerepel, ugyanakkor meglepő, hogy Dolly Partontól nem az I Will Always Love You került a lemezre (azért a Here You Come Again sem rossz), ahogy Aretha Franklin repertoárjában is bőven akadnak fontosabb darabok, mint a Skylark – a múltból például az I Say A Little Prayer, napjainkból pedig a Rolling In The Deep...

A gyűjtemény első lemeze egyébként úgy jó, ahogy van, egyedül a Christina Aguilera jegyezte Fighter lóg ki a sorból, szerencsésebb lett volna helyette a Beautifult választani, s kár, hogy John Legendtől az All of Me rádiós verziója szól a másfél perccel hosszabb album változat helyett.

A második korong lendületesebbre sikerült, a középtempós nóták sora a Trainnel, a The Scripttel, Didoval, Kelly Clarksonnal és a One Directionnel ügyesen váltják egymást, egészen a lemez feléig, ahol Rita Ora, Olly Murs, Jordin Spark és Chris Brown törik meg a lendület és az összképet. Szerencsére utánuk Labrinth és Emeli Sandé mentik, ami menthető, de Shakira, Leona Lewis, Paloma Faith, Miley Cyrus és Sara Bareilles is remekelnek, csak Tom Odellt tudnánk feledni!

A hármas számú lemez szintén korrekt nyitással büszkélkedhet, bár a Fugees Killing Me Softly With His Song-ja szintén elfért volna album változatban is a korongon a közel egy perccel rövidebb rádiós változat helyett. Pharrell Williams Marilyn Monroe-ja megdobja a tempót, éppen ezért elé és nem mögé való Marvin Gaye-től a Sexual Healing, mely ütemét tekintve közelebb áll a nyitódalhoz. A The Jacksons jelenléte ugyanakkor meglepő, hiszen Michael Jackson jóval erősebb repertoárral bír mint a tesókkal közös formáció, arról nem is beszélve, hogy a Show You The Way To Go sehogy sem jó választás tőlük, de a The Isley Brothers Summer Breeze, Pt. 1-ja is erősen rontja az összképet. Bill Withers Lovely Day-e alap, Billy Ocean-től a Suddenly ritka, de üdítő választás, a Boyz II Mennek pedig addig örül az ember, amíg meg nem tudja, hogy a sokszoros listavezető End of The Road helyett a nagyjából sehol sem jegyzett The Color of Love csendül fel...
Usher joggal szerepel a gyűjteményben, bár a Climax helyett a U Remind Me lett volna a nyerő, Michael Bolton esetében viszont a How Am I Supposed To Live Without You tökéletes választás. Ugyanakkor a TLC-t hallgatva sok minden felmerül az emberben, de az emblematikus énekhang nincs ezek között.
Mindezek után viszont olyan ismert nóták eredetijei csendülnek fel, mint a Michael Bublé által sikerre vitt Me and Mrs. Jones Billy Paul előadásában vagy a sokak által Simply Red szerzeménynek vélt If You Don't Know Me By Now a Harold Melvin & The Blue Notes-tól, illetve a kismillió feldolgozást megért Piece of My Heart 1967-es premierje Erma Franklintől. Eme erényeket ugyanakkor negatívan ellensúlyozzák a Nina Simone-féle I Want A Little Sugar In My Bowl és a Billie Holiday jegyezte I'm A Fool To Want You. Szerencsére szépít a dolgon a lemezt záró Etta James-nóta, a Hold Me (Just A Little Longer Tonight), melyről nehezen hihető a tény: előadója közel hatvanévesen énekelte fel...

A negyedik lemez rögtön a Királlyal, Elvis Presley-vel indít, a Love Me Tender kereken hatvan év távlatából is működik, s Las Vegas másik nagy szórakoztatója, Frank Sinatra is odateszi magát, ráadásul a When You 're Smile (The Whole World Smiles With You) hallatán felsejlik A macskafogó című rajzfilm négy gengszterének dala.
Köszönet jár a Journey ritkán hallott nagy slágeréért, s Bonnie Tyler Total Eclipse of The Heart-ja szintén elismerésre méltó választás – kár, hogy nem a teljes, hétperces változat került a lemezre, csak a négy és félperces rádiós verzió. A folytatás stílusos, hiszen, akárcsak Bonnie Tyler slágerének, úgy Meat Loaf Two Out of Three Ain't Bad című nótájának is Jim Steinman a szerzője.
Lehet vitatkozni, hogy a Have I Told You Lately melyik változatban szól a legjobban, hiszen Rod Stewart és The Chieftains is feldolgozta, ám az biztos, hogy elsőként a dal szerzője, a lemezen is hallható Van Morrison vitte sikerre. Hasonló a helyzet Harry Nillson dalával, mellyel Mariah Carey tarolt, ám ezúttal az eredeti változat szól, pont, mint a Céline Dion repertoárt erősítő All By Myself esetében, amit Eric Carmen ad elő. Szintén sok feldolgozást megért már a Moon River az 1962-es születése óta: akkor (és most is) Andy Williams hallható vele. Tony Bennett ezúttal is andalít, igaz, a The Way You Look Tonight-tal Frank Sinatra mellett volna a helye, ahogy Johnny Cash-nek és nejének, no meg az It Ain't Me, Babe-nek a countrydíva, Dolly Parton társaságát kéne élveznie a lemezen.
Barry Manilow stílusosan szédít a Mandy-vel, Julio Iglesias meg ízelítőt a nyolcvanas évek diszkókorszakából. Art Garfunkel Paul Simonnal alkotott tökéletes párost, érthetetlen, hogy nem a nagy kettőstől szól valami emlékezetes, hanem csak Arttól egy egész feledhető felvétel.
S jön a nagy dilemma: kinek az előadásában csendüljön fel a Hallelujah? A szerzőtől, Leonard Cohentől vagy a tragikusan fiatalon elhunyt Jeff Buckley-tól? A szerkesztőknek az utóbbira esett a választása, ám Cohen sem hiányzik, más kérdés, hogy a zseniális művész miért pont a kislemezre sem került Famous Blue Raincoattal szerepel...
Szintén a nagy és emblematikus énekhangokat gazdagítja Roy Orbison, akinek Crying című remekét legutóbb az Il Divo dolgozta fel, ahogy Harry Belafonte is joggal erősíti a gyűjteményt, de talán a Jump In The Line szerencsésebb választás lett volna, mint a Land of The Sea and Sun. Doris Day Move Over Darlingja viszont egy olyan korszakot idéz fel, melynek hajdani varázsa akár a ma emberét is megérintheti.

Nehéz ítéletet mondani az Ultimate Voices című válogatásról, hiszen sok nagyszerű hang és remek dal mellett számos mellényúlás is jellemzi a gyűjteményt, arról nem beszélve, hogy a Sony csúcshangú kiválóságai közül – a teljesség igénye nélkül – nagyon hiányzik Anastacia, Mariah Carey, Paul Simon és Barbra Streisand. Egyezzünk ki, ez egy nagyon halovány négyes alá.

Tracklista
1. CD
1. Whitney Houston: I Have Nothing
2. John Legend: All of Me
3. Christina Aguilera: Fighter
4. Alicia Keys: Fallin'
5. Justin Timberlake: Mirrors
6. George Michael & Aretha Franklin: I Knew You Were Waiting For Me
7. Céline Dion: Think Twice
8. Sade: No Ordinary Love
9. Luther Vandross: Here and Now
10. Britney Spears: Everytime
11. Backstreet Boys: I Want It That Way
12. R. Kelly: I Believe I Can Fly
13. Gloria Estefan: Anything For You
14. Cyndi Lauper: True Colors
15. P!nk: I Don't Believe You
16. Natasha Bedingfield: These Words
17. Toni Braxton: Un-break My Heart
18. Jennifer Rush: The Power of Love

2. CD
1. George Ezra: Blame It On Me
2. Ella Henderson: Ghost
3. Train: Drops of Jupiter (Tell Me)
4. Dido: White Flag
5. The Script: If You Should See Me Now
6. Kelly Clarkson: Heartbreak Song
7. One Direction: Story Of My Life
8. Rita Ora: Poison
9. Olly Murs: Beautiful To Me
10. Jordin Sparks feat. Chris Brown: No Air
11. Labrinth feat. Emeli Sandé: Beneath Your Beautiful
12. Kelly Rowland: Stole
13. Shakira: Underneath Your Clothes
14. Tom Odell: Long Way Down
15. Leona Lewis: Better In Time
16. Sara Bareilles: She Used To Be Mine
17. Paloma Faith: Only Love Can Hurt Like This
18. Miley Cyrus: Wrecking Ball

3. CD
1. Fugees: Killing Me Softly With His Song
2. Pharrell Williams: Marilyn Monroe
3. Marvin Gaye: Sexual Healing
4. The Jacksons: Show You The Way To Go
5. Bill Withers: Lovely Day
6. The Isley Brothers: Summer Breeze, Pt. 1
7. Billy Ocean: Suddenly
8. Boyz II Men: The Color of Love
9. Usher: Climax
10. TLC: Unpretty
11. Michael Bolton: How Am I Supposed To Live Without You
12. Billy Paul: Me and Mrs. Jones
13. Harold Melvin & The Blue Notes feat. Teddy Pendergrass: If You Don't Know Me By Now
14. Aretha Franklin: Skylark
15. Nina Simone: I Want A Little Sugar In My Bowl
16. Billie Holiday: I'm A Fool To Want You
17. Erma Franklin: Piece of My Heart
18. Etta James: Hold Me (Just A Little Longer Tonight)

4. CD
1. Elvis Presley: Love Me Tender
2. Frank Sinatra: When You 're Smile (The Whole World Smiles With You)
3. Journey: Don't Stop Believin'
4. Bonnie Tyler: Total Eclipse of The Heart
5. Meat Loaf: Two Out of Three Ain't Bad
6. Van Morrison: Have I Told You Lately
7. Andy Williams: Moon River
8. Dolly Parton: Here You Come Again
9. Tony Bennett: The Way You Look Tonight
10. Johnny Cash With June Carter Cash: It Ain't Me, Babe
11. Barry Manilow: Mandy
12. Julio Iglesias: Volver A Empezar (Begin The Beguine)
13. Art Garfunkel: I Only Have Eyes For You
14. Harry Nilsson: Without You
15. Jeff Buckley: Hallelujah
16. Roy Orbison: Crying
17. Harry Belafonte: Land of The Sea and Sun
18. Leonard Cohen: Famous Blue Raincoat
19. Doris Day: Move Over Darling
20. Eric Carmen: All By Myself

Balajti Péter

2016. 08. 06. 19:38

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Ultimate Voices /4CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Ultimate Voices /4CD/ (Sony Music)