Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pitbull: Climate Change (RCA/Sony Music)

Pitbull - Pitbull: Climate Change (RCA/Sony Music)

Amelyik kutya ugat, az nem harap. S ha rap, amit ugat? Pitbull nem változtatott a sikerrecepten: új albumán több vendégművészt találunk, mint dalt, még úgy is, hogy a Freedomot szólóban nyomja! Aerosmith-gitáros, Blink-182 dobos, reggae-legenda fia és latin szívtipró dalos leszármazottja egyaránt színesíti a lemezt, mely eredetileg tavaly nyáron jelent volna meg.

Ritkán jelent jót, ha egy lemez megjelenését ide-oda tologatják. Armando Perez, azaz Pitbull friss albuma eredetileg tavaly nyáron jelent volna meg, majd a karácsonyi piacra harangozták be, végül csak most, 2017 tavaszán látott napvilágot. Egy biztos: a Climate Change azon kevés nagylemez közé tartozik, mely kivételként erősíti a fenti felvetést. Igazi nyári, napsütéses anyag attól a Miamiból való műmájertől, aki nem csak akar, de képes is szórakoztatni a nagyérdeműt.

Az új albumon tucatnyi bulidalt kapunk, jó néhány feldolgozással, melyek közül nem egy felveszi a versenyt az eredetivel. Ilyen a lemezt indító, az album legerősebb dalának számító, Kiesza vokáljával megerősített We Are Strong – az eredetit még Pat Benetar énekelte Love Is A Battlefield címmel, közel harmincöt évvel ezelőtt. Jól eltalált énekhangmintából gyúrt dallam, a Kygo által trenddé vált zenei vonal, Pitbull hamisítatlan szövegelése és a nyolcvanas éveket éltető és életre keltő refrén – tízpontos nyári klubnótáról van szó, kérem szépen.
Szintén telitalálatos a már tavaly megjelent, Enrique Iglesias-szal felvett REO Speedwagon-siker, a Take It On The Run című softrockból született dancehall reggae, a Messin' Around, mely az amerikai Billboard Dance Club Songs listáján a Top 10-ben végzett. Az eredeti felvételen messze túltesz a Jennifer Lopez esetleges újabb szólólemezén is feltételezhetően helyet kapó Sexy Body, mely Sacha Dat Sexy Body-jából született. Ugyanakkor merész húzás a Rolling Stones I'm Free-jéből Freedom címmel klubnótát készíteni, ám feltehetően azok, akik ismerik és szeretik az eredetit, nagy bizonyossággal nem futnak majd bele a Pitbull-verzióba, ahogy a klubarcoknál is minimális az esély, hogy rátaláljanak Jaggerék 1965-ös felvételére.
Ugyanakkor egészen friss feldolgozás Steven A. Clark 2015-ös, visszafogott Can't Have című dalának Ape Drums-féle lendületes újraértelmezése, melyhez Pitbull adta az extra szöveget: a hármas munkája pedig joggal került fel a Climate Change című albumra.

Más kort és más műfajt idéz a Bad Man: a hetvenes évek rockzenéjére hajaz az Aerosmith gitárosával, Joe Perry-vel, illetve a Blink-182 dobosával, Travis Backerrel rögzített pörgős tétel, melyhez Robin Thicke vokálozik. Érdekes megoldás, bár a túl sok elektromos gitár miatt kilóg a diszkókból, a rap kapcsán pedig a zúzdát kedvelők legyinthetnek rá. Sebaj, izgalmas kísérlet.

Apropó diszkó! A Flo Ridával és Lunchmoney Lewis-zal rögzített, 2016-ban már pörgött Greenlight-nál minden adott volt a sikerhez: a slágergyáros dalszerző, Lukasz „Dr. Luke” Gottwald munkája Kanadában arany státust ért el, a klipre pedig 37 milliónál is többször kattintottak a YouTube-on.
Hasonlóan erős a Ty Dolla $ign énekét autoune-nal megbolondító, trance-es Better On Me, míg a Jason Derulóval felvett Educate Ya refrénje a kilencvenes évek hazai lánycsapata, a C'est la vie Tedd meg velem! című dalának refrénjét juttathatja az ember eszébe.

Pitbull hatalmas húzása, hogy a 2006-os brit X Factor-győztes Leona Lewis-ból próbál diszkókirálynőt varázsolni: a kiváló énekhanggal rendelkező előadó korábban jóval visszafogottabb zenei stílussal ért el sikereket, s Havasi Balázs koncertjét is erősítette hazánkban, ám az Only Ones To Know című diszkódallal úgy irányt vehet a karrierje.
Szintén jó pont jár a rappernek azért, hogy az r'n'b-sztár R. Kelly-t is sikerült reflektorfénybe és egy igen erős klubnótába rántania: a Dedicated-ben nem csak a Space Jam – Zűr az űrben és a Batman és Robin című mozik kulcsdalainak előadója, de a Big Time Rush című sorozatból ismert Austin Mahone is tiszteletét teszi. Ahogy dicséretes Bob Marley fia, Stephen szerepeltetése: remek választás a klippel megtámogatott, egyszerű, gitáros Options-höz, mely a nyári dög melegben tuti befutó.

Pitbull új albumával meghatározó hangulatfelelőse lehet az idei nyárnak, a Climate Change ugyanis kiváló anyag!


Tracklista:
1. We Are Strong (közreműködik: Kiesza)
2. Bad Man (közreműködik: Robin Thicke, Joe Perry & Travis Barker)
3. Greenlight (közreműködik: Flo Rida & Lunchmoney Lewis)
4. Messin' Around (közreműködik: Enrique Iglesias)
5. Better On Me (közreműködik: Ty Dolla $ign)
6. Sexy Body (közreműködik: Jennifer Lopez)
7. Freedom
8. Options (közreműködik: Stephen Marley)
9. Educate Ya (közreműködik: Jason Derulo)
10. Only Ones To Know (közreműködik: Leona Lewis)
11. Dedicated (közreműködik: R. Kelly & Austin Mahone)
12. Can't Have (közreműködik: Steven A. Clark & Ape Drums)

Balajti Péter

2017. 04. 03. 10:44

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pitbull: Climate Change (RCA/Sony Music) cikk képei
Pitbull - Pitbull: Climate Change (RCA/Sony Music)