Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Simon and Garfunkel: The Concert In Central Park – Luxus változat /DVD+CD/ (Sony Music)

Simon And Garfunkel - Simon and Garfunkel: The Concert In Central Park – Luxus változat /DVD+CD/ (Sony Music)

Félmilliónál is többen voltak kíváncsiak a New York-i páros ingyenes jótékonysági bulijára a „hátsókertben”. Igaz, ennek idén 35 éve. A jubileum kapcsán remasterelték és egyetlen tokba pakolták a sokszoros platinalemez hanganyagát és az estről készült filmet, melyekre csak azt lehet mondani: időtlen csodák.

A két New York-i srác nagy találkozása és közös zenélése eredményeképpen 1964-ben látott napvilágot az első Simon & Garfunkel feliratú nagylemez, a Wednesday Morning, 3 A.M., melyet a következő hat esztendőben további négy sorlemez követett, s nyert általuk új értelmet a folk zene. Mondhatni, a csúcson hagyták abba, hiszen legutolsó albumuk, az emblematikus című Bridge Over Troubled Water hihetetlen mennyiségben fogyott és egy sor slágerlistán tarolt. Dalaik kiállták az idők próbáját, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a közös stúdiózás után egy évtizeddel színpadra állva és néhány csemegét leszámítva a régi dalaikat leporolva olyan koncertet adtak a Central Parkba, melyre még az óvatos becsléseket is jócskán meghaladó embertömeg volt kíváncsi. Az ott forgatott filmre azonnal lecsapott az HBO, s a néhány hónappal később dupla nagylemezen kiadott koncertfelvétel számos toplistán az első helyen végzett, de szépen fogyott a műsor videokazettán és DVD-n is.

Ezúttal a CD és a DVD egy csomagban kapott helyet egy 24 oldalas füzettel megfejelve, melyben sok archív fotó, az egykori eredeti plakát lenyomata, valamint a The Late Great Johnny Ace kivételével az est során felcsendülő összes dal szövege megtalálható. Utóbbi extra kifejezetten jól jön, ha együtt szeretnénk énekelni az előadókkal.

Az egyszerű és nagyszerű koncertanyag titka Paul Simon szerzői zsenialitásában és előadókészségében, valamint Art Garfunkel énekhangjában rejlik. Ahogy az a 4:3-as képarányú, a kor tévés technikai korlátait jól példázó (bár egyes közelik kifejezetten jól mutatnak) koncertfilmből kiderül, a háztetőt imitáló színpadkép elemei között, közel tucatnyi kísérőzenész társaságában őszintén daloló duó lezser megjelenéssel, sztárallűrök és látványos koreográfiák és egyéb show-elemek nélkül húsznál is több nótával nyújt felejthetetlen élményt.
Az LPCM sztereó és Dolby Digital 5.1-es keverésben egyaránt elérhető repertoárban számtalan slágernek jutott hely, elég csak a Diploma előtt című moziból ismerős, az estet indító Mrs. Robinsonra gondolni vagy ott a már említett egykori albumcímadó Bridge Over Troubled Water, no meg a The Boxer és természetesen a záróakkordnak szánt The Sound of Silence. Igaz, a nagy ovációra való tekintettel végül ráadásként újra lenyomták a Late In The Eveninget, ám az csak a DVD-n hallható, ahogy Paul Simon koncertmenüből erősen kilógó The Late Great Johnny Ace-e is, melynek előadása közben egy színpadra felrohanó rajongó zavarta meg a produkciót. E két tétel már az eredeti koncertlemezeken sem kapott helyet, a CD maximális játékidejét is túllépte volna, s igazából nem hiányoznak a hanghordozóról.
Csodákból ugyanis bőven jut: a további kislemeznóták közül felcsendül a Homeward Bound, a Scarborough Fair/Canticle, valamint a B-oldalakról a The 59th Street Bridge Song, az April Come She Will és az Old Friends/Bookends Theme. Meglepetésként megkapjuk az Everly Brothers klasszikusát, a Wake Up Little Susie-t, Paul Simon Kodachrome-jával ötvözött Chuck Berry-tutit, a Maybellene-t, továbbá a Gallagher & Lyle duó-jegyezte A Heart In New Yorkot.

Az est során ráadásul nem egy olyan tétel hallható, mely később Paul Simon-kislemezen vált sikerré: a 50 Ways To Leave Your Lover, a Still Crazy After All These Years, továbbá a koncerten közösen énekelt Late In The Evening, Slip Slidin' Away és a Me and Julio Down By The Schoolyard.
Az egyenlőség jegyében Paul mellett Art is három tétellel szólózik: varázslatos az April Come She Will, felemelő a Bridge Over Troubled Water, s meglepően friss és stílusos az alig egy hónappal a koncert előtt megjelent Gallagher & Lyle-féle A Heart In New York feldolgozása.

A The Late Great Johnny Ace-t leszámítva hihetetlenül kerek és egységes az egész est, még úgy is, hogy olyan tételek hiányoznak, mint a Cecilia, az I am a Rock, a Bangles által feldolgozott Hazy Sade of Winter, no meg a páros által is kölcsönzött El Condor Pasa. A koncertről pedig mindent elmond a The Sound of Silence, mely nem a jól ismert 1966-os zenekari kísérettel, hanem a két évvel korábbi, kizárólag gitárral megtámogatott változatban csendül fel a két előadó énekével, akiket hihetetlen ovációval támogat meg az „In The Naked Light I Saw Ten Thousand People, Maybe More” (A csupasz fényben tízezer vagy még több embert láttam) dalszövegrésznél magára ismerő félmilliós tömeg. Felejthetetlen műsor – szívvel és szenvedéllyel. Csillagos ötös.

Tracklista:
DVD
1. Mrs. Robinson
2. Homeward Bound
3. America
4. Me and Julio Down By The Schoolyard
5. Scarborough Fair/Canticle
6. April Come She Will
7. Wake Up Little Susie
8. Still Crazy After All These Years
9. American Tune
10. Late In The Evening
11. Slip Slidin' Away
12. A Heart In New York
13. The Late Great Johnny Ace
14. Kodachrome/Maybellene
15. Bridge Over Troubled Water
16. 50 Ways To Leave Your Lover
17. The Boxer
18. Old Friends/Bookends Theme
19. The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)
20. The Sound of Silence
21. Late In The Evening (Reprise)

CD
DVD
1. Mrs. Robinson
2. Homeward Bound
3. America
4. Me and Julio Down By The Schoolyard
5. Scarborough Fair/Canticle
6. April Come She Will
7. Wake Up Little Susie
8. Still Crazy After All These Years
9. American Tune
10. Late In The Evening
11. Slip Slidin' Away
12. A Heart In New York
13. Kodachrome/Maybellene
14. Bridge Over Troubled Water
15. 50 Ways To Leave Your Lover
16. The Boxer
17. Old Friends/Bookends Theme
18. The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)
19. The Sound of Silence

Balajti Péter

2016. 10. 14. 19:18

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Simon and Garfunkel: The Concert In Central Park – Luxus változat /DVD+CD/ (Sony Music) cikk képei
Simon And Garfunkel - Simon and Garfunkel: The Concert In Central Park – Luxus változat /DVD+CD/ (Sony Music)