Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Koncz Zsuzsa: Vadvilág (Hungaroton)

Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Vadvilág (Hungaroton)

Tündérország után Vadvilág. Ez csak látszólag száznyolcvan fokos fordulat, mivel a 2013-as nagylemez nem tündéri, s a Vadvilág sem olyan vad, mint azt a cím sugallja. A dalok mondanivalója ugyan eléggé rémisztő, a bennük lévő vagy a sorok mögé képzelhető pozitív fordulat lehetősége azonban árnyalja az összképet.

Az előbbi album rólunk, magyarokról szól, az új nem csak rólunk. Koncz Zsuzsa úgy látja, három év alatt sokat változott a világ, hiszen egyebek mellett ránk szakadt a migrációs válság.

A Tündérország a díva talán legslágeresebb lemeze. Paradoxon, hogy mégsem született róla sláger. A nosztalgikus Így volt szép az énekesnő eddigi pályafutásának legszebb lírai zeneszámai közé sorolható, de a Század utca 21., A sárkányok földjén vagy a Cipő-emlékdal, a Nyáréjszakán a 67-es úton is a széles közönség kedvence lehetett volna, ha publicitást kap. A Vadvilágról viszont „ideális körülmények között” sem születne sláger. Komoly témák, nehéz album.

Koncz Zsuzsa és csapata a legfélelmetesebb sorokat egy költőtől vette kölcsön. „Ez az ország mindnyájunké, hol bilincset urak vernek: háborúra készüljön föl minden sápadt munkás-gyermek.” Ady Endre 1912-ben írt Történelmi lecke fiúknak című verse súlyos költemény. Egyértelmű, hogy Bródy János az áthallások miatt zenésítette meg. A világ kérdései („Ki mondja meg, hogy hová tart az új világ, és hova menekül, ki nem talál hazát”) mellett felbukkannak a hazai utalások („Ne mondd, hogy fenn a várban a gyógyszer végleg elgurult, hamis a festett képen a hősi múlt”), remény azonban mindig van („Jobb, ha vársz még, mert a változás az nem maradhat el, itt van már közel”), mert egyszer „Megszűnik a lesz és a volt, felhők mögé bújik a gond, a holnap még vár ránk Valahol”. A Vadvilág az emberi kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozza („Ha van egy barátod, kárpótol mindenért”), s még a legveszélyesebb tévútra jutottat is megpróbálja visszafordítani („Térj eszedre, józanodj ki, amíg még lehet, és mentsed meg az örök tűztől a lelkedet”). A záró dal pedig megadja a méltó befejezést: „Szabadság, szerelem, megváltoztatok! Álmainkban szépek és tiszták voltatok. Szabadság, szerelem, csak ennyit akartunk. Ebből mért kéne választanunk?”

A tizenkét zeneszám közül hármat Závodi Gábor írt. Rajta és az említett, ezúttal is oroszlánrészt vállaló Bródyn kívül Maróthy Zoltán, Gerendás Péter és Tolcsvay László zeneszerző, valamint Müller Péter Sziámi szövegíró vett részt a dalszerzésben.

Megkockáztatom: a Vadvilág Koncz Zsuzsa eddigi legkritikusabb hangvételű nagylemeze. A rendszerváltás után bizonyára nem gondolta volna, hogy 2016 végén (még mindig) ilyenekről fog énekelni. (Új Szó)

Puha József

2017. 02. 06. 17:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Koncz Zsuzsa: Vadvilág (Hungaroton) cikk képei
Koncz Zsuzsa - Koncz Zsuzsa: Vadvilág (Hungaroton)