Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Train: A Girl, A Bottle, A Boat (Columbia/Sony Music)

Train - Train: A Girl, A Bottle, A Boat (Columbia/Sony Music)

Hogy kerül a vonat a hajóra? – játszhatunk el a banda nevével és az album címével, ahogy a jövőre negyedszázados banda is eljátszadozik egy sor ismerős melódiával az új lemezén. Van itt minden, mint a búcsúban: dzsesszklasszikus, DNCE-utánérzés, Terry Jacks- és Johnny Hates Jazz-ihlet, ska, funk, doo-wop...

Grammy-díjak, platinalemezek, listavezető nóták után, sorrendben tizedik stúdióalbuma kapcsán úgy döntött a Train, hogy készít egy csak azért is slágeralbumot. Végighallgatva ugyanis erős a gyanú, hogy a fiúk fogtak és újra meghallgattak minden olyan zenét, mely életük során tetszett nekik, no meg persze a 21. században is jó eséllyel eladható, majd hagyva, hogy azok hatást gyakoroljanak rájuk, összehoztak 11 felvételt.
Mi mással is magyarázható az, hogy a DNCE Cake By The Ocean című slágerének hangulata és dallamvilága olyan erőteljesen, ugyanakkor némiképp hiteltelenül köszön vissza a ötvenhez közeli énekessel felcsendülő, tízen-huszonévesek szülinapi bulijára ideális Drink Up-ban vagy a Heart and Soul című dzsessz klasszikus egy-az-egyben átültetése a Play That Songba?

A hamiskás-elszálló The News-ban többek közt Justin Timberlake hatása érhető tetten, a Working Girlben pedig Terry Jacks Seasons in The Sunja és a Johnny Hates Jazz Turn Back The Clockja keveredik. Hawaii és latin hangulat, valamint az instrumentális zenében utazó The Budos Band Volcano Songja alkot hangulatos elegyet a Lottery-ben. Ska ad randevút Cab Calloway Some of These Days című dzsessz-örökzöldjének a Silver Dollar révén, a Valentine pedig doo-wopba oltott soda-pop a közel félszáz éves Pat Monahan vezette bandától, melynek diszkográfiájába azért jobban passzol a Loverman verzéje, igaz ott meg a vendégművészként közreműködő Priscilla Renea énekelte refrén a The Byrds-re emlékeztet. A Lost and Foundban ugyanakkor egy-két pillanatra Michael Jackson Human Nature-ének zenei világa fedezhető fel.

Könnyed, nyári és nem utolsósorban vidám anyag az új Train lemez, melyen akad kifejezetten hétvégi nóta is: a What Good Is Saturday-t nem csak a címe miatt ajánlott a szombati ébredéshez választani: hangszerelésében és dallamvilágában minden benne van, ami egy lustálkodós-ráérős nap zenei aláfestéséhez szükséges. A lemezt záró You Better Believe-vel pedig a nagyívű, a végére határozott ütemet kapó lírai nótára vágyók igényeit is kielégítik a fiúk.

Kétségtelen, hogy helyenként egész pofátlan zenei áthallásokat is megenged magának a Train, ám mindezekkel együtt egy sokszínűen szórakoztató lemez lett A Girl, A Bottle, A Boat, melynek szinte minden nótája képes belemászni és ott ragadni az ember fülébe. Ha pedig együtt szeretnénk dalolni az énekessel, annak sincs akadálya: a lemezborítóban megtalálható az összes dal szövege. Ötös alá.

Tracklista:
1. Drink Up
2. Play That Song
3. The News
4. Lottery
5. Working Girl
6. Silver Dollar
7. Valentine
8. What Good Is Saturday
9. Loverman (közreműködik: Priscilla Renea)
10. Lost and Found
11. You Better Believe

Balajti Péter

2017. 04. 26. 9:28

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Train: A Girl, A Bottle, A Boat (Columbia/Sony Music) cikk képei
Train - Train: A Girl, A Bottle, A Boat (Columbia/Sony Music)