Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

The Piano Guys: Uncharted /Luxus kiadás: CD+DVD/ (Sony Music)

The Piano Guys - The Piano Guys: Uncharted /Luxus kiadás: CD+DVD/ (Sony Music)

Továbbra is hű azon hagyományaihoz a komoly-, a film- és a könnyűzenét vegyítő, 2010-ben alakult amerikai formáció, hogy minden esztendőben új anyaggal rukkolnak elő. Ráadásul ezúttal énekes produkció is került a felvételek közé. A közel egyórás DVD-vel megfejelt bővített változat többek közt két olyan klipet nyújt, melyek zenei alapja a CD-ről hiányzik.

A becsapós nevű The Piano Guys, azaz a zongorás fiúk mindössze egy zongoristát számlál, Jon Schmidtet. Mellette Steven Sharp Nelson fűrészeli a csellót. S bár mindketten dalszerzők is, akad még egy zenefelelős: a dalszerző-zenei producer Al van der Beek személyében. Az i-re a pontot a videós-producer Paul Anderson teszi fel, elég csak rápillantani a DVD-n található The Jungle Book/Sarabande, az Indiana Jones and The Arabian Nights vagy a Fight Song/Amazing Grace klipjeire: bámulatosak! Ám ne rohanjunk ennyire előre!

Jól bevált módszere a fiúknak, hogy két, időben igencsak eltérő zenei világot ötvöznek, gondoljunk csak a Mission: Impossibile témáját Mozarttal vagy a Jégvarázs című mozi kulcsdalát Vivaldival vegyítő munkáikra gondolni. Ezúttal még magasabbra emelték a lécet: Rachel Platten több országban is listavezető Fight Songját nem csak a klasszikus karácsonyi Amazing Grace-szel, de a tradicionális skót Scotland The Brave-vel is sikeresen összegyúrták. Ráadásul a Fight Song társszerzőjétől, Dave Bassett-től egy másik dal is szerepel a lemezen: a The Piano Guys első, énekes dala, az Okay, melyben a zenei producer, Al van der Beek ragad mikrofont, erőteljesen megcélozva a könnyűzenei rádiókat! A nóta egyébként jó esélyekkel indul, hiszen a Justin Timberlake-féle Can't Stop The Feeling típusú dalok sorát erősíti. Egyébként a fiúk e tekintetben biztosra mentek: a Trollok című mozi slágerét, Justin Timberlake Can't Stop The Feelingjének csellós-zongorás változatát is elkészítették és felpakolták a lemezre.
Napjaink sikerei közül nem hiányzik a 2014-es, briliáns megszólalású Coldplay-átirat, az A Sky Full of Stars, mely Chris Martin éneke nélkül is hihetetlenül működik, s Adele 2015-ös listavezetője, a Mozart Lacrimosájával megbolondított Hello.

A komolyzene világát képviseli Händel – a leírás szerint a Disney-féle Dzsungel könyvével házasított – Sarabandéja, bár a rajzfilm jól ismert dallamai alaposan elbújtak, s Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus szvitjét is megidézik az Indiana Jones-filmek zenei motívumaival nem túl szerencsésen átszőve. Ugyanakkor a Cseh Filharmonikusokkal megtámogatott, bő hatpercessé duzzasztott A Karib-tenger kalózai filmzenék egyvelegére nem lehet panasz.

A lemez harmadát saját szerzemények teszik ki, melyek egyáltalán nem borítják fel az album egységét : a keleties jegyekkel, játékos komolyzenei hatásokkal és klubzenék effektjeivel operáló, alig háromperces Celloopa kellemes meglepetés, de a Tour de France valahonnan ismerős hangzása, a Holding On tavaszt ígérő finomsága és a címadó, új cirkuszhoz illő zenevilágot megteremtő Uncharted is mind azt bizonyítják: a fiúk nem csak hangszereik és az ismert dallamok kombinálásának mesterei, de a zeneszerzésben szintén otthonosan mozognak.

Míg az egylemezes változat itt véget ér, a luxus kiadás egy DVD-vel fejeli meg az élményt. Utóbbi valós szélesvásznú képpel és LPCM tömörítetlen kétcsatornás hanggal bír, tartalma pedig két részre osztható. Az első csokorban nyolc plusz egy videóklip található, köztük három pazar látványorgia. Így a varázslatos mexikói történelmi területen, Chichén Itzán forgatott The Jungle Book/Sarabande, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című film emblematikus helyszínén, a jordániai Petrában rögzített Indiana Jones and The Arabian Nights, valamint a skót Eilean Donan kastélynál felvett Fight Song/Amazing Grace.
Mindezeknek közelébe sem ér az A Sky Full of Stars klipje, a trükkös-tükrös Hello/Lacrimosa videója, s a stúdióban filmezett Okay szösszenete (ennek létezik szöveges videója, mely szintén szerepel a DVD-n). A klipcsokrot ugyanakkor két további csemege is gazdagítja, melyek zenei anyag hiányzik a CD-ről. A természetben forgatott, a látványmozit finoman megidéző Jurassic Park Theme és a borítón hibásan szereplő, szójátékos I Want You Bach, mely a Jackson Five-féle I Want You Backet ütközteti Johann Sebastian Bach zenei világával.
A bő félórás klipgyűjtemény mellé kapunk egy húsz perces Így készültet, mely sajnos nem a The Jungle Book/Sarabande kulisszái mögé enged bepillantást, viszont megmutatja, hogy a Fight Song/Amazing Grace videója is számos kihívást tartogatott a készítőknek eső, vérszívók, kastélylátogatók és egy rossz manőver következtében leamortizált drón formájában.

A hagyományos CD is erősen ajánlott a crossover szerelmeseinek, ám a luxus változat a pazar klipek és extra daloknak köszönhetően egyenesen kötelező. Csillagos ötös.

Tracklista:
CD
1. Fight Song/Amazing Grace
2. A Sky Full of Stars
3. Hello/Lacrimosa
4. Okay
5. Themes From Pirates of The Caribbean
6. Celloopa
7. The Jungle Book/Sarabande
8. Holding On
9. Can't Stop The Feeling
10. Tour de France
11. Uncharted
12. Indiana Jones and The Arabian Nights

DVD
1. The Jungle Book/Sarabande
2. Indiana Jones and The Arabian Nights
3. A Sky Full of Stars
4. Hello/Lacrimosa
5. Jurassic Park Theme
6. Okay (szöveges videó)
7. Okay
8. I Want You Bach
9. Fight Song/Amazing Grace
10. Fight Song/Amazing Grace (Így készült)

Balajti Péter

2016. 12. 09. 13:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

The Piano Guys: Uncharted /Luxus kiadás: CD+DVD/ (Sony Music) cikk képei
The Piano Guys - The Piano Guys: Uncharted /Luxus kiadás: CD+DVD/ (Sony Music)