Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Ultimate 80s Dance Party /4CD/ (Sony Music)

Válogatás - Válogatás: Ultimate 80s Dance Party /4CD/ (Sony Music)

Ha az a kérdés, mitől volt olyan nagy durranás a nyolcvanas évek, akkor e 68 nótás gyűjteményben ott a válasz – többszörösen is. A felvételek egy része tökéletes választás a szilveszteri bulihoz, mi több, a kollekcióban akad pár ritkaság, például Bonnie Tyler világbajnok dala, a Holding Out For A Hero bő hatperces remixe vagy Bill Withers '77-es Lovely Day-ének Ben Liebrand remixe 1988-ból.

Ha nem is tökéletes, fergeteges bulidalokban vitathatatlanul erős a négylemezes Ultimate 80s Dance Party címmel illetett kollekció. Jó néhány tétel akad, amiért három évtizeddel ezelőtt megrohamozták, s bizony ma is megtöltik az emberek a táncparkettet.
A pár nappal ezelőtt váratlanul elhunyt George Michael sikerduója, a Wham! a legsikeresebb-legpörgősebb nótájával, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában egyaránt listavezető Wake Me Up Before You Go-Go-val szerepel, az élők sorából szintén távozott Whitney Houston az első, tempós amerikai listavezetőjével, a How Will I Know-val rázza fel a nagyérdeműt, míg Harry Wayne Casey szójátékos nevű KC & The Sunshine Bandje a számos feldolgozást megélt kulcsnótával, a Give It Uppal van jelen.

S ha már feldolgozások: az Odyssey a hetvenes évekből való Going Back To My Roots című nótát porolta le és juttatta a Top 5-be 1981-ben, a Big Fun pedig hasonlóan járt el a The Jacksons Blame It On The Boogie-jával 1989-ben. A brit trió mögött egyébként az a Stock–Aitken–Waterman szerző- és producertrió állt, melynek egy sor korabeli előadó és formáció sokat köszönhet. Például a  gyűjteményben szereplő Rick Astley (Together Forever), Sinitta (Toy Boy) vagy a kebelcsoda Samantha Fox (Nothing's Gonna Stop Me Now). S ha már a meghatározó szerzőknél és hangzásnál tartunk: az Eight Wonder le sem tagadhatná, hogy az I'm Not Scared című slágerüket a Pet Shop Boys jegyzi, a dallam és a hangszerelés is Neil Tennant és Chris Lowe védjegye.
Igaz, nem csak a szigetország, de Németország és Olaszország is komolyan meghatározta Európa diszkóirányvonalát a nyolcvanas években. Előbbire tökéletes példa Dieter Bohlen, aki szintén sokakat juttatott arany-, illetve platinalemezhez, ám mindenekelőtt saját formációját, a Thomas Anders-szel közös Modern Talkingot vitte sikerre. Első, mindent elsöprő slágerük, a You're My Heart, You're My Soul szintén a válogatást erősíti, az italodiszkót pedig Spagna és a Call Me képviseli, melyet sokan csak az egykori Parabola című tévéműsor szignáljaként ismernek.

A nyolcvanas évek meghatározó zenéi a kor filmjeiben szintén fontos szerepet játszottak: elég csak a Dirty Dancingre gondolni, melynek top slágere, a Bill Medley & Jennifer Warnes előadásában ismert (I've Had) The Time of My Life az ezredfordulót követően még a Black Eyed Peas-t is megihlette. Vagy ott van Billy Oceantől a Get Outta My Dreams, Get Into My Car című siker, ami a nyolcvanas években stílusosan egy autós kamaszvígjátékot, A mazsolát, majd tavaly A 40 az új 20 című Ben Stiller–Naomi Watts mozit gazdagította.
S ne feledjük a két Oscar-díjra jelölt Gumiláb című Kevin Bacon mozit, melyből két szerzemény is kiállta az idők próbáját, hódított a filmszínházakon túl, s került fel e gyűjteményre. Kenny Loggins címadója, a Footloose számos országban listavezetővé vált, Bonnie Tyler Holding Out For A Herója pedig még ma is működik. Utóbbi tétel ráadásul nem a rádiókban előszeretettel pörgetett négy és félperces, s nem is a közel hatperces album változatban, hanem az utóbbinál is hosszabb, valódi ritkaságnak számító Club Mixben szerepel, ezzel is növelve az Ultimate 80s Dance Party értékét. Bár kevésbé ismert film és betétdal, de azért megérdemli a figyelmet: a nyolcvanas években készült Valami kis szerelem című moziban helyet kapó, a Furniture jegyezte, tök jó kis nóta, a Brilliant Mind, melynek hosszú változata is szerencsésen helyet követelt magának a pakkban.

Speciális változatokból egyébként akad még a kollekcióban, hiszen Bill Withers toplistás felvétele, a Lovely Day 1977-ben látta meg a napvilágot, annak Ben Liebrand-féle remixe, a lemezlovasok által nagy becsben tartott és máig előszeretettel pörgetett Sunshine Mix viszont '88-ban jött, látott és győzött. Szintén különlegesség a New Wave-es The Romantics-től a Talking In Your Sleep, mert bár a borítón nem tüntették fel, jó tudni, hogy az egykori amerikai listavezető John „Jellybean” Benitez parádés, 1988-as remixében szól! Ugyanakkor a Milli Vanilli gigasikerét, a Girl, You Know It's True-t jobb lett volna eredeti formájában közzétenni, a N.Y.C. Subway Remix ugyanis teljesen tönkreteszi a dalt...

A nyolcvanas évek meghatározó zenei irányzatai közé tartozott a ma is divatos hip hop (melyet a Run-D.M.C., a Rob'N'Raz és Leila K., valamint Rob Base & DJ EZ Rock képviselnek), valamint az egykor szebb napokat élt, számtalan hangmintával operáló Acid House – utóbbiból az S'Express és a Bomb The Bass ad hatásos ízelítőt.

Jó pont jár még Daryl Hall & John Oates Maneateréért, Matthew Wilder Break My Stride-jáért, Herbie Hancock Rockitjáért, a Toto, a Mr. Mister, a Dead Or Alive, Cyndi Lauper, Martika, a New Kids On The Block, a Boy Meets Girl, a Prefab Sprout, valamint Coldcut és Lisa Stansfield szerepeltetéséért. Ugyanakkor legalább ennyi, ha nem több produkció érthetetlenül foglalja az értékes helyet olyanok elől, mint például Michael Jackson (Bad, Beat It, Smooth Criminal), a The Bangles (Walk Like An Egyptian), illetve a Boney M. (Daddy Cool '86, Rivers of Babylon '88 Remix, Megamix)...

Szóval, az erős kezdést komoly visszaesés követi, holott egy kicsivel több odafigyeléssel csillagos ötös összeállítás is születhetett volna. Így viszont csak a különleges változatban felkerült csemegék mentik meg az Ultimate 80s Dance Party-t a közepes besorolástól. Négyes alá.

Tracklista:
1. CD
1. Whitney Houston: How Will I Know
2. Wham!: Wake Me Up Before You Go-Go
3. KC & The Sunshine Band: Give It Up
4. Matthew Wilder: Break My Stride
5. Odyssey: Going Back To My Roots
6. Tom Browne: Funkin' For Jamaica
7. Miami Sound Machine: Bad Boy
8. Rick Astley: Together Forever
9. Daryl Hall & John Oates: Maneater
10. Billy Ocean: Get Outta My Dreams, Get Into My Car
11. Aretha Franklin: Freeway of Love
12. Luther Vandross: I Really Didn't Mean It
13. Terence Trent D'Arby: Dance Little Sister
14. Cyndi Lauper: She Bop
15. Scarlet Fantastic: No Memory
16. Toto: Rosanna
17. Mr. Mister: Kyrie

2. CD
1. Bonnie Tyler: Holding Out For A Hero (Club Mix)
2. Boy Meets Girl: Waiting For A Star To Fall
3. Spagna: Call Me
4. Coldcut feat. Lisa Stansfield: People Hold On
5. Big Fun: Blame It On The Boogie
6. The Jacksons: Lovely One
7. Modern Talking: You're My Heart, You're My Soul
8. Dead Or Alive: You Spin Me Round (Like A Record)
9. Altered Images: Don't Talk To Me About Love
10. Eight Wonder: I'm Not Scared
11. Lisa Lisa & Cult Jam With Full Force: I Wonder If I Take You Home
12. Evelyn „Champagne” King: Love Come Down
13. Five Star: The Slightest Touch
14. Krystol: After The Dance Is Through
15. Malcolm McLaren and The Bootzilla Orcehstra: Deep In Vogue (Introducing Lourdes &Willie Ninja)
16. Milli Vanilli: Girl You Know Is True (N.Y.C. Subway Remix)
17. Bill Withers: Lovely Day (7” Sunshine Mix)

3. CD
1. S'Express: Theme From S'Express
2. Bomb The Bass: Beat Dis
3. Herbie Hancock: Rockit
4. Breakwater: Release The Beast
5. Haysi Fantayzee: John Wayne Is Big Leggy
6. Adam & The Ants: Prince Charming
7. A Flock of Seagulls: I Ran
8. Euroglides: Heaven (Must Be There)
9. The Poiner Sisters: Neutron Dance
10. Jo Boxers: Boxerbeat
11. The Primitives: Crash
12. Pop Will Eat Itself: Can U Dig It?
13. Prefab Sprout: The King of Rock'N'Roll
14. The Romantics: Talking In Your Sleep
15. The Quick: The Rhythm of The Jungle
16. The Blow Monkeys: This Is Your Life
17. Furniture: Brilliant Mind (12” Mix)

4. CD
1. Paul Young: I'm Gonna Tear Your Playhouse Down
2. Martika: I Feel The Earth Move
3. Bill Medley & Jennifer Warnes: (I've Had) The Time of My Life
4. Kenny Loggins: Footloose
5. Eddie Murphy: Party All The Time
6. Samantha Fox: Nothing's Gonna Stop Me Now
7. Exposé: Point of No Return
8. Sinitta: Toy Boy
9. Rob'N'Raz feat. Leila K.: Got To Get
10. Run-D.M.C.: It's Tricky
11. New Kids On The Block: Hangin' Tough
12. Rob Base & DJ EZ Rock: It Takes Two
13. Marvin Gaye: Joy
14. Earth, Wind & Fire: System of Survive
15. The Limit: Say Yeah
16. Bros: I Owe You Nothing
17. The Pasadenas: Riding On A Train

Balajti Péter

2016. 12. 29. 16:35

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Ultimate 80s Dance Party /4CD/ (Sony Music) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Ultimate 80s Dance Party /4CD/ (Sony Music)