Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bródy János: Lesz még egyszer... Aréna, 2016. április 19. /DVD+2CD/ (GrundRecords)

Bródy János - Bródy János: Lesz még egyszer... Aréna, 2016. április 19. /DVD+2CD/ (GrundRecords)

Impozáns, kemény táblás könyv, a megszokottnál jóval vastagabb borítóval, s benne három és fél évtized hét sorlemezéből készült kivonat, no meg jó pár másoknak írt szerzemény – háromféle formában. Dalszövegek a kötetben, hang a dupla CD-n, kép-, hang- és szöveganyag a DVD-n. Átfogó csomag, megfelelő életkort kívánó tartalom.

Kívánságműsort rendezett az idén a hetedik x-et is behúzó dalszerző-énekes, Bródy János. Kerek születésnapja és idén megjelent új albuma kapcsán tavasszal az Arénában koncertet adó művész úgy  döntött, szavazza meg a közönség, mit szeretne hallani az esten. Az ötlet jónak tűnt, ám Tini nem számolt azzal, hogy túl sok szeretett dala van ahhoz, hogy az mindössze egyetlen esten helyet kaphasson... Végül 29 tételre sikerült szűkíteni a terjedelmes zenei óhajsort, melyek között az öt év szünet után 2016-ban megjelent Ráadás című album dalainak több mint fele helyet kapott.

A bő kétórás előadás valós szélesvásznú képpel, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hangkeveréssel került a korongra. E paraméterek már a fél évtizeddel ezelőtti koncertfilmnél is szerepeltek, ám a mostani kiadás komoly ráadása, hogy az összes dalszöveg feliratozható, így együtt énekelhetünk Bródy-val, aki olykor – a szerzői szabadság jegyében – el-eltér az eredeti változattól. Sőt, egy pazar zenei blokk erejéig teljesen átadja a helyét a jövő generációjának! A Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató első évadának első helyezettje, a zongorán varázsló Boros Mihály, a közönség által megszavazott abszolút győztese, a fuvolán fergetegesen játszó Lugosi Dániel Ali mellett a szintén szép eredményeket elért tini, a minden értelemben más húrokat pengető, hárfán remekelő Szauer Bianka mutatják meg, Bródy zenéje instrumentális változatban is működik, sőt: az ember egy egész estet meghallgatna belőlük...

Ám a jól ismert melódiák szöveggel másképp szólnak és egészen sokatmondóak: legyen szó a Személyi igazolvány című sajátos szerelmi vallomásról és önigazolásról, az Egy hétig tart ifjúkori románcáról, a nyugdíjas kort kétféle módon ábrázoló (Nyuggerdal, Felföldiné estéje) nótákról, vagy a politikai töltetű Ezek ugyanazokról, Birkaország, illetve a Kockázatok és mellékhatásokról... S ha már itt tartunk: Bródy még az ártatlannak tűnő Micimackóba is képes belecsempészni némi politikai és közérzeti csipkelődést, mely meglepően domináns az est során.
Akad még a felvételek között egykor pop-válogatott által énekelt hitvallás, Mindannyian mások vagyunk címmel és identitászavart kezelő üzenet (Szabadnak születtél), s persze egy sor olyan örök tétel, mint a Ha én rózsa volnék, a Filléres emlékeim, a Miért hagytuk, hogy így legyen, a Ne várd a májust, Az utcán (a másik oldalon) vagy a Földvár felé félúton.
A klasszikus Bródy zenevilág ráadásul esetenként hol magyar népzenei hatásokkal (Lesz még egyszer, Gyere édes, jöjj és korrumpálj), hol Republic-ot idéző hangzással (Te itt leszel majd mellettem, Édes életünk) operál.

A DVD-n egyébként találni egy hibát: az Engedd, hogy szabad legyek című nóta fejezetváltása nem az instrumentális felvezetéssel induló szám elejére esik – a CD-n szerencsére ez a malőr nincs, sőt!
Az est anyaga ugyanis nem csak a két extrával (köztük a Te itt leszel majd mellettem videoklipje, valamint Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Tolcsvay László, Szörényi Levente és Szabolcs születésnapi köszöntője) kiegészült DVD-n, de két cédén is a csomagba került, ráadásul a hanghordozókra különleges módon került fel a 29 tétel: mindegyik önállóan is meghallgatható, átvezető szövegek nélkül, profin megvalósított kezdéssel, illetve ügyes lekeveréssel. Így mindkét lemeznél akár egy-egy dalt, vagy több szerzeményből álló saját dalsorrendet is kialakíthatunk anélkül, hogy a más, egész estés koncertfelvételekre jellemző, a trackek közötti váltásnál érzékelhető, zavaró közönségzajban részünk lenne. Ez egy szó szerint ritka és igen értékes figyelmesség.

Bár a politikai vélekedésből a kelleténél több kapott helyet, ami a másképp gondolkodók számára zavaró lehet, s a DVD-n az egyik dal kezdésidőzítése hibádzik, egyéb negatívumot nem lehet a nemzetközi szinten is igen nívós külcsínnel és belső tartalommal bíró kiadványról mondani. Miközben a feliratozás és az est CD-kre való átültetése, a tucatnyi klasszikus és közel ugyanannyi ezredforduló után született szerzemény, no meg a Virtuózok szerepeltetése mind dicséretet érdemel. A kiadvány pedig csillagos ötöst.

Tracklista:
DVD
1. Személyi igazolvány
2. Hová tűntek azok az évek
3. Felföldiné estéje
4. Filléres emlékeim
5. Egy hétig tart
6. Földvár felé félúton
7. Édes életünk
8. Ezek ugyanazok
9. Újra ősz van már
10. Birkaország
11. Nyuggerdal
12. Szél hozott, szél visz el (előadja: Szauer Bianka, hárfa)
13. Kertész leszek (Boros Mihály, zongora)
14. Mama kérlek (Lugosi Dániel Ali, fuvola)
15. Ne várd a májust
16. Mit tehetnék érted
17. Te itt leszel majd mellettem
18. Micimackó
19. Gyere édes, jöjj és korrumpálj (közreműködik: Szekeres András)
20. Kockázatok és mellékhatások
21. Engedd, hogy szabad legyek
22. Szabadnak születtél
23. Ha én rózsa volnék
24. Magyarok közt európai
25. Lesz még egyszer
26. Miért hagytuk, hogy így legyen
27. Az utcán (a másik oldalon)
28. Mindannyian mások vagyunk
29. Élek, s hogy meddig...
+
Extrák:
Születésnapi köszöntők
Te itt leszel majd mellettem (klip)

1. CD
1. Személyi igazolvány
2. Hová tűntek azok az évek
3. Felföldiné estéje
4. Filléres emlékeim
5. Egy hétig tart
6. Földvár felé félúton
7. Édes életünk
8. Ezek ugyanazok
9. Újra ősz van már
10. Birkaország
11. Nyuggerdal
12. Szél hozott, szél visz el (előadja: Szauer Bianka, hárfa)
13. Kertész leszek (Boros Mihály, zongora)
14. Mama kérlek (Lugosi Dániel Ali, fuvola)

2. CD
1. Ne várd a májust
2. Mit tehetnék érted
3. Te itt leszel majd mellettem
4. Micimackó
5. Gyere édes, jöjj és korrumpálj
6. Kockázatok és mellékhatások
7. Engedd, hogy szabad legyek
8. Szabadnak születtél
9. Ha én rózsa volnék
10. Magyarok közt európai
11. Lesz még egyszer
12. Miért hagytuk, hogy így legyen
13. Az utcán (a másik oldalon)
14. Mindannyian mások vagyunk
15. Élek, s hogy meddig...

Balajti Péter

2016. 12. 23. 0:46

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

kissgy 2016. 12. 26. 14:35
Jézuska hozta. Nagyooooooooon jó! Köszönet érte!
VENDÉG 2016. 12. 27. 9:44
:)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bródy János: Lesz még egyszer... Aréna, 2016. április 19. /DVD+2CD/ (GrundRecords) cikk képei
Bródy János - Bródy János: Lesz még egyszer... Aréna, 2016. április 19. /DVD+2CD/ (GrundRecords)