Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Alicia Keys: Here (RCA/Sony Music)

Alison Krauss - Alicia Keys: Here (RCA/Sony Music)

A 15 Grammy-díjjal büszkélkedő dalszerző-énekesnő bő másfél évtizede robbant be a Fallin' című slágerével, s pár év alatt bebizonyította, hogy nem egy egydalos dekoratív előadó, hanem egy korát meghazudtoló, az R'n'B, a soul és a hip hop világát cseppet sem divatból hozó, hanem szívvel-lélekkel értő és ésszel értő tehetség. Sorrendben hatodik nagylemezén is odateszi magát, kár, hogy a közjátékokat túltolja.

A kevesebb több – ez lehetne a mottója Alicia Keys legújabb albumának, melyen az összes dalnak nem csak előadója, de társszerzője is az énekesnő. A Work On It című tételt, mely nyomokban Jay-Z Hard Knock Life-jára emlékeztet, például Pharrel Williams-szel közösen jegyzi. Ugyanakkor nem csak ez, de több más populáris soulos és r'n'b-s nóta is átcsúszik egy teljesen fölösleges és értelmetlen közjátékba, ahogy a latinos-reggae-s Girl Can't Be Herself vagy a lemez legerősebb tétele, a Pawn It All is teszi. Csoda, hogy a három, szintén telitalálatos tétel, a középtempós, kórussal kísért refrénű More Than We Know, az A$AP Rocky-t bevető, Amerikában és Új-Zélandon a Top 10-ben végző Blended Family (What You Do For Love), valamint a Holy War megúszták az effajta kiegészítést! A két ráadástétellel megfejelt, 18 trackes albumon nem kevesebb, mint öt közjáték kapott helyet, vagyis majdnem az anyag harmadát teszik ki, s talán csak a lemezt indító hip-hopos The Beginningnek akad némi létjogosultsága az azt követő, energikus-rapelős The Gospel tükrében, a többi hiba, tévedés, zavaró tényező.

Pedig lenne mire figyelni! Például szokatlan Alicia Keys-től az egy szál gitáros, szókimondós-utcazenész Kill Your Mama, sehogy sem illik a zongorás, soul-r'n'b'-hiphop képbe, ugyanakkor a dal a csúnya szavakat leszámítva kifejezetten jól áll az énekesnőnek, a nóta végi slusszpoénért pedig szintén jár a dicséret.

Kevésbé szerencsés a helyzet a két produkciót elválaszthatatlanná kovácsoló She Don't Really Care_1 Luv esetében: az első hip-hop alapú nótában ott rejlik a lehetőség, mégsem képes kibontakozni, sőt az elnyújtott, dzsessz-improvizációs xilofonbetét idegesítővé teszi azt, a folytatás pedig az unalomba fullad. Ugyanakkor a középtájon rendőrautó szirénát is bevető Illusion of Bliss izgalmasan ötvözi a blues-t és a soult, s mintha ebben az esetben is két szerzemény elegyéről lenne szó, melyek azonban nagyon is működnek a korát meghazudtolóan mély érzelemmel éneklő Aliciának köszönhetően.
 
A Where Do We Begin Now iskolapéldája annak, hogyan lehet egy ígéretes produkciót tudatosan hazavágni, míg a gospeles Hallelujah azt bizonyítja, ezzel a címmel nem csak Leonard Cohen jegyezhet meghatározó szerzeményt. A két ráadással megfejelt album zárótétele pont olyan felemás, mint az egész lemez: az In Common a trance jegyében született, mégsem használja a zenei műfaj jellegzetes, erőteljes hangzásvilágát és effektjeit, így egyensúlyoz a jó és a rossz között. A mérleg serpenyője azonban kileng a dalokba csúszó közjátékok miatt, pedig nélkülük sokkal kedvezőbb végeredményt kaphatott volna a Here. Hármas.

Tracklista:
1. The Beginning (Interlude)
2. The Gospel
3. Pawn It All
4. Elaine Brown (Interlude)
5. Kill Your Mama
6. She Don't Really Care_1 Luv
7. Elevate (Interlude)
8. Illusion of Bliss
9. Blended Family (What You Do For Love) /közreműködik: A$AP Rocky/
10. Work On It
11. Cocoa Butter (Cross & Pic Interlude)
12. Girl Can't Be Herself
13. You Glow (Interlude)
14. More Than We Know
15. Where Do We Begin Now
16. Holy War
Bonus Tracks:
17. Hallelujah
18. In Common

Balajti Péter

2017. 05. 25. 18:23

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Alicia Keys: Here (RCA/Sony Music) cikk képei
Alison Krauss - Alicia Keys: Here (RCA/Sony Music)