Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Keresztes Ildikó: Most (Gold Record)

Keresztes Ildikó - Keresztes Ildikó: Most (Gold Record)

Adamis Anna és Horváth Attila a magyar zenetörténet élő dalszövegíró-legendái. Keresztes Ildikónak mindketten írtak egy-egy nagylemezt, előbbi a 2001-es Nekem más kell, utóbbi a 2011-es A démon, aki bennem van címűt. Az énekesnő, túl az ötvenen, gondolt egy nagyot, s az új albumán fiatal szerzőkkel dolgozott.

Ez nem meglepő, az egyik legfiatalosabb énekesnőnkről van szó. Mondhatnánk azt is, tulajdonképpen mindegy, kivel dolgozik, ő az, aki bármilyen dalt élettel tölt meg, csodás hangja, érzelemdús előadása bármit szerethető értékké varázsol. Ennél persze mindig jóval többre törekedett, bár eddigi pályafutásában, kívülről nézve, inkább a véletlenek dominálnak, s nem a tudatosság. Keresztes Ildikó – elmondása szerint – folyamatosan tanul. Tanulni pedig a fiataloktól is lehet. Végre megtanult a mában élni, ezért lett a nagylemez címe Most. Azt mondja, a férfiaknak ez könnyebben megy. A nők általában a múltban vagy a jövőben élnek, és nem tudják élvezni a jelent, pedig a boldogság titka a jelenben, a mostban rejlik.

A történet Keresztes Ildikó 2014-es Adj valamit című slágerével indult, amelynek zeneszerzője az Indygo együttes gitárosa, Kovács Tamás, szövegírója a harmadik Megasztárban ismertté vált Szabó Eszter. A dal olyan rádiók kínálatába is bekerült, amelyek addig ignorálták az énekesnőt. Ezen felbuzdulva készült az album, amely további tizenhat szerző munkája. Más előadó esetében ez nem biztos, hogy szerencsés lenne, de Ildikó egységbe kovácsolja a tizenhárom felvételt. A CD-t indító Ez vagyok én az énekesnő ars poeticája. „Nézd, ez vagyok én, örök remény, és nem a fény a csillogás. Lásd, a címlap az más, egy álomvilág, ami nem változtat át” – énekli. A szöveget Járási László, az Indygo énekese írta, akinek két korábbi dalát, a Jó úton járnék és a Nem tart örökké címűt is énekli Ildikó a lemezen. Két másik átdolgozás is s szerepel rajta, a V’Moto-Rock Ne kövess és a Locomotiv GT Ülök a járdán című zeneszámának az átirata. Az énekesnő további két slágere is helyet kapott az albumon: a Hazám hazád, amellyel részt vett a 2015-ös A Dalban (ez, akárcsak az Adj valamit új zenei köntösben hallható) és a korong előfutáraként kiadott Bárcsak kellenék. Ildikó duettet énekel Oláh Ibolyával, a címe Elég szép, a szövegét Ibolya írta, a zenéjét az a Szűcs Norbert szerezte, akivel korábban is dolgozott már. Két szerzeménnyel, A ring és az Ennyi elég cíművel gazdagította a kínálatot Sztevanovity Krisztián (Dusán fia) zeneszerző és Topolcsányi Laura szövegíró.

A Most fiatalos lendületű, pörgős, kellően rockos, elgondolkodtató szövegű, folyamatosan épülő, színes nagylemez, amely egy új Keresztes Ildikót tár elénk, de tökéletesen illik az eddigi pályaművébe. Mindössze egyet bánhatunk, hogy erről sem születik olyan sláger, örökzöld dal, amellyel végre az énekesnő beazonosítható lenne. Ezzel még mindig adós.

A Most remélhetőleg nem követi egy másik Most példáját. Katona Klári utolsó stúdióalbuma is ezt a címet kapta. Még 2001-ben jelent meg, s azóta hiába várjuk a folytatást… (Új Szó)

Puha József

2017. 04. 07. 19:48

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Keresztes Ildikó: Most (Gold Record) cikk képei
Keresztes Ildikó - Keresztes Ildikó: Most (Gold Record)