Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Szeder: C’est d’air (Tom-Tom Records)

Szeder - Szeder: C’est d’air (Tom-Tom Records)

Interjút készítettem Petruska Andrással, agyondicsérte egyik pályatársát, akiről tőle hallottam először. Néhány héttel később Csorba Lócival beszélgettem, ő szintén hosszan áradozott ugyanerről az énekesnőről. Szeder-Szabó Krisztinának hívják.

Aki még nem ismeri, elsőként hallgassa meg a Szociálisan érzékeny dalt, amelyben Lóci (Lóci játszik) duettpartnere, s villámgyorsan a szívébe zárja az ifjú tehetséget! A szerzemény zseniális, lehengerlő korlenyomat.

Szeder – aki neves együttesek tagjaiból verbuvált zenekart – olyan, mintha a csúcsformában lévő Takáts Esztert ötvöznénk a franciák Zaz nevű üdvöskéjével. Az első kiadványuk egy hétszámos minilemez, közösségi finanszírozásból készült el, 2014-ben jelent meg. A folkos, sanzonos, népzenés Hab a tetején című albumot akusztikus hangszerekkel rögzítették, a zene gitárra, nagybőgőre, hegedűre és ütőhangszerekre épül. Végig elsöprő energia árad belőle. Az énekesnő Lukácsházi Lucával írt szövegei könnyedek, őszinték.

Szederék második, 2016-os Táncolj velem élet! című albuma – összehasonlítva az elsővel – zeneileg poposabb, sokszínűbb, szövegileg vagányabb, mélyebb, drámaibb, még személyesebb. Az akusztikus hangszerek mellett feltűnik az elektromos gitár is.

A harmadik hanghordozó, a C’est d’air egy újabb minialbum – az énekesnő pályafutásának sanzonos, francia nyelven előadott öt zeneszáma kapott helyet rajta, valamint kettő magyar változata (Piaci sanzon, Lazsadal – Elektroswing remix) és még egy magyar nyelvű szerzemény (Tündérdisznó). Szeder időközben kicserélődött zenészei mellett Kéméndi Tamás tangóharmonikás gondoskodik a hiteles francia hangzásról. Az őszinte, humoros szövegeknek és a tökéletes hangszerelésnek köszönhetően szórakoztató utazást tehetünk az énekesnő világában, ahol croissant-ból van a félhold, és a kávéscsészében kirajzolódik a tejút. „Sajtos-tésztás napok ég veletek, engem már a paradicsom vár” – énekli a Piaci sanzonban. „Mit szólnál, ha ma egyszer csak úgy otthon lazsálnék, a Homelandet nézném, és popcornt zabálnék” – hallható a Lazsadalban.

S ha mindez még nem volna elég, a napokban debütált Szeder Petruskával készített átdolgozása Az utcán című Illés-slágerből. Lenyűgöző, megunhatatlan, pedig az én tetszésemet csak nagy ritkán nyerik el az örökzöldekből készült átiratok. Az utcán lírai környezetben, zongorára hangszerelve szólal meg. (Új Szó)

Puha József

2018. 08. 06. 16:42

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szeder: C’est d’air (Tom-Tom Records) cikk képei
Szeder - Szeder: C’est d’air (Tom-Tom Records)