Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Barbra Streisand: Encore (Sony Music)

Barbra Streisand - Barbra Streisand: Encore (Sony Music)

Egy zenés filmekből is ismert színésznő dalra fakad – hallottunk már ilyet. Az sem példa nélküli, hogy egy kollégával duettet énekel. Az viszont egészen rendhagyó, hogy egy teljes nagylemezt töltsön meg tucatnál is több filmsztár vendégszereplésével. Az amerikai musical nagyasszonya, Barbra Streisand erre vállalkozott.

Nekünk európaiaknak a musical szó hallatán Sir Andrew Lloyd Webber, Claude-Michel Schönberg, Gérard Presgurvic vagy Sylvester Levay neve és munkái, dallamai jutnak az eszünkbe. Tegyük hozzá, joggal. Ezzel szemben a New York-i Barbra Streisand – érthető módon – Amerika meghatározó Broadway-szerzői és azok ünnepelt darabjai közül szemezgetett. Így került végül többek közt Stephen Sondheim, Rodgers & Hammerstein, Irving Berlin vagy éppen Marvin Hamlisch egy-egy szerzeménye a korongra, melyen a művésznő partnerei között több olyan sztárt is találunk, akik nem először bizonyítják: tudnak énekelni. Anne Hathaway és Hugh Jackman A nyomorultak musical filmváltozatában játszott kulcsszerepet, Patrick Wilson Az operaház fantomja Joel Schumacher rendezte musicalmozijában keltette életre a hősszerelmes Rault, Jamie Foxx pedig  a Ray-ben, a Dreamgirls-ben és az Annie 2014-es filmváltozatában is énekelt már. Antonio Banderas a Desperadót tette emlékezetessé a Los Lobos-szal közös Canción Del Mariachival, s ne feledjük, Madonna mellett remekelt az Evitában, míg Chris Pine a Vadregény című musical szélesvásznú változatában domborított. Ugyanakkor Alec Baldwin a Mindörökké Rockban, Melissa McCarthy pedig a Tammy-ban fakadt dalra, míg Seth MacFarlane, a Ted mozik írója és a címszereplő eredeti hangja a karácsony környékén mozikba kerülő Énekelj! című számítógép animációs mozi egyik meghatározó szereplőjének hangját kölcsönözve dalol. A Star Wars: Az ébredő Erőből ismert Daisy Ridley viszont gyakorlatilag ezen a lemezen mutatja meg először énekesi oldalát, s akad egy Jolly Joker is: Anthony Newley. A főként tévésorozatokból ismert alkotó ugyanis társszerzője a The Roar of The Greasepaint – The Smell of The Crowd című musicalnek, s mivel 1999-ben elhunyt, ezért a technika segítségével énekelhetett vele duettet Barbra, az általa jegyzett darabból.

Szóval ne lepődjünk meg, ha európai fülnek ez a gyűjtemény egy kissé túl negédes, igaz, egyes esetekben erre magyarázat az adott mű születési dátuma, például a Right This Way 1938-ban debütált, s a dalok forrásául szolgáló művek többsége annyira ismeretlen hazánkban, hogy magyar címük sincs. Kivételként máris erősíti a szabályt a My Fair Lady, azon kívül viszont csak a Tánckar, az Annie, a mesterlövész és a Muzsika hangja csenghet ismerősen. S tegyük gyorsan hozzá, pont e Broadway musicalekből valók a kellemes meglepetések. A nyitódal, az At The Ballet a Tánckarból rögtön egy négyszereplős mutatvány, igaz, Bradley Cooper nem fakad dalra, csupán utasítja a meghallgatáson részt vevőket, akiket Barbra mellett a stúdiómunkák idején gyermeket váró Anne Hathaway, és a Star Wars: ébredő Erő üdvöskéje, Daisy Ridley keltenek életre. A Right This Way ésa My Fair Lady egy-egy tételéből született egyvelegben Chris Pine is minden tőle telhetőt megtesz Streisand mellett, aki a kora alapján a nagymamája lehetne. A muzsika hangjából való Climb Ev'ry Mountain egészen különlegesen hangzik a musicaleken edződött Barbra és a soulos hajlításokkal operáló Jamie Foxx jóvoltából, ám a csúcs egyértelműen Barbra Streisand és Melissa McCarthy kettőse, az Anything You Can Do. Említésre méltó még a Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me), ahol a csak felvételről hallható szerző-előadó, Anthony Newley előadásához kellett idomulnia a művésznőnek, s az Alec Baldwinnal énekelt The Best Thing That Ever Has Happened is dicséretet érdemel.

Barbra hangján ugyan az erőteljes kiénekléseknél hallani a kort, végtére is 74 éves, de a visszafogottabb részeknél még mindig elbűvölő. Ha egy kicsit több, Európában is ismert slágernek jutott volna hely, magasabb osztályzat járna, így viszont csak közepest kap az Encore.

Tracklista:
1. Barbra Streisand & Anne Hathaway & Daisy Ridley & Bradley Cooper: At The Ballet
2. Barbra Streisand & Patrick Wilson: Loving You
3. Barbra Streisand & Anthony Newley: Who Can I Turn To (When Nobody Needs Me)
4. Barbra Streisand & Alec Baldwin: The Best Thing That Ever Has Happened
5. Barbra Streisand & Hugh Jackman: Any Moment Now
6. Barbra Streisand & Melissa McCarthy: Anything You Can Do
7. Barbra Streisand & Seth MacFarlane: Pure Imagination
8. Barbra Streisand & Antonio Banderas: Take To The World
9. Barbra Streisand & Chris Pine: I'll Be Seeing You/I've Grown Accustomed To Her Face
10. Barbra Streisand & Jamie Foxx: Climb Ev'ry Mountain

Balajti Péter

2016. 10. 06. 22:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Barbra Streisand: Encore (Sony Music) cikk képei
Barbra Streisand - Barbra Streisand: Encore (Sony Music)