Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra: The Wonder of You (RCA/Sony Music)

Elvis Presley - Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra: The Wonder of You (RCA/Sony Music)

A Rock'N'Roll királya halála után közel négy évtizeddel is képes a listavezető pozíció megszerzésére az Egyesült Királyságban. A 2015-ös If I Can Dream című, az eredeti énekhangsávokat a Royal Philharmonic Orchestra támogatásával újraértelmező válogatás sikerét követően borítékolható volt a folytatás, mely sokkal jobban szól, mint azt az ember elsőre gondolná.

1977 óta nincs közöttünk Elvis Presley, aki szalagokon őrzött énekhangja által halhatatlan, sőt, a stúdióguruk révén folyamatos megújulásra képes. 2001-ben Junkie XL készített remixet az A Little Less Conversationből, két évvel később Paul Oakenfold dolgozta meg a Rubberneckin'-t, 2010-ben pedig a Cirque du Soleil állított emléket a sztárnak, melyhez egy egész lemeznyi dalát szabták újra. Mindezek után talán nem meglepő, hogy a projektek sorában idővel a filharmonikusok is felbukkantak, s a 2015-ös If I Can Dream sikerét követően idén elkészült a folytatás is: a címadó The Wonder of You mellett tizenkét, gondosan válogatott felvétel és egy poszthumusz duett-ráadás került a friss korongra.

Bár a produkció elég sokkolóan indul, mivel az első közel húsz másodpercet a The Royal Philharmonic Orchestra uralja, azt az érzetet keltve, hogy jelenlétük több mint domináns lesz, mindezt az első zongorahangok, a feszes ritmust diktáló dob és Elvis éneke cáfolja meg: A Big Hunk O' Love azonnal a buli közepébe rántja az embert, a méltatlanul kevéssé ismert I've Got A Thing About You Baby című kis tuti kapcsán pedig egyértelművé válik, hogy a filharmonikusok csak diszkrét színesítésül szolgálnak Elvis, a fúvósok és a ritmusszekció mögött.

A hangzás baromi jó, s a dalok felépítésére sem lehet panasz, mintha csak egy egész estés fellépés egyik felvonása szólna! Bár Presley a koncertjein előszeretettel játszotta pörgős változatban az itt normál tempóban hallható Suspicious Minds, azért így is lehet rá táncolni, akárcsak az azt követő, meglepően hosszú lassú blokkot indító Don't-ra, melyet az egy fokkal gyorsabb I Just Can't Help Believin' követ.

Elvis szédületes énektudásáról többek közt a refrénnél cseppet karácsonyi motívumba csúszó Just Pretend tesz tanúbizonyságot, mely ráadásként duett-formájában is szerepel a lemezen: s a királyhoz választott német Helene Fischer meglepően komolyan igyekszik helyt állni. S ha már a karácsony szóba került, remek választás az alkotók részéről, hogy szerepeltették az ünnephez köthető Amazing Grace című gyöngyszemet. Más kérdés, hogy ebben a sokdalos lírai-részben, ahol még a Starting Today-nek is jutott hely, a Love Letters már túl sok és kifejezetten csöpögős is, így ez utóbbi helyére bármely feszesebb felvétel jó lett volna az A Little Less Conversationtől kezdve a Devil In Disguise-on át a Hound Dogig.

Elvis country oldalát a Kentucky Rain képviseli, melyet sajnos egy újabb líra, a Memories követ, ám a finálé újra erős: a Pet Shop Boys által is sikerre vitt Always On My Mindot zseniálisan vezeti fel a Let It Be Me, zárásként pedig a címadó The Wonder of You bizonyítja: Elvis a király!

A szerkesztők sajnos túlzásba estek a visszafogott dalok terén, két-három lírai tételt gond nélkül lecserélhettek volna például a You Don't Have To Say You Love Me-ra, az All Shook Up-ra vagy a Viva Las Vegas-ra, elég gazdag az Elvis-repertoár ahhoz, hogy ezekből kellene tartalékolni egy esetleges újabb folytatásra. Ugyanakkor a koncepció, a filharmonikusok alázata, a keverés és a kivitelezés elismerésre méltó, hihetetlenül részletgazdagon és élettel telve szól a legenda. Utóbbiak miatt billen a mérleg nyelve az öt alá felé.

Tracklista:
1. A Big Hunk O' Love
2. I've Got A Thing About You Baby
3. Suspicious Minds
4. Don't
5. I Just Can't Help Believin'
6. Just Pretend
7. Love Letters
8. Amazing Grace
9. Starting Today
10. Kentucky Rain
11. Memories
12. Let It Be Me
13. Always On My Mind
14. The Wonder of You
Bonus Track:
15. Just Pretend (duett Helene Fischerrel)

Balajti Péter

2016. 11. 25. 12:13

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra: The Wonder of You (RCA/Sony Music) cikk képei
Elvis Presley - Elvis Presley With The Royal Philharmonic Orchestra: The Wonder of You (RCA/Sony Music)