Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015 /2DVD/ (FalconMedia)

Ákos - Ákos: Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015 /2DVD/ (FalconMedia)

Pályafutása egyik, ha nem legfontosabb két koncertje előtt állt Ákos 2015 decemberében. Az énekessel szemben brutális erejű, lejárató sajtótámadás indult, melynek részeként egyes médiumok azt is felvetették, aki nem ért egyet a – kiforgatott – kijelentésével, az tiltakozásképpen váltsa vissza a koncertjegyét. S hogy ezután mi történt? Egyetlen belépőt sem váltottak vissza, a két est anyagából készült koncertfilm pedig a MAHASZ Top 40 első helyén startolt.

2015. december közepén szeretetünnepre készült Ákos, ám ezúttal bármennyire is a maximumot adta, mintha ő kapott volna többet: közönsége hűsége és szeretetdemonstrációja bizony az est végén könnyeket csalt a szemébe... Ahogy a kiadvány címe sem véletlen: Veletek vagyunk! A háromtételes nyitányt követő köszöntés során a nagyérdemű a fenti mondat folyamatos skandálásával fojtotta Ákosba a szót.
A koncertfilm ugyanakkor a fenti két momentumot leszámítva egyáltalán nem emlékeztet arra a súlyos időszakra. Sőt! Minden idők egyik legerősebb Ákos-repertoárja csendül fel, hibátlan előadásban, egészen parádés újrahangszerelésekkel és egyvelegekkel tarkítva, melyet Juhász Viktor rendező maximális elismerést érdemlő módon vitte filmre.
Egy jó koncertfilm ismérve, hogy a jelenlévők számára igyekszik visszaadni az ott átélt hangulatot, megfejelve olyan egyedi pillanatokkal és látószögekkel, pár másodperces finomságokkal, melyek tudat alatt is fokozzák az élményt, a vágásnál pedig precízen ügyel a dalok felépítésére, tempójára, hangulatára. A Veletek vagyunk koncertfilmben mindez megtalálható. Gondosan adagolt közelik, színpadképek, sokatmondó nézői reakciók, gigantikus látványelemek fent (LED-fal és LED-gömb) és emberi léptékű apróságok lent – szív-alakban világító gyűrű, egy dalszövegeket éneklő lány elé becsúszó csókot váltó pár – teszik teljessé a feszesre vágott, 115 perces felvételt.

Bár Ákos mindig is nyitott volt a technikai újdonságokra, s két Blu-Ray-jel is büszkélkedhet, a hazai piac nem tűnt elég nyitottnak a nagy felbontású médiumra, így a mostani anyag is csak DVD-n látott napvilágot. Ugyanakkor a digipack csomagban minden extra a második korongra került, hogy az első lemezen a lehető legjobb audiovizuális pompájában szerepelhessen az koncertfilm. A valós szélesvásznú, erőteljes színekkel operáló, részletgazdag kép minősége kapcsán legyen elég annyi, hogy a formátum átlagos másodpercenkénti 5 Mbithez képest a cucc 7,5–8 megabittel büszkélkedik, a hangnormák között pedig Dolby sztereó, Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es áll rendelkezésre, melyhez dal- és összekötő szövegeket is tartalmazó magyar felirat választható.

A koncertfilm gerincét a tavaly szeptemberben megjelent Még egyszer című lemez adja, az album 13 tétele közül tizenegy csendül fel, többek közt a MAHASZ Single Top 40-es listáján első helyen végzett Újrakezdhetnénk, az Igazán, az Ébredj mellettem és az Ugyanúgy, valamint a listára szintén felkerült Átölel és Még egyszer. A friss szerzemények tökéletesen átszövik a közel kétórás műsort, melyben olyan Bonanza Banzai-klasszikusok is felcsendülnek, mint az Induljon a banzáj, a Nincsen magyarázat, A Megváltó, az 1984, a Búcsúdal és a Valami véget ér. Utóbbi két tétel sajátos egyveleg formájában szól, míg A halál dalol a Depeche Mode World In My Eyes, a Monumentum pedig a Soft Cell Tainted Love című klasszikusával összefűzve hallható. Továbbá a BB-s Nézz rám a DM Master & Servant-jével és Ákos Ilyenek voltunk című kulcsnótájának mixével lepi meg a nézőt. Az izgalmas újrahangszerelések egyébként nem csak a megpiszkált külföldi slágerekhez igazított nótáknál érhetőek tetten, például egészen különleges A Megváltó karácsonyi harangjátékos kísérete.

Ákos zenekarának tagjai közül Bánfalvi Sándor klasszikus gitárra cseréli a dobszerkót az Átölel című dal során, a billentyűk mögött bűvészkedő Lepe pedig nem csak az Átölel idejére ragad basszusgitárt, de az Ébredj mellettem, a Nincsen magyarázat, a Csináld úgy és az 1984 című nóták alatt is húros hangszeren játszik. A Főhős pedig nem csak énekel, de előszeretettel ragad gitárt és olykor dobverőt. Hauber Zsolt ugyan marad a szintiknél, ám az ő esetében az is öröm a rajongók számára, hogy a Bonanza Banzai után újra Ákossal zenél.

Dupla Aréna, dupla lemez: a második DVD-n sorakozó extrák első csokrában a Még egyszer című album öt, szélesvásznú klipje, valamint az Ugyanúgy című EP-n szereplő, Demjén Ferenc közreműködésével rögzített Helyreigazítás szöveges videója kapott helyet LPCM sztereó hangsávval. A videókat egyszerre és külön-külön is lejátszhatjuk, ráadásul az utóbbi opcióval – sok más kiadvánnyal ellentétben – tényleg csak az adott videó látható, utána újból az almenüben találjuk magunkat.

A színfalak mögött részben négy kisfilm sorakozik, közülük az Így készült a Még egyszer 360 fokos klipje teljességgel semmitmondó, az Ugyanúgy klipforgatásának pedig egyetlen érdekessége, hogy kiderül, hány helyszínen és mennyi ideig készült az alig négyperces zenés kisfilm.
A Lemezfelvétel a stúdióban című tizenhat perces összeállításban bepillanthatunk a Demjén Rózsival közös munkába, kiderül, hogy is született az adott szerzemény és miként került képbe a legendás énekes. Belefülelhetünk a sokszínű háttérének születésébe, Ákos rágitározik az Ártatlan című nótára, de szó esik A Cég című szerzemény formálódásáról és annak is tanúi lehetünk, milyen az, amikor az Átölel még szöveg nélkül szól...
A tizenhárom perces koncert kulisszatitkai rögtön azzal indít, ami a koncertfilmben szinte egyáltalán nem kapott helyet: a sárdobálással generált helyzetről, s az adott körülmények közötti színpadra lépésről. Ákos arról is mesél, mennyire más lett a két egymást követő napon adott koncert. Szóba kerül, hogy mennyit próbáltak a fiúk, akik még az utolsó napokban is változtattak a repertoáron, alaposan feladva a leckét a dalokhoz készülő vizuál-felelősöknek. A produkciós vezető szavaiból kiderül, tényleg menet közben született meg a 2014-es és 2015-ös Aréna koncertek duplázása, de – egy-egy érdekes adalék erejéig – szóhoz jut a látvány, a fény-, a hang- és a hangszertechnikus, sőt, a stylist is. Például ki gondolta volna, hogy a színpadon állók mind-mind más, személyre szabott beállítással hallják a produkciót a fülhallgatójukban?!
 
Ákos 2016 decemberében ismét az Arénába vonul, ahova egy vadonatúj koncertmenüvel készül, ám az biztos, hogy a Dupla Aréna 2015-tel alaposan feladta a leckét magának. Csillagos ötös.

Tracklista:
1. DVD
1. Intro/Ez az a tánc
2. Még egyszer
3. Induljon a banzáj
4. Hűség
5. Minden most kezdődik el
6. Kedvesnővérek
7. Ártatlan
8. A halál dalol/World In My Eyes
9. Tainted Love/Monumentum
10. Ébredj mellettem
11. Indiántánc
12. Calypso
13. Új törvény
14. A Megváltó
15. Átölel
16. Igazán
17. Veled utazom
18. A Cég
19. Nincsen magyarázat
20. A fénybe nézz
21. Csináld úgy
22. Nézz rám/Master & Servant/Ilyenek voltunk
23. Az utolsó hangos dal
24. Újrakezdhetnénk
25. 1984
26. Búcsúdal/Valami véget ért
27. Ugyanúgy
28. Adjon Isten...

2. DVD
Klipek
1. Újrakezdhetnénk
2. Igazán
3. Ébredj mellettem
4. Még egyszer
5. Ugyanúgy
6. Helyreigazítás

A színfalak mögött
1. A koncert kulisszatitkai
2. Lemezfelvétel a stúdióban
3. Így készült a Még egyszer 360 fokos klipje
4. Ugyanúgy klipforgatás

Balajti Péter

2016. 10. 11. 21:52

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015 /2DVD/ (FalconMedia) cikk képei
Ákos - Ákos: Veletek vagyunk – Dupla Aréna 2015 /2DVD/ (FalconMedia)