Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Hans Zimmer: The Classics (Sony Classical)

Hans Zimmer - Hans Zimmer: The Classics (Sony Classical)

Az Oscar-díjas filmzeneszerző, a hazánkban is nagy sikerrel koncertező és idén visszatérő Hans Zimmer filmzenéiből ígér egy csokorra valót e gyűjtemény azzal a csavarral, hogy számos elismert virtuóz, valamint a háromszoros Grammy-jelölt Leona Lewis szólaltatják meg az emblematikus műveket a Cseh Filharmonikusok kíséretében. A kiadvány kapcsán öröm és hiányérzet kettőssége keríti hatalmába az embert.

Zseniális ötlet korunk egyik legsikeresebb és legtermékenyebb filmzeneszerzőjének művei előtt tisztelegni, s ehhez a világ különböző pontjairól származó virtuózokat felkérni.
Hans Zimmer neve kapcsán szinte mindenkinek A Karib-tenger kalózai és a Gladiátor jellegzetes dallamai jutnak az eszébe, miközben olyan filmsikerek zenei aláfestései fűződnek a nevéhez, mint az Esőember, A sötét lovag trilógia, a Miss Daisy sofőrje, az Oroszlánkirály, Az őrület határán, a Kung Fu Panda, az Eredet, A szikla, a Csillagok között, A Da Vinci-kód, Az acélember, a Pearl Harbor – Égi háború vagy Az utolsó esély. A gazdag kínálatból ugyanakkor mindössze kilenc moziból kapunk összesen tizenkét tételt.

Az amerikai hegedűművész, Lindsey Stirling nemrég még John Legend mellett húzta az All of Me című siker dallamát, ezúttal pedig A sötét lovag – Felemelkedés erőteljes és fülbemászó főtémájával tarol. A The Piano Guys legutóbbi albumán már helyet kapott A Karib-tenger kalózainak zenei egyvelege itt is szerepel, melynek fő motívuma erősen emlékeztet a Gladiátor egyik dallamára, mely tetten érhető a koreai zongora virtuóz, Lang Lang által játszott Gladiator Rhapsody-ban. Az egyszerre fülbemászó és szívbemarkoló melódiák sorát folytatja Az utolsó esély című Gene Hackman–Denzel Washington mozi irányadó zenéje, melyet a német Til Brönner trombitaművész fúj a Cseh filharmonikusok kíséretében. A kínai csellista, Tina Guo játéka még szebbé és fájdalmasabbá teszi az Eredetből való Time, azaz Idő című tételt, míg az ausztrál szaxofonos, Amy Dickson Az oroszlánkirály Elton John emblematikus dalai mellett a filmben meghatározó szerepet kapó This Landet szólaltatja meg.

Kilóg a sorból Leona Lewis énekesnő produkciója, aki Lisa Gerard után énekli a Now We Are Free-t a Gladiátorból, hiszen ő a többiekkel ellentétben nem instrumentális hangszeren játszik, így e tétel inkább ráadásként kaphatott volna helyet a gyűjteményben, melynek második felében némiképp megkérdőjelezhető munkák csendülnek fel. No, nem a Csillagok között The Docking Scene-jéről van szó, melyet a brit templomi orgonista, Roger Sayer játszik, s nem is az izraeli hegedű virtuóz, Makszim Vengerov által előadott Light kifogásolható Az őrület határánból, ahogy Az acélemberből ismert Flight is rendben van.
Ugyanakkor az Eredet feszült-nyugtalanító Mombasája simán lemaradhatott volna a horvát 2Cellos duótól, ahogy a Gladiátor felkavaró, fejvesztett-eszeveszett csatajelenetéhez írt és illő, Khatia Buniatishvili grúz zongoraművész által játszott téma is – hiába foglalja magába a közel hétperces tétel a fődallamot, az a gyűjteményben helyet kapó Gladiator Rhapsody-ban amúgy is tetten érhető.

Helyettük – már csak a változatosság kedvéért is – sokkal jobb lett volna a Miss Daisy sofőrje, A szikla, a Pearl Harbor – Égi háború, A Da Vinci-kód vagy az Esőember fő témáját szerepeltetni. Utóbbit egyébként is rögzítette a 2Cellos az idén megjelenő Score című sorlemezre! Sőt, a tavalyi Hans Zimmer turnéról egy koncertfelvétel is igazi hab lehetett volna a tortán! Egy biztos, a hiányok pótlására tökéletes megoldás lehetne egy újabb válogatás, mondjuk Hans Zimmer: The Classics 2. címmel. Az első felvonás mindenesetre erős négyest érdemel és folytatást kíván.

Tracklista:
1. The Dark Knight Rises: Main Theme (közreműködik: Lindsey Stirling)
2. Themes From Pirates of The Caribbean (közreműködik: The Piano Guys)
3. Gladiator Rhapsody (közreműködik: Lang Lang)
4. Crimson Tide: Main Theme (közreműködik: Till Brönner)
5. Inception: Time (közreműködik: Tina Guo)
6. The Lion King: This Land (közreműködik: Amy Dickson)
7. Gladiator: Now We Are Free (közreműködik: Leona Lewis)
8. Man Of Steel: Flight (közreműködik: Lang Lang & Makszim Vengerov)
9. The Tin Red Line: Light  (közreműködik: Makszim Vengerov)
10. Gladiator: The Battle Scene (közreműködik: Khatia Buniatishvili)
11. Inception: Mombasa (közreműködik: 2Cellos)
12. Interstellar: The Docking Scene (közreműködik: Roger Sayer)

Balajti Péter

2017. 04. 08. 11:56

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hans Zimmer: The Classics (Sony Classical) cikk képei
Hans Zimmer - Hans Zimmer: The Classics (Sony Classical)