Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Honeybeast: Súlytalan (Gold Record)

Honeybeast - Honeybeast: Súlytalan (Gold Record)

Az idő fogja a helyére rakni Bencsik-Kovács Zoltán szövegeit. Valószínűleg kell még néhány év arra, hogy tudatosítsuk: ő korunk leghitelesebb magyar dalszövegírója. Olyan hatásosan önti szavakba azt, milyen világban élünk, mint senki más. Olyan szavakat, szófordulatokat sző bele a szövegeibe, amelyeket naponta használunk ugyan, de még senkinek sem volt mersze ezeket dalba foglalni, vagy csak nem jutott eszükbe.

A Honeybeast szerencsés zenekar. Sokáig kereste a helyét. Pont akkor vált széles körben ismertté, amikor megtalálta. A 2014-es A Dalnak, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának a nagy felfedezettje volt, az ott debütáló A legnagyobb hős – már most kijelenthetjük – örökzöld sláger. Az együttes rátalált a megfelelő énekesnőre is. Tarján Zsófia Rebeka, társaihoz hasonlóan, szintén útkeresőben volt, énekelt metált, rappelt, s dzsesszt tanult, de a mostani, pop-rockos stílusban tud igazán érvényesülni.

Zsófia Rebeka karizmatikus énekesnő. A színpadon, ha kell nyuszi, ha kell oroszlán. Bencsik-Kovács gitáros könnyen megjegyezhető és megszerethető, költői szófordulatú, mégis az egyszerűségre törekvő, a mindennapok történéseit figyelő szövegeit józan racionalitás, finom irónia, metsző szarkazmus, fanyar pesszimizmus és mély emberi érzések jellemzik. A szövegekből egy humorérzékkel megáldott ember képe rajzolódik ki, aki sokat tapasztalt már ahhoz, hogy részben borúlátó legyen.

A Honeybeast új, Súlytalan című nagylemeze az előző kettő, A legnagyobb hős (2014) és a Bódottá (2015) által kitaposott úton halad. A zenekar tovább távolodott az elektronikus iránytól, a zenei kíséret nagy részét élő hangszerekkel rögzítette. A dalok ezúttal is főleg a magánéleti zűröket, zavarokat járják körbe, társadalomkritikus eszmefuttatással fűszerezve. Bencsik-Kovács Zoltán újat nem közöl, mégis mindvégig érdekes és aktuális marad. A tíz szerzemény közül elsőként az Így játszom címűhöz készült videoklip. „Bájgúnárok a strandon, meredek. Pillantásotokért nem lihegek” – énekli benne Zsófia Rebeka, aki egyre jobban bánik a hangjával. „Gyere, mondd, mi a baj, mi a gondod! Nekem úgy jó, ha más is boldog. Nekem jó, ha a szomszéd tehene kiváló egészségnek örvend – ugye te is így látod a dolgot, testvér” – ez pedig a Halleluja címűben hangzik el.

Általános jelenség, hogy a legtöbb zenész, együttes már az első nagylemezével bekerül a köztudatba, s utána hiába készítenek még jobbakat, a közönség fokozatosan elfordul tőlük. A Honeybeastre ez nem érvényes, egyre csak gyűjti a kedvelőit. Szinte az egyetlen zenekarunk, amely megfér minden rádió műsorában. Az új album dalait is elkezdték játszani. Mondom, szerencsés ez a Honeybeast. De a szerencse mögött ott a kiváló teljesítmény. (Új Szó)

Puha József

2017. 04. 14. 11:26

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Honeybeast: Súlytalan (Gold Record) cikk képei
Honeybeast - Honeybeast: Súlytalan (Gold Record)