Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Leonard Cohen: You Want It Darker (Sony Music)

Leonard Cohen - Leonard Cohen: You Want It Darker (Sony Music)

Búcsúzni csak szépen: ember tervez, Isten végez. Ám Leonard Cohen még lehetőséget kapott, hogy nyolcvanon túl elkészíthesse és meg is élhesse tizennegyedik sorlemeze megjelenését. A címadó nyitódal refrénjének Készen állok, Uram! sora felerősödik a művész 2016. november 7-én bekövetkezett halála kapcsán.

A hatvanas évek végén indult pályafutásakor ontotta úgy a dalokat a kanadai születésű költő-dalszerző-előadó, mint az elmúlt esztendőkben. Igaz, a pletykák szerint Leonard Cohent csúnyán meglopta egykori menedzsere, ám rosszindulatúság lenne azt állítani, hogy a művész pusztán anyagi okok miatt fordult újra az alkotás felé. A 2012-es Old Ideas, a két évvel későbbi Popular Problems és a napokban megjelent You Want It Darker is számos toplistán jobban szerepelt, mint a korábbi albumai. Régi és új dalait pedig az ezredforduló után élőben is bemutatta: bő egy teljes éven át tartó világturnéja során korát meghazudtoló sokórás fellépéseken teremtett különleges légkört, az esteken készült koncertfilmek pedig jól példázták elhivatottságát, illetve a közönségével szembeni alázatát és szeretetét.

Új és egyben utolsó albumán a dalszövegeket is jegyző művész azzal a Patrick Leonarddal dolgozott együtt, akivel közel egy évtizede készített dalokat, s aki korábban Madonnától Elton Johnon át a Pink Floydig és a Bon Joviig számos művész és együttes sikere körül bábáskodott. A You Want It Darker címadó tétele szintén közös büszkeség, a szöveget ezúttal is Leonard Cohen jegyezte, ráadásul a pároshoz csatlakozott a művész fia, Adam Cohen, aki emellett számos más tételt producerként vitt a korongon, s a minimalista hangszerelésű felvételeket gitárjátékával színesítette.

A slágergyanús címadót a melankolikusan varázslatos Treaty követi, mely végül a zárótételben is visszaköszön, kissé suta, mégis működő keretet adva a korongnak. Az On The Level zenei alapja az REM Everybody Hurts-ét idézi, míg az énektéma, s a női énekkíséret a klasszikus Cohen-művek sorába viszi a szerzeményt.
Egy egész élet munkája, érzelmei, mélységei és magasságai, no meg bölcsessége összegződik a Leaving The Table-ben, a Hallelujah orgonája tölti meg az If I Didn't Have Your Love-ot, s a klezmerzene hagyományai járják át a Traveling Light-ot.
Gregorián kórus és érzelmes hegedű ad randevút egymásnak a It Seemed The Better Way-ben, a Steer You Way pedig – vonós játékosságával – George Gershwin Kék rapszódiáját idézi meg, hogy aztán a már említett Treaty melódiáját hozza vissza: az instrumentálisba hajló változat utolsó háromnegyed percében hallható csak Leonard Cohen. Az azt követő csend pedig hagyja, hogy a hallgató elidőzhessen a lemez által belőle kiváltott gondolatok és érzések között, melyre a rohanó hétköznapokban valahogy sosem jut idő.

A mester minden szempontból utolsó albuma méltó befejezése egy egészen különleges zene-költői életútnak. Csillagos ötös.

Tracklista:
1. You Want It Darker
2. Treaty
3. On The Level
4. Leaving The Table
5. If I Didn't Have Your Love
6. Traveling Light
7. It Seemed The Better Way
8. Steer Your Way
9. String Reprise/Treaty

Balajti Péter

2016. 11. 17. 22:12

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

q-rious 2016. 11. 19. 19:18
Csak a pontosság kedvéért: az a világturné nem egy, hanem 5 éven át tartott, 2008 májusától 2013 decemberéig, és az öt év alatt több mint 370 koncertet adott.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Leonard Cohen: You Want It Darker (Sony Music) cikk képei
Leonard Cohen - Leonard Cohen: You Want It Darker (Sony Music)