Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Zaporozsec: Pixelek (ko records)

Zaporozsec - Zaporozsec: Pixelek (ko records)

Ilyenek ezek a fiatalok! Az első CD-jük ismeretében kialakítottunk a zenéjükről egy képet, aztán a hasonló folytatás helyett valami mást kaptunk. Szerencsére még jobbat, aminek hallatán örömmel íródik át az eddigi kép.

A Varga Bence (ének, gitár), Papp Dávid (basszusgitár), Balaton Gergely (gitár) és Hoffmann Máté (dob) alkotta Zaporozsec 2015-ös Sok szerencsét Mr. Gorsky! című nagylemeze részben a sci-fi világban és az űrben kalandozik, a második, a Pixelek viszont visszahúz a földre, szembesít a valósággal. Az első album szövegei hangulatokat és érzéseket tükröznek, teret adva a többféle értelmezés lehetőségének. A mostani szövegei célratörőbbek. A dalok színes képkockák. Egymás után hallgatva összefüggő történetet adnak ki, egy srác életét követik nyomon, az első szerelmi csalódástól az útkereső kalandokon át a szakítások és az újrakezdések örök körforgásáig. Zeneileg lendületesebb, sokszínűbb ez a korong, mint az első, a diszkótól a rockig terjedő sávban mozog. A sztorizós Szia, hello szerelmi háromszög, az első csalódást meséli el. A reggae-be hajló lüktetésű Szeretnék egy kamaszkori zsenge, egyszerű, őszinte történet a vágyakról. Nem tudni, hogy József Attila De szeretnék… című verse ihlette-e, mindenesetre utána ennek megzenésítése következik, a Kedves Jocó! cím alatt. A kettő akár kerek egésznek is vehető. Ezután a diszkós blokk jön. A Pixelekkel főhősünk bekerül az élet sűrűjébe, a mámor fogságába (asztráltér, kaleidoszkópszemű lányok, pixeljeire szétesett tudat), ahonnan nehéz szabadulnia, főleg azért, mert nem is akar. A Movie Starban ragadozóként cserkészi be az áldozatát. Az ebben feltűnt lány az Éjjeli pillangóban száll be a „háló ablakán”. Ez már zúzós blues-rock. Ezután a Quimby Szellő című slágerének az átdolgozása hallható, amely Kiss Tiborék felkérésére a 2016-os Tükröm, tükröm – Kortársak Quimby feldolgozásai című CD-re készült. Passzol a sorba. Az eredetileg egy szál gitárra íródott, zenekaros hangszerelésben felcsendülő Kicsit még a két ember közti idilli csendről szól. A rapszerű versszakokból álló Dinamóban jutunk fel a csúcsra. A rockos Nincs tovább a párkapcsolat mélypontjaira épül, megtörténik a szakítás. Az enigmatikus, melankolikus Négyzetek közt az újrakezdést taglalja, végén a katarzissal. A nagylemezt a Kicsit még és a Pixelek egy-egy remixe zárja, az előbbit Lotfi Begi, az utóbbit Vesztergom Laura készítette.

A Zaporozsec első albuma kapcsán azt írtam, hogy az újonnan feltűnt petőfis együttesek közül benne van a legtöbb potenciál. Jó volna, ha a harmadik korongnál már nem kellene a petőfis jelzőt használni. Hiszen a fiúk a Pixelekkel mindent megtettek azért, hogy a többi rádióállomást is megcélozva, azok hathatós segítségével szélesebb körű rajongótáborra tegyenek szert. (Új Szó)

Puha József

2018. 06. 17. 13:24

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Zaporozsec: Pixelek (ko records) cikk képei
Zaporozsec - Zaporozsec: Pixelek (ko records)